KOMIČAR BEZ DLAKE NA JEZIKU

Ricky Gervais, čovjek koji brani humor od 'kulture otkazivanja' i političke korektnosti

17.08.2022 u 08:27

Bionic
Reading

Rijetko tko može na televiziji pokazivati fotografiju Hitlera dok je još bio dijete i reći da nema šanse da bi ga netko tako slatkoga ubio samo da bi promijenio povijest. Ali Ricky Gervais može.

Kod komedije za njega nema svetinja i spreman je uvrijediti sve i svakoga, ili jednostavno zabaviti i do suza nasmijati one koji shvaćaju da je komedija – komedija, čak i kad s namjerom izaziva određene reakcije i ukazuje na društvene probleme. Svojim radom ukazuje da da politička korektnost komediju jednostavno ubija i da on pred novom 'woke' i 'cancel' kulturom neće pokleknuti.

Ricky Gervais je sve, samo nije politički korektan. Mnogi i ne znaju da je on kreator popularne serije 'Office', i to samo zato što je britansku, originalnu inačicu snimio u tek tri kratke sezone, da bi je na kraju ipak proslavio Steve Carell u američkoj verziji koju je većina gledatelja i vidjela. Gervais je stoga često znao 'podbadati' Carella govoreći mu javno kako ga je on stvorio i proslavio pa su od toga napravili i cijeli spektakl na dodjeli nagrada Emmy u kojem je Gervais zahtijevao da mu Carell vrati nagradu.

Vegan, ateist i humanist, tako ga ukratko opisuju na Wikipediji, iako se o njegovoj karijeri može dosta toga napisati. Da bi se u potpunosti opisao život i djelo ovog kontroverznog kreativca bilo bi potrebno previše prostora, stoga smo za Jet Set izdvojili samo neke od bisera koji vas mogu zaintrigirati.

Veganstvo i borbu za prava životinja redovno popularizira na društvenim mrežama, aktivizam je sastavni dio njegova života. Ateizam ne skriva i često proziva Crkvu zbog zločina koji su pod njenim okriljem nastali, a religija mu je i jedna od dražih tema u stand-up nastupima. Što se humanosti tiče, tu se krije ta druga strana koju mnogi u prvi mah ne bi prepoznali, pogotovo ako su vidjeli samo njegove žestoke i politički nekorektne humoristične replike.

Humanu crtu redovno provlači za one koji vole malo dublje razmisliti gledajući njegove serije. Još u seriji 'Office' trudio se pokazati nevinost i naivnost običnog čovjeka koji se nađe pred kamerama i želi svojih pet minuta slave. Uradak s kojim je malo ljudi upoznato nastao je 2013. – serija 'Derek', koju je napisao i u kojoj glumi odraslog čovjeka s mentalnim poteškoćama koji pomaže u staračkom domu. U njegovom stilu, serija je kratka, ali je sposobna izazvati salve smijeha i mnogo suza. Pravi britanski TV dragulj koji ne štedi emocije.

Nedavno je završila i treća, ujedno i završna sezona njegove serije 'Afterlife', u kojoj glumi čovjeka koji nakon smrti žene postaje apsolutno nihilistički nastrojen, spreman na samoubojstvo i bez dlake na jeziku prema svima koji ga okružuju, jer više se nema zašto suzdržavati. Ne treba ni sumnjati, i ova je serija ponijela lovorike gledatelja i kritike jer se radi o drami s velikim dozama humora i rijetko tko se u njoj ne može prepoznati.

Na Netflixu se nedavno našao i njegov drugi veliki stand-up show pod nazivom 'Supernature' (nakon velikog uspjeha showa 'Humanity') i u njemu je zaista moguće vidjeti do kojih je granica spreman ići, a opet ostati aktualan u svojim upozoravanjima na probleme koje pred komediju stavljaju 'cenzorske' ruke sve prisutnijeg inzistiranja na političkoj korektnosti.

Naravno, dobar dio gledatelja ne dijeli njegovo mišljenje pa je za mnoge Gervais šovinist, seksist, transfobna osoba (iako se kao aktivist podalje od svjetla reflektora često borio za prava LGBTQ zajednice), a mnogi mu nikako ne mogu oprostiti sustavno ismijavanje religije. No što su problemi aktualniji, to je vjerojatnije da će se naći na njegovom repertoaru upravo kako bi ljudima digao tlak i natjerao ih da kritički razmišljaju vlastitom glavom.

I dok se čini da stand-up specijale i serije, pa i neke filmove nije pisala ista osoba, činjenica je da iza njih stoji Gervaisovo ime, koji je svojim pristupom humoru i ljudskim pričama uspio zgrnuti pravo malo bogatstvo, čime također često voli 'podbadati'. Tako u stand-upu 'Supernature' negoduje što manjine kojih u društvu ima možda pet posto stalno glasno traže svoja prava i žale se, a on kao bijeli heteroseksualni muškarac, koji je ujedno i multimilijunaš, spada u možda samo jedan posto stanovništva – pa se ne žali. Jedni bi mu to zamjerili, a drugi bi shvatili autoironiju.

Ono što je Gervaisa istaknulo u masi drugih komičara, osim njegove kreativnosti i kontinuiranog rada, jest to da uopće ne voli sav glamur koji se stvara oko raznoraznih zvijezda. Stoga je ispalo da je posao voditelja dodjele nagrade Zlatni globus jedna od najkultnijih stvari koje su mu pale u krilo. Uz pivo u ruci uspio je više godina izvrijeđati skoro svaku veliku zvijezdu, i to uz prijenos na nacionalnoj televiziji. Mnogo žešće od onoga što je Chris Rock napravio na Oscarima, u čiju je obranu nakon incidenta s Willom Smithom Gervais odmah stao. Da je šalu Smithovoj supruzi kojim slučajem uputio Gervais posljedice su mogle biti i kobnije.

Ne kruže bez razloga internetom brojne snimke Gervaisovih bisera s dodjela Zlatnih globusa. Jednom se našalio na račun osuđenog seksualnog predatora, producenta Harveya Weinsteina i kako su na njega svi zatvarali oči, a kada su se glumice i glumci u publici počeli smijati rekao im je da zašute jer su upravo oni to činili. Prozvao je jednom prilikom i zvijezde u dvorani da su prijatelji pedofila Jeffreya Epsteina, naravno uz šalu u kojoj je sigurno bilo i zrno istine.

'Kažete da ste 'woke', a kompanije za koje radite su nevjerojatne – Apple, Amazon, Disney. Da ISIS napravi svoju streaming platformu, odmah biste zvali agente, je li tako? Stoga, ako i osvojite nagradu večeras, nemojte to iskoristiti kao platformu za politički govor, jer niste u poziciji dijeliti lekcije javnosti ni o čemu. Nemate pojma o stvarnome svijetu, većina vas je u školi provela manje vremena nego Greta Thunberg. Tako da, ako pobijedite, dođite na pozornicu, preuzmite svoju nagradicu, zahvalite svom agentu i svom Bogu, i odje***e!', poručio je kremi glumaca na dojeli Globusa 2020., a smijeh koji se prolomio teško je mogao prikriti zapanjena lica pojedinaca, poput Toma Hanksa.

Nije za svačiji ukus, ali Ricky Gervais je svakako jedan od najutjecajnijih i najrelevantnijih komičara današnjice, čiji će uspjeh vjerojatno biti veći sa svakom osobom ili skupinom kojoj svojim humorom uspije dići tlak.