RESTORANI

Michelin Bib Gourmand: Prvoklasno gastro iskustvo može se doživjeti i kod nas, pa i bez zvjezdica i hrpe novca

10.01.2023 u 07:51

Bionic
Reading

I prosječni Hrvat danas je već čuo za Michelinove zvjezdice, a prošlo je i vrijeme kad su mnogi mislili da je maksimalni broj što ih može imati neki restoran pet (zapravo je tri). Naravno, to ne bi bilo tako da Michelinov vodič već godinama nije prisutan i u nas.

No, suprotno uvriježenom mišljenju, restorani preporučeni u Michelinovim vodičima nisu samo skupi 'fine dining'. Od luksuznih restorana preko seoskih gostionica i modernih bistroa do štandova s uličnom hranom, danas Michelinovi vodiči širom svijeta nude ponešto za svakoga, za svaku priliku i u svakom cjenovnom razredu.

Od 1997. godine restorani s najboljim omjerom cijene i kvalitete, odnosno oni koji nude obrok od tri slijeda po razumnoj cijeni, nagrađivani su posebnom nagradom - Bib Gourmand. Cjenovni limit za Bib Gourmand varira od zemlje do zemlje, ovisno o troškovima života, ali inspektori traže jednako visoku kvalitetu, gdje bilo gdje u svijetu.

Pritom, treba napomenuti da ne postoji određena formula za 'Bib' restoran - svi su jedinstveni i mogu se uvelike razlikovati jedan od drugog. Primjerice, Hunan Bistro u New Yorku poslužuje izdašna hunanska jela koja karakterizira velika ljutina (jedna od osam velikih tradicija kineske kuhinje), sa specijalitetima poput kiselog graha pirjanog s mljevenom svinjetinom, čilijem i ukusnim rezancima konjac (ili shirataki, napravljeni od slatkog krumpira konjac, a krasi ih to da poprimaju okus svega s čime se sparuju).

S druge strane, u restoranu 'ñ' u Haagu, ukusne opcije na jelovniku uključuju svježe morske plodove i jela poslužena s finim umacima, kao i odličan izbor sireva i mesnatih proizvoda. A u Edosoba Hosokawa u Tokiju, služe se tanki, al dente rezanci vrste soba s različitim dodacima.

Ono što je zajedničko svim Bib restoranima jest jednostavniji stil kuhanja, koji je prepoznatljiv i jednostavan za jelo. Kao što restorani s Michelinovim zvjezdicama oduševljavaju sofisticiranošću, i restoran nagrađen oznakom Bib Gourmand gostu će ostaviti osjećaj zadovoljstva jer je izvrsno jeo po razumnoj cijeni.

Možda nije toliko poznat kao Michelinova zvjezdica, ali Bib Gourmand iznimno je popularan među poklonicima vodiča, jer Michelinovi inspektori provode jednaku količinu vremena pomno tražeći takva mjesta. Ta nagrada čija je bit 'vrijednost za novac' dokazuje da odlična hrana ne mora imati visoku cijenu.

  • +6
Bib Gourmand Hrvatska Izvor: Društvene mreže / Autor: Društvene mreže

Budući se i kod nas spominje neusporedivo rjeđe od zvjezdica, valja reći da u Hrvatskoj trenutačno ima dvanaest restorana s oznakom Bib Gourmand, u kojima ćete dobro jesti bez da duboko posegnete u džep. Ima ih posvuda, pa ukoliko ste gurman skromnijih platežnih mogućnosti, provjerite! Evo popisa:

Tač (Zagreb)

Izakaya by Time (Zagreb)

Vuglec breg (Škarićevo, Krapina)

Konoba Malo selo (Buje)

Alla Beccaccia (Valdabon)

Batelina (Banjole)

Konoba Vinko (Konjevrate)

Šug (Split)

Konoba Fetivi (Split)

Dunav (Ilok)

Konoba Škoj (Šolta)

Konoba Mate (Korčula)