DOMAĆINI SVJETSKOG NOGOMETNOG PRVENSTVA NE ŠTEDE S ATRAKCIJAMA

Sportska čudesa u katarskom muzejskom čudu

20.08.2022 u 20:00

Bionic
Reading

Katar je možda malen, ali njegove su ambicije divovske kada je u pitanju sport. Iako su domaćin različitih sportskih natjecanja bili još od 70-ih, pravi uzlet i prekretnica sežu u 2006., kada je Katar bio domaćin Azijskim igrama, na kojima se 45 nacija natjecalo u 39 sportova. A onda su 2010. dobili domaćinstvo ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva.

Sve od tada, Katar je jedno veliko gradilište. Zemlja s 2,8 milijuna stanovnika u studenom očekuje više od milijun posjetitelja tog velikog događaja, o problemima sa smještajem već smo pisali. Svih tih godina utrkuju se s vremenom za dovršetak mnoštva novih razvojnih objekata - blještavog sustava podzemne željeznice, osam ultramodernih nogometnih stadiona (uključujući jedan zatvoreni, potpuno rastavljivi s 40.000 sjedala, izgrađen od 974 transportna kontejnera) i više od 40 javnih skulptura koje potpisuju neka od najveća imena suvremene umjetnosti.

Dragulj u toj građevinskoj kruni predstavlja Katarski olimpijski i sportski muzej 3-2-1, otvoren 31. ožujka ove godine, tijekom tjedna u kojem se u gradu održavao ždrijeb Svjetskog prvenstva.

Sa svojih 19.000 četvornih metara izložbene površine, to je jedan od najvećih sportskih muzeja na svijetu. Projektirao ga je Joan Sibina, španjolski arhitekt koji stoji i iza Gaudí centra u Reusu u Kataloniji. Muzej je projektirao kao dvije odvojene strukture - glavna zgrada slijedi luk povijesnog stadiona Khalifa International, na koji je i oslonjena, a spiralna pristupna zgrada inspirirana je olimpijskim krugovima koji noću svijetle u plavoj, žutoj, bijeloj, zelenoj i crvenoj boji. Ulaz u muzej izgleda kao atletska trkaća staza, a ukrasna mašrabija ili rešetka u islamskom stilu pruža hlad za vrućih dana.

Muzej je podijeljen u sedam odjeljaka, počevši od povijesti sporta i putovanja od osmog stoljeća prije Krista do danas. Najsuvremeniji zasloni uključuju upečatljive audio-vizualne komponente i interaktivne digitalne simulacije. Postoji, na primjer, virtualna postavka za streličarstvo, gdje možete vježbati gađanje strijelama poput starih Grka. Ostali istaknuti događaji uključuju rekonstruirana rimska trkaća kola, bicikl iz 1882. i drvene palice za pahlevani, drevnu iransku ritualnu igru koja se igrala u osmerokutnoj jami okruženoj gledateljima. Jedan od najcjenjenijih izložaka je nogometna lopta iz finala FA kupa u Engleskoj 1888., u kojem je West Bromwich Albion pobijedio Preston North End s 2-1.

Dramatično osvijetljena galerija osvjetljava sve baklje s Ljetnih i Zimskih olimpijskih igara od 1936. nadalje, dok je jedan od prostora posvećen komemorativnim olimpijskim predmetima, kao što su programi, zastavice i drugo, poput stereoskopskih naočala (Helsinki 1952) i boca za pivo (Sarajevo 1984). Jedan od najtraženijih izložaka - onih za koje posjetitelji muzeja čekaju u redu da ih fotografiraju jest boksačka rukavica s potpisom Cassiusa Claya, kasnije poznatog kao Muhammad Ali, s Olimpijskih igara 1960. u Rimu, gdje je slavni boksač osvojio zlato u teškoj kategoriji.

  • +6
3-2-1 sportski muzej u Kataru Izvor: Profimedia / Autor: KARIM JAAFAR / AFP / Profimedia

Muzejska Dvorana slavnih sportaša okuplja 90 nenadmašnih prvaka, od kojih svaki ima posebnu vitrinu sa sportskim suvenirima. Neka su imena općepoznata, poput Toma Bradyja (igrač američkog nogometa) i Usaina Bolta (sprinter), a druga, poput japanskog sumo hrvača Taiha Kokija, francuskog jedriličara na dasci Antoinea Albeaua i američkog mačevalca Ibtihaja Muhammada velikani su unutar svoje sportske grane.

Rasprostranjen na tri kata, muzej je dovoljno prostran i za izloške u prirodnoj veličini, primjerice trkaći automobil Formule 1 ili bob koji je jamajčanska ekipa rabila na Zimskim olimpijskim igrama 1988. u Calgaryju. Mnogi izlošci su potpisani, uključujući bejzbolsku palicu Babea Rutha, boksačku rukavicu Mannyja Pacquaija, nogometnu loptu kojom je brazilski napadač Pelé postigao 1000. gol u karijeri, kao i teniski reket Steffi Graf kojim je u finalu French Opena 1999. u polufinalu pobijedila dugogodišnju suparnicu Moniku Seleš.

Koliko god bilo zabavno učiti o malo poznatim sportovima ili gledati košarkašku loptu s potpisima igrača originalnog Dream Teama, muzej najbolje čuva za kraj. Takozvana aktivacijska zona sadržava 18 interaktivnih postaja, dizajniranih za mjerenje 'fizičke pismenosti' pojedinih posjetitelja kroz pet ključnih stupova - snaga duha (koncentracija i izdržljivost), vitalnost (snaga i moć), suradnja (ekipni rad i vještine suradnje), kontrola (vještina, ravnoteža i koordinacija) te brzina (refleksi). Konkretno, posjetitelji stavljaju narukvicu 3-2-1 i lutaju prostorima inspiriranim tipičnim katarskim okruženjem.

U 'parku', ručni bicikl procjenjuje nečiju izdržljivost, prema tome koliko 'daleko' može pedalirati u 30 sekundi. Na 'plaži', simulacija daske za veslanje mjeri kontrolu tijela, a u 'pustinji' posjetitelj testira snagu gornjeg dijela tijela, gurajući Jeep iz umjetnog pijeska.

Na koncu posjeta narukvica se provuče kroz čitač na kiosku kako bi njezin vlasnik preuzeo svoj individualizirani profil. Osim što bilježi najbolje rezultate sa svake postaje, čitač uspoređuje i svoju 'tjelesnu pismenost' s drugim posjetiteljima muzeja iste dobi. Čak predlaže i sportove u kojima misli da bi taj posjetitelj bio najbolji i povezuje ga s aplikacijom koja daje preporuke za lokalne klubove, trenere i objekte koji nude te aktivnosti.

Pa ako u Katar krenete bodriti našu reprezentaciju, eto atrakcije koju ne biste smjeli propustiti…