OD VOJNE BAZE DO BAZE ZA CRUISERE

U Whittieru na Aljasci svi su susjedi: cijeli gradić živi u jednoj zgradi

21.10.2022 u 08:12

Bionic
Reading

Aljaska je puna neobičnih stvari, a jedna od njih je i gradić Whittier u kojemu gotovo čitava populacija živi pod istim krovom, u jednoj jedinoj zgradi, 14-katnici nazvanoj po američkom kongresniku hrvatskog podrijetla Nicku Begichu.

Tijekom Drugog svjetskog rata na mjestu gdje se danas nalazi Whittier vlada Sjedinjenih Država izgradila je luku i željezničko čvorište, te uspostavila pomorsku vojnu bazu koja je trebala služiti kao glavno logističko središte za američku vojsku i mornaricu na Aljasci. Osim vojnog osoblja, u Campu Sullivan radili su i brojni civili za koje je država izgradila dvije goleme višekatnice: 14-katni Hodge Building i 6-katni Buckner Building.

U prvoj je zgradi bilo gotovo 200 stambenih jedinica namijenjenih civilima zaposlenima u vojnoj bazi, dok su se u drugoj, nižoj zgradi, nalazile sve službe i institucije - obrazovne, kulturne i sportske - potrebne za funkcioniranje jedne zajednice. Tada su to bile najveće zgrade na Aljasci. Međutim, vojska je početkom šezdesetih odlučila napustiti Whittier, pa je broj stanovnika odjednom znatno pao - na populacijskom vrhuncu 1960. godine u gradiću je živjelo 809 ljudi, da bi ta brojka na popisu stanovništva provedenom deset godina kasnije pala na samo 130 stalnih stanovnika.

Vojarne su uklonjene, Buckner Building je napušten, a preostali stanovnici Whittiera ostali su živjeti u golemoj zgradi koja je u međuvremenu dobila ime Begich Towers. Zgrada sastavljena od tri povezana modula tako je nazvana u znak sjećanja na Nicka Begicha, demokratskog zastupnika iz Aljaske koji je 1972. godine poginuo u avionskoj nesreći negdje u blizini Whittiera. Kongresnik čiji su roditelji bili porijeklom iz Like bio je jako popularan na Aljasci i dva puta je biran u američki Kongres, prije nego je proglašen mrtvim u svojoj 41. godini. Cessna kojom je letio nestala je s radarskih ekrana, a njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

Sedamdesetih godina Whittier je postao luka za kružna putovanja i opskrbu brodova pa se njegova populacija počela polako oporavljati. U međuvremenu je otkrivena i njegova prekrasna priroda, pa je posljednjih godina gradić sve popularnije turističko odredište. Prije dvadesetak godina otvorena je prva cestovna veza Whittiera s ostatkom Aljaske, te je stoga gradić - koji je okružen gustom subarktičkom prašumom i slikovitim planinama - postao još dostupniji planinarima, sportskim ribolovcima, lovcima, kao i običnim turistima. A većina od 272 stalna stanovnika Whittiera živi pod jednim, ravnim krovom, u neobičnoj zgradi neobičnog imena — Begich Towers.