NAJBOLJE AVIOKOMPANIJE NA SVIJETU

Qatar Airways zadržao primat, europski i američki divovi nestali pred azijsko-pacifičkom ofenzivom

29.07.2022 u 09:56

Bionic
Reading

Već mjesecima, i to usred turističke sezone u većem dijelu svijeta, zračni promet je na rubu kaosa, s otkazivanjima i odgodama letova koji donose ogromne probleme putnicima, ali i aerodromima i samim zrakoplovnim tvrtkama. Brojni su razlozi za to, gubitak radne snage zbog otkaza u pandemiji jedan je od glavnih, a kompanije se na različite načine nose s problemima.

Ugledni portal koji prati kretanja u avioindustriji Airline Ratings napravio je top listu dvadeset najboljih zrakoplovnih tvrtki za 2022., a rezultati nisu naročito iznenađujući. Možda će nekome biti neobična tolika dominacija prijevoznika iz Azije i Oceanije i jako loš plasman nekad uglednih europskih i američkih tvrtki, pa među 20 najboljih nema giganata poput Lufthanse, American Airlinesa, Delte, Alitalie, Swissaira, KLM-a..., a Air France i British Airways su na samom dnu ljestvice. No, tko pažljivije prati trendove neće u tome vidjeti ništa neočekivano.

Drugu godinu zaredom najboljom zrakoplovnom tvrtkom proglašen je Qatar Airways, koji je istodobno nagrađen i kao najbolji prijevoznik na Bliskom istoku, a dobio je i glavno priznanje kao prijevoznik s najboljom business klasom.

Airline Ratings je ove godine uveo i nekoliko novih kategorija, tako da je za najekološkiju tvrtku nagrađen Etihad Airlines, Korean Air je najbolji prijevoznik tereta, a vijetnamski VietJet daje najbolju vrijednost za novac.

Od već postojećih kategorija, Qantaslink je najbolji lokalni prijevoznik zbog svojih usluga u zabačenim dijelovima Australije. Po globalnim regijama najbolji su JetBlue (Sjeverna i Južna Amerika), Turkish Airlines (Europa), Qatar Airways (Bliski istok/Afrika), Korean Air (Azija) i Air New Zealand (Pacifik). Za nešto štedljivije putnike, najbolje niskotarifne kompanije su američki Southwest, nama dobro poznati Easyjet, azijsko-pacifički Jetstar, te Fly Dubai.

Kako smo rekli, ukupni pobjednik je Qatar Airways koji je titulu zaslužio zbog inovacija u dizajnu kabina, visoke kvalitete usluge za putnike, te ustrajnosti da ne prekidaju poslovanje tijekom pandemije. A evo i kompletne liste najboljih 20.

1. Qatar Airways

2. Air New Zealand

3. Etihad Airways

4. Korean Air

5. Singapore Airlines

6. Qantas

7. Virgin Australia

8. EVA Air

9. Turkish Airlines

10. All Nippon Airways (ANA)

11. Cathay Pacific Airways

12. Virgin Atlantic

13. Japan Air Lines

14. JetBlue

15. Finnair

16. Emirates

17. Hawaiian

18. Air France/KLM

19. Alaska Airlines

20. British Airways.