TURIZAM

Putovati se mora, ali vrijedi poslušati stručnjake kako to raditi bez pretjeranih troškova

  • Autor: Velimir Cindrić
  • Zadnja izmjena 22.01.2023 20:06
  • Objavljeno 22.01.2023 u 20:06
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: ronstik / Alamy / Alamy / Profimedia

Čak i ako ste svladali kako jeftinije putovati po Hrvatskoj, odmor i putovanja u inozemstvu sasvim su nešto drugo. Pronalazak jeftinih letova i smanjivanje prtljage sjajan je početak, ali mnogo je još toga o čemu treba voditi računa, od valutnog tečaja do načina rezervacije aktivnosti na odredištu.

Bilo da ste iskusan putnik ili ste tek rezervirali svoj prvi inozemni odmor, nije uvijek kristalno jasno kako doista putovati jeftino ili barem jeftinije. Ali ne brinite, tu su profesionalni blogeri, specijalizirani za putovanja i stručnjaci iz te industrije, ljudi koji doista znaju što je što i koji imaju pregršt savjeta za uštedu novca tijekom putovanja u inozemstvo. Evo najvažnijih.

Ako ste tip osobe koja radije planira svoj itinerar putovanja, ispiše ga i plastificira prije negoli krene na put, duboko udahnite prije nego što nastavite s čitanjem. Naime, ukoliko sve ili većinu doživljaja na putovanju organizirate unaprijed, nećete uvijek dobiti najbolju ponudu. Naravno, to se razlikuje od slučaja do slučaja, ali ne žurite s internetsom rezervacijom izleta, jer ćete često dobiti puno bolju cijenu ako ste spremni sve osobno organizirati na licu mjesta.

Zračna luka može se činiti kao prikladno mjesto za podizanje ili kupovinu lokalne valute, ali zapravo se radi o eldoradu za visoke naknade bankomata i nepovoljne tečajeve. Stoga, preskočite zračnu luku i umjesto toga potražite bankomat u renomiranoj banci u gradu ili neku od mjenjačnica bez naplate usluge (ne mijenjajte odmah prevelike iznose, dok ne pronađete neku u blizini vašeg hotela s povoljnim tečajem). Srećom, nakon uvođenja eura bar se u većem dijelu Europe s time ne moramo gnjaviti.

Iako ćete moći plaćati karticom u trgovinama i restoranima, uvijek je dobro uz sebe imati gotovinu. Ako nešto plaćate karticom, POS uređaj može vas pitati želite li platiti u lokalnoj ili vašoj valuti. Stručnjaci savjetuju da uvijek odaberete lokalnu valutu (ako ne poznajete praksu vaše banke ili kartične kuće u takvom slučaju raspitajte se prije putovanja). U suprotnom, prodajnome mjestu ili banci s kojom ima ugovor dopuštate da sami postave tečaj.

Čvrsto je i jednostavno pravilo putnika s malo novca da se kod biranja restorana izbjegavaju glavne turističke ulice. Restorani u tim područjima mogu biti praktični jer su u blizini turističkih atrakcija, ali će obično zbog lokacije naplaćivati više cijene za hranu koja često i nije tako ukusna. Osobito se čuvajte kafića u poznatim, turistički posjećenim područjima poput Svetog Marka u Veneciji ili Starogradskog trga u Pragu, koji će vas 'opljačkati' samo zbog privilegije da tamo sjedite.

Gdje biste trebali ići umjesto toga? Jedna jeftina, ukusna opcija je ulična hrana, lokali u kojima jedu lokalci (lako je istražiti na internetu, za svaki kvart u kojem biste se na putovanju mogli naći). Ako ulični štandovi rade hranu po narudžbi, znat ćete da dobivate nešto svježe, baš kao i tamo gdje jedu lokalci (cijene će biti realne i kušat ćete autentična lokalna jela).

Ovisni ste o mobitelu, posebno internetu? Znate da izvan Europske unije morate isključiti roaming, ako ne želite primiti šokantni račun za taj mjesec? Postoji nekoliko načina da se to zaobiđe. U svakoj od zemalja postoji ponuda lokalnih kratkotrajnih SIM kartica s dovoljno megabajta za lokalne pozive, internet (WhatsApp ili Viber, a posebno za Google Maps, koji će vam sigurno ustrebati), kao i za SMS-e. Zamijenite karticu i mirni ste. Doduše, nitko neće moći doprijeti do vas (osim onih kojima date broj, da vas mogu zvati i slati poruke internetom), što možda i nije tako loše. Te se kartice mogu kupiti gotovo na svakom kiosku i prodavači su naviknuti da ih stranci traže, a praktično je kupiti ih odmah po dolasku.

  • +4
  • +1

Štednja na putovanju

Izvor: Pixabay / Autor: Pixabay

Mnogi se boje cjenkanja, ali ono je potpuno prihvatljivo u mnogim kulturama. Držite to zabavnom igrom. Pravilo je da traženu cijenu pokušate smanjiti za oko 30 posto. Pritom, nikada se ne ponašajte kao da stvarno želite određeni predmet, a ne bi bilo loše unaprijed saznati fer cijenu i biti spreman otići ukoliko prodavač ne popušta.

Također, imajte na umu da cjenkanje često nije ograničeno na tržnice i ulične sajmove. Na mnogim mjestima možete pregovarati o cijeni taksija, izleta, hotela… zapravo svega što kupujete izravno. Ako ostajete u hotelu dulje od tri ili četiri noći, tražite popust ili čak posljednju noć besplatno. Najgore što se može dogoditi je da ćete iskamčiti samo vaučer za hotelski bar.

Nemojte pretpostavljati da biste u drugim zemljama trebali davati napojnice kao kod kuće. Istražite lokalne običaje davanja napojnica prije nego krenete, ili se raspitajte kad stignete. U nekim zemljama napojnica je čak i uvredljiva, primjerice u Japanu, u nekima se ona uopće ne očekuje ili je uobičajeno samo minimalno zaokruživanje računa do 10 posto (Španjolska), a na drugim mjestima napojnica je obično uključena u račun. Posebna priča je SAD, gdje je napojnica postala praktički obvezna, ponekad i dosta visoka, samo zato što je zapravo jedini način da u ugostiteljstvu dobiju nešto pristojniju plaću.

Ako nosite tešku prtljagu ili ste iscrpljeni od dugog dana putovanja, može biti primamljivo sjesti u prvi slobodan taksi i zatvoriti oči. Ali iskusni putnici znaju da osiguravanje vožnje po razumnoj cijeni počinje prije nego što kročite u taksi. Nikada, baš nikad nemojte ulaziti u taksi bez prethodnog dogovora o cijeni ili pitanja za taksimetar. Ako možete, prije negoli pozovete taksi pitajte recepciju hotela ili proučite na internetu koliko bi vožnja trebala koštati, tako da znate da vas neće prevariti. Uvijek je bolje biti oprezan, što znači držati se službenih taksija koje sponzorira grad. Mnogi gradovi uopće nemaju legalni Uber, pa se ne oslanjajte na tu vrst prijevoza.

Kad na internetu birate hotel, sigurno ćete naići na neki koji ima sjajnu lokaciju i izgleda ljepše nego što si možete priuštiti, ali gotovo si ga možete priuštiti. Ipak, glavna cijena samo je početak. Ako stvar dobro ne proučite, računajte da ćete masno platiti parking, da će sve u minibaru biti skuplje od onoga što si možete priuštiti, kao i u hotelskome baru i restoranima, na koje ćete možda ponekad biti osuđeni (nevrijeme, žeđ, udaljenost od trgovina i drugih restorana i slično). Umjesto toga, odlučite kojih se pogodnosti bez problema možete odreći i rezervirajte sobu koja sasvim odgovara vašem proračunu. Na taj način, ako se pojave neki neočekivani troškovi, znate da neće previše naškoditi vašem novčaniku.

Na koncu, još jedan jednostavan savjet - budite prijateljski raspoloženi. Nemojte se ponašati kao da imate pravo na bilo što kada se nalazite u stranoj kulturi. Malo ljubaznosti dovest će vas daleko i uštedjet će vam novac u svim situacijama. Osim toga, čak i ako vam ne uštedi novac, prijateljske interakcije sa strancima koje susrećete na svom putovanju dio su onoga što će ga učiniti tako nezaboravnim.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!