NOSTALGIJA

Čarolija glazbe s albuma koji 2023. slave pedeseti rođendan

20.01.2023 u 18:28

Bionic
Reading

Te 1973. SAD se povukao iz Vijetnama, a moda je i dalje bila pod utjecajem hipi pokreta. Bile su popularne hlače sa zvonastim nogavicama, klompe i isprane majice kratkih rukava. Motorola je izbacila na tržište prvi prijenosni telefon u povijesti, a Audi 80 osvojio je nagradu za automobil godine.

Neki će reći da 1973. i nije bila neka godina za popularnu glazbu, ali činjenica je da je to bila godina s više nego dovoljno sjajnih albuma, i to nekih od najuspješnijih izvođača u posljednjih pola stoljeća. Beatlesi su, tri godine nakon raspada, nastavili oduševljavati briljantno osmišljenim dvostrukim kompilacijskim albumima 'Red' i 'Blue', koji su izašli u ožujku.

Rolling Stonesi su izdali 'Goat’s Head Soup', Pink Floyd svoj legendarni 'Dark Side Od The Moon', King Crimson 'Larks' Tongues in Aspic', Led Zeppelin 'Houses of the Holy', David Bowie 'Aladdin Sane', a Elton John dva klasika – 'Don’t Shoot Me I’m Only The Piano Player' i 'Goodbye Yellow Brick Road'. Bilo je i novijih umjetnika - Roxy Music pojavio se kao velika skupina s 'For Your Pleasure', Peter Frampton izdao je svoj drugi solo album, dok je 'Catch A Fire' Boba Marleya bio njegov prvi album za Island Records.

Još jedan umjetnik koji je krenuo u solo vode bio je Rick Wakeman (ex-Yes), koji je objavio jedan od najambicioznijih rock albuma desetljeća. Što se tiče ambicioznosti, titulu je te godine ipak odnio Mike Oldfield, koji je snimio 'Tubular Bells', redefinirajući pojam multiinstrumentalizma. I dok su neki započinjali nove karijere, skupina Free se bližila svome koncu i to vrhunski - izdavši 'Heartbreaker'. Rane 70-e nazivaju se erom kantautora, a jedan od razloga za to je i ogroman uspjeh Cata Stevensa s obje strane Atlantika. Njegov album 'Foreigner' postao je njegov treći među tri najbolja zaredom u Britaniji. U Americi, Marvin Gaye je izdao sjajni 'Let's Get It On', dok je 'Innervisions' Stevieja Wondera pokrenuo i crnački val kantautora. 'Whisky in the Jar' Thin Lizzyja postao je njihov prvi hit singl, a to je bila i godina u kojoj je izašao njihov treći album 'Vagabonds of the Western World'. Za zaključak ove godine iznimnih izdanja, Paul McCartney i Wings objavili su 'Band On The Run', jedan od uistinu velikih pop albuma 20. stoljeća.

Pregršt odličnih albuma, kompilacijom različitih izbora najboljih glazbenih ostvarenja 1973, sveli smo na 12 polustoljetnih najslavljenika poredanih kronološkim redom prema datumu izlaska.

  • +6
Glazba 1973 Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wiki

Bruce Springsteen – The Wild Innocent & The E Street Shuffle (siječanj)

Objavljen samo osam mjeseci nakon debija, Springsteenov drugi album službeno je uveo E Street Band i novu glazbenu inspiraciju u njegov arsenal, uključujući jazz i funk. Rezultat je ambiciozan i besprijekorno izveden opus, koji je ostao svjež i danas.

Iggy and the Stooges – Raw Power (veljača)

Uz Davida Bowieja u ulozi producenta, Iggy Pop i njegovi Stoogesi na svom trećem studijskom albumu odstupili su od ugođaja prve dvije ploče, u korist tvrđeg pristupa i isporučili punk klasik, žestoku i instinktivnu eksploziju glazbe koja više i nego opravdava svoj naslov.

Roxy Music – For Your Pleasure (ožujak)

Drugi album engleske skupine, njihov posljednji s originalnom postavom (uključivala je sintesajzer stručnjaka za zvuk Briana Enoa) blista u svom eksperimentalnom i nepredvidivom miješanju glazbenih stilova, stvarajući matricu za mnoge bendove koji su došli nakon njih.

Pink Floyd – Dark Side of the Moon (ožujak)

Osmi studijski album engleskog sastava, čiji je koncept razvijen tijekom nastupa uživo, zamišljen je kao konceptualni, s fokusom na pritiske s kojima se bend suočavao u svojoj karijeri. Album koji se općenito drži jednim od najboljih ikada snimljenih prodao se u ukupno 45 milijuna primjeraka.

Bob Marley & The Wailers – Catch a Fire (travanj)

Na svom petom studijskom albumu, kultni Bob Marley i njegov prateći vatreni, produhovljeni i revolucionarni reggae sastav inspiraciju crpili su bacajući nepokolebljiv pogled na neugodnu povijesnu i političku stvarnost.

Mike Oldfield – Tubular Bells (svibanj)

Na debitantskom studijskom albumu engleskog glazbenika Mikea Oldfielda, mladića koji je tada imao samo 19 godina, on je svirao gotovo sve instrumente. Ukratko, instrumentalno remek-djelo koje naizmjence oduševljava, uznemiruje i smiruje.

Stevie Wonder – Innervisions (kolovoz)

Šesnaesti studijski album američkog kantautora značajan je opus njegova 'klasičnog razdoblja'. Uvijek progresivan u svojim porukama i glazbi, s pravom mu je priskrbio titulu glazbenog vizionara. Album se drži prijelazom iz 'Malog Stevieja Wondera', poznatog po romantičnim baladama, u glazbeno zrelijeg, svjesnijeg i odraslijeg umjetnika.

The Who – Quadrophenia (listopad)

Šesti studijski album engleske rock skupine The Who, objavljen kao dvostruki, zapravo je njihova treća rock opera (nakon 'A Quick One, While He's Away' i 'Tommy'). Ambiciozna i privlačna, niti u jednom trenutku zbog naracije ne žrtvuje rifove i upečatljive pjesme. Jedini album skupine koji je u potpunosti skladao Pete Townshend.

Lou Reed – Berlin (listopad)

Izuzetno ambiciozan konceptualni album američkog kantautora vrti se oko propalih izgleda ljubavnog para ovisnog o drogama. To je jedno od njegovih najmračnijih i najuvjerljivijih djela. Ima kultni status i dan-danas.

Elton John – Goodbye Yellow Brick Road (listopad)

Sedmi studijski album engleskog kantautora uključujuke mega-hitove 'Bennie and the Jets' i 'Candle In The Wind'. Radi se o zapanjujuće kvalitetnom dvostrukom albumu koji obuhvaća veliku širinu ljudskih emocija i donosi prekrasne pjesme za sve vrste raspoloženja. Prodao se ukupno u više od 20 milijuna primjeraka.

Paul McCartney and Wings - Band on the Run (prosinac)

Treći studijski album britansko-američkog sastava i McCartneyjev peti album nakon što je napustio Beatlese u travnju 1970. Iako je prodaja u početku bila skromna, njegovu komercijalnu izvedbu pomogla su dva hit singla – 'Jet' i 'Band on the Run', tako da je, osim što je revitalizirao McCartneyev kritički stav, postao najprodavaniji studijski album 1974. u Ujedinjenom Kraljevstvu i Australiji. Ujedno, do danas je ostao i njegov najuspješniji i najpoznatiji album nakon Beatlesa.

Black Sabbath – Sabbath Bloody Sabbath (prosinac)

Ovaj klasik heavy metala, peti studijski album sastava koji je ikona tog glazbenog stila, dokazao je da prihvaćanje trendovske nove tehnologije i tehnika produkcije ne mora ugroziti žestinu i sirovu energiju zbog kojih je bend uopće i bio tako voljen. Zapravo, to ga je samo učinilo još boljim.