MJESTO ZA HODOČAŠĆE FANOVA 'ŽIVOTA NA SJEVERU'

Rudarski gradić koji je odglumio Cicely

16.04.2022 u 09:53

Bionic
Reading

Zaljubljenici u seriju 'Život na sjeveru' već nekoliko mjeseci mogu uživati u reprizi televizijskog djela koje je još prilikom prvog prikazivanja osvojilo mnoga srca. I to toliko uživati, da je odmah po završetku repriznog prikazivanja zadnje epizode cijela serija krenula - ispočetka. Biti uhvaćen u vremensku petlju u Cicelyju, san svakog pravog obožavatelja.

Kad se 'Život na sjeveru' izvorno prikazivao početkom devedesetih, mnogi koji su je voljeli i još je vole zamišljali su pustolovinu kojom bi nakon duge vožnje po Aljasci došli do živopisnog Cicelyja, provjeriti je li sve uistinu onako kako je opisano i prikazano u priči o pustolovinama dr. Joela Fleischmana, Maggie, Hollinga, Chrisa, Eda, Mauricea... No, dobro bi se nalutali tražeći mjesto uz koje su se toliko vezali. Naime, sve ono što smo zamišljali kao ogledni primjer ruralne Aljaske zapravo je gradić Roslyn blizu Seattlea u američkoj saveznoj državi Washington.

Ažurnijim fanovima ta činjenica nije strana, a i u samoj seriji ime Roslyn pojavljuje se na nekoliko načina, od murala s natpisom Roslyn Café koji se vidi na uvodnoj špici, do toga da su se osnivačice grada zvale Cicely i Roslyn. Kako se može očekivati, nekad miran gradić (zapravo više selo) s nešto više od tisuću stanovnika svih ovih godina prava je meka za obožavatelje 'Života na sjeveru', kako je i inače slučaj s lokacijama na kojima su snimani popularni filmovi i serije. Riječ je doslovno o zasebnoj kategoriji turizma koja svake godine privlači milijune. Imamo i mi, uostalom, takva iskustva s turistima koje zanimaju mjesta na kojima je snimana 'Igra prijestolja' u Dubrovniku, Splitu, Klisu, Kaštelima, Trstenom...

Roslyn je, dakako, drukčiji slučaj. Osim toga što je od prikazivanja serije prošlo već dosta godina, posjetitelji ne moraju ništa zamišljati kad prošetaju njegovim ulicama. Sve je isto kako smo gledali i još gledamo. Tu je mural Roslyn Caféa (stvarni lokal) sa slikom deve, tu je i Hollingov restoran 'The Brick' (također doista postoji), u istom su stanju kuće u kojima su trgovina Ruth-Anne i Fleischmanova ordinacija, u njima je sad - razumljivo - 'Cicely Gift Shop' sa suvenirima iz serije. Otvoren je i mjesni muzej s poviješću Roslyna ali i - Cicelyja, jer je snimanje serije definitivno najvažnije što im se dogodilo otkako je gradić osnovan 1886. kao sjedište lokalne rudarske kompanije. Eksploatacija lokalnih rudnika bila je zlatno doba grada, kad su tamo dolazili imigranti iz Europe u potrazi za poslom, stvarajući istinski 'melting pot'. Ugljena više nema.

Uostalom, zbog 'Života na sjeveru' održavaju i Moosefest, godišnje okupljanje fanova serije, kojega nije bilo dvije godine zbog pandemije, a ove će se godine održati od 29. do 31. srpnja, ako se ne dogodi ništa nepredviđeno.

Čini se, kako to obično biva kod ovakvih lokacija, da skoro cijeli gradić i danas, tridesetak godina nakon prikazivanja serije, živi od uspomene na 'Život na sjeveru', uz nešto zarade na eksploataciji šuma. Otud i zadržavanje imena dvaju najpopularnijih ugostiteljskih objekata, 'The Brick' i 'Roslyn Cafe', u kojima se uglavnom jede ono što i u seriji, jednostavna i uobičajena američka jela poput burgera uz pivo. Oba lokala postojala su i ranije, pa su ih u seriji zadržali.

Dapače, 'The Brick' je osnovan još 1889., najstariji je bar u cijeloj državi Washington, i u centru mjesta nudi sve što pubovi obično nude, uz živu glazbu i - kažu - odličnu atmosferu. U suvenirnici u 'ordinaciji' dr. Fleischmana po zidovima vise fotografije sa seta, portreti glumaca, tu je i stol za kojim je skoro nepomično sjedila Marilyn, a osoblje dućana rado će pokazati svoje poznavanje serije. Ima među artiklima i pravih komada scenografije i rekvizita koji su se koristili u seriji. U blizini je i Chrisova radijska postaja KBHR, s rekonstruiranim Mauriceovim uredom.

Turistima su danas na raspolaganju i smještajni i ugostiteljski kapaciteti, od ruralnih bed and breakfasta do obližnjeg luksuznog resorta The Lodge at Suncadia. Kad vam dosadi živjeti u televizijskoj fikciji, već iz serije znamo kako izgleda okolni krajolik, raj za planinare i hodače. Kao da se ostvaruje sve ono što je u prvoj epizodi Maurice najavljivao Joelu da će jednog dana doći u Cicely. No, sudeći po slikama, Roslyn se ipak nije pretvorio u svojevrsni Disneyland, kako se to zna često dogoditi. Šarm provincijskog gradića iz vremena naseljavanja toga dijela sjeverne Amerike sasvim je zadržan.