VODIČ ZA PUTOVANJE

Godišnji s kućnim ljubimcima ne mora biti muka, ako se pripremite kako treba

29.08.2022 u 08:29

Bionic
Reading

Premda smo zagazili u drugu polovicu ljeta, sezona putovanja i dalje traje, a uostalom ne treba je ni vezivati samo za ljetno razdoblje. Mnogo je putnika koji taj doživljaj žele podijeliti sa svojim kućnim ljubimcima, najčešće zato što ih ne žele ostavljati rodbini, prijateljima ili u životinjskim hotelima.

No, na putu vaši kućni ljubimci mogu upasti u probleme, a onda s njima i vi, bilo da je riječ o tome da loše podnose sam transport, ili se sudare s golemom količinom novih situacija koje nisu u stanju procesuirati jednako efikasno kao ljudi. A još ako se vlasnici nedovoljno dobro pripreme, sve vodi lošem ishodu.

S druge strane, dobro planiranje, malo istraživanja i priprema učinit će da na godišnjem odmoru jednako uživate i s kućnim ljubimcem. Evo nekoliko stvari o kojima trebate razmišljati prije nego se spakirate i date petama (i šapama) vjetra.

Konzultirajte se s veterinarom

Prije nego krenete na put, možda još bolje i čim počnete planirati putovanje, posjetite svog veterinara i pitajte o svim zdravstvenim problemima s kojima bi se vaš kućni ljubimac mogao susresti. Oni će vam moći procijeniti je li ipak bolje kućnog ljubimca ostaviti nekom na čuvanje, umjesto gnjavaže po aerodromima ili cestama. Također, trebali bi pomoći kod cijepljenja za neka odredišta i zbog dobijanja potrebne dokumentacije.

Udobnost je važna za kućne ljubimce

Ne samo da je važna, nego je i ključni element kod odluke o putovanju. Putujete li automobilom dobro je nabaviti što udobniju nosiljku, možda i ležaj. Kod transporta avionom ili vlakom postoje vrlo čvrsta pravila o tome kakav transporter se može koristiti, i onda nađite najudobniju varijantu unutar tih pravila.

I vašem ljubimcu potrebni su dokumenti

Bez obzira putujete li unutar granica, ili ih prelazili, pobrinite se za svu nužnu dokumentaciju. Također, ne zaboravite ogrlicu i pločicu s vašim kontakt podacima za slučaj da izgubite svog psa u nekoj gužvi.

Otiđite na probno putovanje

Prije polaska na neko veće putovanje važan dio priprema je kraće probno putovanje, i za njega se pripremite kao za 'pravu stvar'. Odvezite se nakraći izlet, tek toliko da ljubimca naviknete na prijevoz i na prisutnost većeg broja ljudi. Rezultat će biti u pravilu dobar, i spriječit ćete mogućnost mučnine koja je česta kod 'neuvježbanih' životinja.

Pažljivo sa smještajem

Mogućnosti smještaja su obično sužene kod putovanja s ljubimcima, jer ne primaju svi hoteli ili privatni smještaj životinje. Zato neka vam prije rezervacije to bude najvažnije pitanje koje trebate pitati hotel ili vlasnika apartmana. Nije samo stvar u tome primaju li općenito, recimo, pse, nego i postoje li ograničenja s veličinom i pasminom, te smijete li ostavljati psa samog u sobi.

Međunarodna putovanja su kompliciranija

Putovanja s kućnim ljubimcima ionako donose mnogo izazova, no ona međunarodna su posebno zahtjevna. Svakako napravite 'domaći rad' i provjerite sve što treba. Veterinar neka pregleda ljubimca i odluči može li letjeti avionom, potom svakako pribavite sve potrebne dokumente. Provjerite kakvo je stanje sa životinjskim bolestima u zemlji u koju putujete, i ovisno o tome odlučite s veterinarom jesu li potrebna dodatna cijepljenja zbog kojih bi vas mogli zaustaviti na granici. Države imaju i različite zakone o putovanju životinja, a o pravilima zrakoplovnih kompanija ili aerodroma na kojima presjedate da ne govorimo. Neke životinje mogu imati mučninu od putovanja, pa u dogovoru s veterinarom pribavite odgovarajuće lijekove.