STROJEVI NAPADAJU

Robot-šahist 'matirao' dječaka polomivši mu prst

07.08.2022 u 15:32

Bionic
Reading

Vječni strah od tehnologije, robota i umjetne inteligencije dosad je bio tema brojnih filmova i knjiga, dapače baš to je jedna od osnovnih tema znanstvene fantastike. Koliko su situacije poput onih iz serijala 'Terminator' bliska budućnost predmet je debata i razmišljanja futurologa, no jedna nedavna epizoda sa šahovskog turnira u Moskvi odmah je probudila maštu.

Tamo je, naime, šahovski robot slomio prst sedmogodišnjem dječaku koji je nedovoljno oprezno i previše brzo povukao svoj potez i time 'izazvao' svog mehaničkog suparnika. Nije baš situacija kakvu bi kreirao Arnold Schwartenegger, ali dovoljno za privlačenje pažnje.

Što se zapravo dogodilo? Organizatori Otvorenog prvenstva Moskve, pod okriljem moskovskog šahovskog saveza, unajmili su robota kako bi demonstrirali njegove igračke sposobnosti. Zbog toga je bio izložen, a uz njega su stajali tehničari koji su upravljali mehaničkom rukom. No, problem je nastao kad se nasuprot robotu pojavio sedmogodišnji dječak, i počeo igrati sa strojem. Mališan je povukao potez, i nakon toga robotu treba neko vrijeme da uzvrati. To je i učinio, 'pojevši' jednu od suparnikovih figura. No, mali šahist je odlučio vrlo brzo uzvratiti, prebrzo za robotski ukus. Upao je rukom nad ploču u trenutku kad se robot još kretao, i ovaj je reagirao tako što je pritisnuo dječakovu ruku i polomio mu prst. U pomoć je priskočila žena koja je sve to promatrala, a potom su joj se priključila i trojica muškaraca, jedva uspjevši odvojiti mehaničku ruku od dječakovog prsta.

Posljedice nisu bile strašne, osim što je klinac završio u velikim svjetskim medijima kao žrtva robota a portalski komentatori krenuli raspravljati o tome je li robot shvatio da ga dječak pobjeđuje, i turnir se nesmetano nastavio. Inače, po svjedočenju onih koji su se nagledali nešto ovakvim mješovitih ljudsko-robotskih nadmetanja, ovako nešto nije se nikad prije dogodilo.

Tko je kriv? Dječaku ipak ne bismo svaljivali takav teret na leđa, jer doista nije morao znati da treba čekati mehaničku ruku da završi svoje komplicirano kretanje. Dapače, svaki šahist pohvalio bi ga brzom reakcijom na suparnikov napad na ploči. Uostalom, po onome što je izašlo o dječaku, riječ je o jednom od trideset najboljih dječjih šahista u Moskvi. S obzirom na rusku šahovsku tradiciju, to obično znači da je i u svjetskoj eliti u svojoj dobnoj skupini.

Krivica se ne može pripisati ni samom robotu, bar se nadamo da nema vlastitu svijest kojom bi želio kazniti dječaka za brzopletost po robotskim standardima. Ostaju, dakle, operateri robota, koji su očito napravili grešku u programiranju, propustivši spriječiti ovakvu nasilnu reakciju izazvanu ulaskom u njegov prostor. Druga mogućnost je kvar na softveru koji pokreće robotsku ruku.

Inače je riječ o jednom od naprednijih ovakvih strojeva, koji može paralelno igrati više šahovskih mečeva odjednom, u trenutku nezgode igrao je protiv troje protivnika. Već je 'nastupio' na više sličnih turnira, i nikad se nije dogodilo ništa slično. Bez obzira što nije riječ o istinski ozbiljnoj ozljedi, slučaj će biti ispitan, dječakovi roditelji su najavili i mogućnost tužbe.

Naravno, igranjem šaha teško da netko može biti fizički ugrožen, ali puno ozbiljnije probleme mogu izazvati roboti u industrijskoj proizvodnji. Samo u SAD-u godišnje prosječno jedna osoba izgubi život u 'sudaru' s robotima. Prvi takav slučaj zabilježen je još 1979., kad je jedan radnik poginuo u Fordovoj tvornici kod Detroita. Još je gore u zdravstvu, jer je od 2008. do 2013. zabilježena smrt čak 144 pacijenta u čijem su liječenju korišteni roboti. Već ima slučajeva žrtava i kod vozila bez vozača, 2018. je Uberov 'samovozni' automobil pregazio ženu koja je prelazila cestu u Arizoni.