NESHVAĆENA GLAZBA

Pet pjesama u kojima nismo razumjeli što je pjesnik htio reći

18.02.2022 u 07:58

Bionic
Reading

Poezija je sama po sebi metaforična, a nerijetko se događa da se metafore pogrešno shvate. Brojne slavne pjesme izgubile su svoje originalno značenje i počele živjeti svoj vlastiti život, nevezan za intenciju autora

Primjeri su brojni: metaforički stihovi o rođenju prvog djeteta tumače se kao izbacivanje iz kafića nakon pijanstva, pjesma o burnom razvodu postaje pjesma o herojskom spašavanju prijatelja od utapanja, ironična kontemplativna pjesma o psihotičnom stalkeru interpretira se kao nježna ljubavna balada, a prosvjedni stihovi protiv nuklearnog holokausta iščitavaju se kao posveta odrastanju i mladosti.

Izabrali smo pet takvih “odbjeglih” pjesama, pet svevremenskih hitova koji su gotovo svima poznati, premda se uglavnom pogrešno tumače.

Bruce Springsteen - Born in the U.S.A.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: YouTube

Ikonička pjesma Brucea Springsteena, objavljena 1984. na istoimenom albumu, jedna je od niza američkih antiratnih rock pjesama koje su prihvaćene kao patriotske himne jer je većini domoljubno orijentiranih Amerikanaca promakao ironični podtekst stihova. Springsteenova pjesma govori o ekonomskim poteškoćama i društvenoj otuđenosti američkih vojnika nakon povratka iz Vijetnamskog rata, a naslovni refren je ironična posveta domovini koja ih je poslala u unaprijed izgubljeni rat na drugom kontinentu. Ipak, konzervativni političari poput Ronalda Reagana i Pata Buchanana puštali su 'Born in the U.S.A.' na svojim političkim skupovima smatrajući je domoljubnom budnicom: čuli su samo popularni refren, a ne i Sprinsteenovu ironiju i njegove stihove koji oštro kritiziraju američku politiku i društvo.

The Police - Every Breath You Take

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: YouTube

Najveći hit grupe The Police Sting je napisao 1983. godine kako bi zlokobnom pričom o opsesivnom praćenju nekadašnje partnerice upozorio na štetnost ljubavnih fiksacija i pretjerane ljubomore. Pjesma je međutim ispala optimističnije nego što je očekivao pa su je mnogi shvatili kao nježnu ljubavnu pjesmu. Tome je svakako pridonijela i milozvučna melodija, koja je uspješno zakamuflirala stihove o psihopatu koji pažljivo promatra 'svaki dah koji udahne, svaki korak koji napravi' njegova bivša ljubavnica. I danas se diljem svijeta 'Every Breath You Take' redovito pušta na vjenčanjima, premda mladenci vjerojatno ne razmišljaju baš puno o značenju pjesme. A možda bi trebali.

Woody Guthrie - This Land is Your Land

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: YouTube

Pjesma 'This Land Is Your Land' vjerojatno je jedna od najpoznatijih američkih domoljubnih pjesama koja se redovito pušta na školskim, kulturnim i sportskim događanjima, kao i drugim svečanim prigodama diljem SAD-a. Napisao ju je 1940. godine slavni ljevičarski folk kantautor Woody Guthrie, a sadržavala je niz stihova koji su kritizirali američko društvo - osobito golemi jaz između bogatih i siromašnih - i zapravo je pozivala na revoluciju potlačenih jer Amerika je i 'njihova zemlja'. No ulaskom Sjedinjenih Država u Drugi svjetski rat na strani antifašističkih snaga, Guthrie je odlučio izbaciti socijalno angažirane stihove i dodati domoljubne. 'This Land Is Your Land' u međuvremenu su obradili brojni izvođači, a danas se izvodi u nekoliko verzija stihova. Ovisno o prilici.

John Lennon - Imagine

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: YouTube

Jedna od najpoznatijih pjesama svih vremena, hipi balada 'Imagine' Johna Lennona, zapravo je nastala kao oda - komunizmu. Slavni bivši Beatle napisao ju je 1971. i objavio na istoimenom albumu, a kasnije je priznao da je većinu stihova napisala njegova žena Yoko Ono. Dakako, u pjesmi se ne spominje komunizam - niti bilo koja druga ideološki obojena riječ - jer to ne bi bilo osobito oportuno u tadašnjem hladnoratovskom svijetu. No metafora je očita: čak i ako su stihovi koji kažu da pokušamo 'zamisliti svijet bez raja i pakla, bez država i religija' dovoljno ideološki neodređeni, kad Lennon kaže da 'zamislimo svijet bez imovine, bez potrebe za pohlepom i bez gladi, u bratstvu svih ljudi', onda nema više nikakve sumnje da je riječ o komunističkoj utopiji. To je uostalom potvrdio i sam Lennon.

'Imagine je zapravo komunistički manifest, iako nisam neki komunist i ne pripadam nijednom pokretu', rekao je kratko prije smrti.

Green Day - Good Riddance (Time of Your Life)

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: YouTube

Billie Joe Armstrong, frontmen američkog postpunk rock benda Green Day, napisao je 1993. godine pjesmu 'Good Riddance (Time of Your Life)' kako bi izrazio frustraciju i bijes prema svojoj dotadašnjoj djevojci Amandi koja ga je ostavila i otputovala u Ekvador. Budući da melankoličan spleen pjesme nije odgovarao tadašnjoj poetici benda, 'Good Riddance (Time of Your Life)' objavljena je tek četiri godine kasnije - a danas je vjerojatno najpoznatija pjesma Green Daya. Međutim, na veliko iznenađenje benda, originalna Armstrongova intencija se zbog dvosmislenosti stihova nekako izgubila i danas se pjesma smatra nostalgičnom posvetom srednjoškolskom dobu. Uglavnom, 'Good Riddance (Time of Your Life)' postala je glavna pjesma na maturalnim zabavama kojima američki srednjoškolci obilježavaju završetak jednog životnog razdoblja. A i nisu sasvim u krivu: završetak višegodišnjeg boravka u obrazovnoj instituciji možda je doista istovjetan završetku višegodišnje neuspješne ljubavne veze, bar iz perspektive osamnaestogodišnjaka.