IZAZOVI DOMAĆINA SVJETSKOG PRVENSTVA

Idete u Katar i želite spavati u šatorima usred arapske pustinje? To će vas papreno koštati, evo i koliko

24.06.2022 u 15:07

Bionic
Reading

Još od trenutka kad je domaćinstvo ovogodišnjeg svjetskog nogometnog prvenstva dodijeljeno Kataru pojavile su se dileme kako će to sve skupa izgledati. Posebno kad u 'jednadžbu' uđe sve ono što svjetska prvenstva čini toliko popularnim, recimo putovanja navijača najboljih reprezentacija svijeta, među kojima i hrvatskih.

Primjerice, na teritoriju Katara koji je velik otprilike kao četiri dalmatinske županije, stisnuto je čak osam velebnih stadiona opremljenih za gledanje utakmica tijekom arapskog ljeta. Uz sve drugo, to je i sigurnosni problem. Dalje, navijači iz zemalja sjeverne hemisfere morat će putovati izvan uobičajene sezone putovanja, jer se prvenstvo održava u studenom i prosincu, ali prerano za blagdanski odmor. To povlači za sobom i vremenske prilike na sjeveru, s mogućim otkazima letova. Dodajte ovome još faktore skupoće i zemlje u kojoj se alkohol, pa ni pivo, uglavnom ne toči, a dalo bi se naći i još poneki otežavajući čimbenik.

Postoji i problem prostornih kapaciteta, jer ma koliko bogati, gdje će Katarčani smjestiti silne tisuće zaljubljenika u nogomet iz najmanje 32 zemlje? Jedan od načina kako bi tome mogli doskočiti su, za ne vjerovati, šatorska naselja. Jednostavno, kako su se u posljednje vrijeme raspisali mediji, Katar nema dovoljno hotelskih kapaciteta da ugosti najposjećeniji sportski događaj na svijetu. Trenutno je izgrađeno oko 30.000 hotelskih soba, ali je skoro 80 posto rezervirano za igrače i timove oko svake od reprezentacija, potom suce, dužnosnike FIFA-e i nogometnih saveza, službene goste, novinare...

Naravno, kako će to i inače biti slučaj u Kataru, neće ova alternativa biti baš 'budget friendly', jer će i noćenje u takvom šatoru koštati blizu 200 dolara za noć. Nije riječ, naravno, o klasičnim platnenim šatorima, nego ili o većim šatorima nalik beduinskim, ili nekoj vrsti kabina od kojih će svaka imati tekuću vodu i agregat za struju. Otprilike blizu onome što se u turističkom žargonu zove glamping. Bit će, kako se najavljuje, i uistinu luksuznih varijanti, koje će biti još skuplje od navedenih. Doduše, neke od nastambi u takvim selima izvana više nalikuju privremenom smještaju za žrtve potresa.

Osnovni šatori, pak, neće imati klima uređaje, što nije baš privlačno u pustinji i za spomenutu cijenu. No, organizatori uvjeravaju da je u studenome temperatura danju 'samo' oko 29 stupnjeva. Da vam netko na Jadranu kaže da na ljetovanju nemate klimu na toj temperaturi, užarile bi se društvene mreže od primjedbi tipa 'ovo nema nigdje nego kod nas'. S druge strane, oko 20 posto kapaciteta u ovim selima bit će luksuzni šatori s više sadržaja, namijenjeni navijačima koji uz ležaj traže i malo pustinjske egzotike.

Organizatori prvenstva planiraju u Fan Villageu pored glavnog grada Dohe postaviti oko tisuću jedinica, ne bi li olakšali problem smještaja. Druga opcija koju se još istražuje su kapaciteti u susjednoj Saudijskoj Arabiji, odakle bi se navijače kratkim letovima prebacivalo na gledanje utakmica. Naravno, uz dodatni trošak. Isto tako, građani Katara pozvani su da svoje stanove privremeno pretvore u smještaj, a najnovija ponuda su kabine na cruiserima koji će biti privezani u luci u Dohi. I to, naravno, uz dozu luksuza i pripadajuću cijenu, no u Kataru pokušavaju sve ne bi li dogurali do željene brojke od oko sto tisuća soba. Tko će ih moći priuštiti, tek će biti pitanje.

  • +6
Stadioni Katar 2022 Izvor: Profimedia / Autor: Nick Potts / PA Images / Profimedia