POLITIČKI MRAK

Kakvo to domoljublje zagovara Karamarko?

Bionic
Reading

'To je apsurdna, nemoralna i sramna izjava na koju je SDP morao žešće reagirati, a ne samo suspendirati Boticu i ispričati se', pouka je o bespravnom lijeku koju je, prenose mediji, izgovorio Tomislav Karamarko, lider HDZ-a, u subotu na predizbornom druženju s Makaranima. A tko ovoga vikenda nije pratio medije, teško može znati tko je Botica i kakav je strašan zločin počinio da šef opozicije zagovara njegovo žešće kažnjavanje. Možda je policija otkrila da je ratni zločinac? Ili je kao urednik emisije na javnoj televiziji veličao ustaše? A da nije vegetirao kao šef obavještajne službe ili pak kao ministar unutarnjih poslova, dok je predsjednik Vlade razapinjao široku kriminalnu mrežu diljem zemlje?

Ivan Botica Škafo stigao je pred namrgođeno lice javnosti, maskirano crvenim i bijelim kvadratima, iz druge priče, s Facebooka, gdje je nakon odluke Ustavnoga suda o ukidanju zdravstvenog odgoja u školama napisao: 'Konačno mogu otvoreno s ponosom reći da ja ovu državu ne volim i gotovo! Crkni fašistička, homofobna tvorevino, ako ne možeš bolje i drugačije.' Botica je predsjednik SDP-ova Foruma mladih Korčule, pa je stranka hitro reagirala: Predsjedništvo tamošnjeg ogranka suspendiralo ga je i ogradilo se od izjave nazivajući je neprimjerenom i krajnje štetnom te prenijelo 'duboku ispriku' koju je uputio svim povrijeđenima... No Karamarku, eto, nije dovoljno.

Da je Botica Škafo, recimo, napisao da obožava Republiku Hrvatsku jer je fašistička i homofobna, Karamarko bi šutio. Odšutio je taj štošta: naputak svoje koalicijske partnerice Ruže Tomašić o tome tko se u Hrvatskoj ima smatrati gostom, primjerice, pa programsku platformu svoga drugog koalicijskog partnera, Hrvatske čiste stranke prava. Kada zaokruže listu HDZ-a, njihove vijećnike, načelnike i gradonačelnike ovih dana ili njihove zastupnike u bližoj ili daljoj budućnosti, birači glasaju i za opciju koja 10. travnja, datum uspostave endehazije, slavi kao dan državnosti. U Splitu imaju i alternativu, socijaldemokratskog gradonačelničkog kandidata u čijim se riječima često nađe hvale za Thompsona. Onog što mu najpoznatiji hit počinje s ustaškim pozdravom. Onim koji navijači zborno uzvikuju na utakmicama reprezentacije.

Karamarku ustašluci ne smetaju ili barem ne pokazuje da mu smetaju. No njega je, a kažu i sve čestite domoljube, Botica jako uvrijedio, jer je fašističkom nazvao državu čija 'stožerna domoljubna stranka', koja je od 23 godine višestranačja vladala nekih 18, koalira s ustašoidima. I jer je nazvao homofobnom državu u čijem je drugom gradu – drugom barem po broju stanovnika - najveći sigurnosni rizik organizirati miroljubivu povorku ljudi sa zastavama u duginim bojama.


Karamarko je odšutio na naputak svoje koalicijske partnerice Ruže Tomašić o tome tko se u Hrvatskoj ima smatrati gostom

Što je dakle trebalo uraditi s Boticom? Dovesti ga do granice i otpraviti u bijeli svijet, a u skladu s mudrostima uvezenima iz kanadske policije? Ili ga možda upoznati s bogatim asortimanom tjelesnih kazni, često primjenjivanih na proskribiranim dijelovima građanstva u prvom HDZ-ovu mandatu?

Konačno, čemu sankcioniranje Botice? Zbog toga što državu, u kojoj neminirane antifašističke spomenike prekriva ušato 'U' s umetnutim križem, naziva fašističkom? Hrvatska, naravno, nije zbog toga fašistička, kao što ni zbog nekoliko riječi diplomatski unesenih u Ustav nije antifašistička. Kako vidimo, ona je država velikih stranaka raspoloženih za povampirenje verbalnoga delikta. I žešćih kazni, dodao bi Karamarko.

Da je Botica divljao i vrijeđao kao Zdravko Mamić, već bi se uz njegove kritičare nalijepio neki Čičak da mu čuva 'pravo govora'. U daljini bi stajao Karamarko i šutio. Botica je napisao ono što je napisao, zaradio suspenziju i osudu partije čije uzdanice zagovaraju podizanje spomenika postrojbi nazvanoj po Rafaelu Bobanu, istaknutom ustaškom maloumniku. I poziv na žešću kaznu iz središta političkog mraka. Kome je do zaključka, neka se sjeti zadnje riječi-rečenice u Marquezovu 'Pukovniku nema tko da piše'.