ZNANOST I ZNANSTVENA FANTASTIKA

Ono što su mogli Luke Skywalker i Darth Wader uskoro bismo mogli i mi

22.05.2022 u 07:44

Bionic
Reading

Najbolja znanstvena fantastika uvijek je ona u kojoj je znanstvena utemeljenost što bliža mašti autora, pa da čitatelj ili gledatelj može zamisliti da će se tehnološka čudesa o kojima čita ili ih gleda doista jednog dana pojaviti u stvarnosti. Tako je s ozbiljnom SF literaturom, a tako i s hiperkomercijalnim filmskim franšizama među kojima su ipak najveći Star Wars

U tom serijalu ratni i komercijalni svemirski brodovi 'savijaju' prostor-vrijeme da bi u sekundi prelazili cijele galaktike, androidi automatski prevode s bilo kojeg jezika svakog stanovnika brojnih naseljenih planeta, ratovi se vode laserskim zrakama, ali kad ustreba moćni pojedinci se suoče jedan-na-jedan držeći u rukama smrtonosne mačeve od svjetleće plazme.

Gdje je tu znanost? Hoćemo li ikad mi ili naši potomci vidjeti išta od toga u stvarnosti? Vjerovali ili ne, nije potpuno iluzorno očekivati tako nešto. Portal Live Science je, naime, nedavno naveo sedam primjera kako tehnologija prikazana u Zvjezdanim ratovima ne mora biti baš tako futuristička.

Borbeni droidi

Bespilotne letjelice, odnosno borbeni dronovi, važan su element svakog ratovanja posljednjih nekoliko desetljeća i sve su razvijenije, jer ne dovode u opasnost pilote a efikasnost u napadima vrlo im je visoka. Na sličan način velikim koracima napreduje tehnologija humanoidnih robota koji bi mogli biti upotrebljeni na bojnom polju umjesto živih vojnika, ili kao nadopuna ljudskih snaga. Američka tehnološka kompanija Boston Dynamics proizvela je već dva takva, dvonožnog droida nazvanog Atlas, ali i psa-robota Spota, četveronožnu spravu koju već koriste u bolnicama, na farmama, pa i u policiji u New Yorku. Ni jedan od ovih robota nije zasad namijenjen borbi, ali nije neki naročiti problem reprogramirati ih.

Laserski mačevi

Malo se toga toliko poistovjećuje s Lucasovim serijalom u glavama obožavatelja kao svjetleći mačevi. U filmu su napravljeni od plazme koja se može uvlačiti i izvlačiti, a koju stvara izmišljeni dragi kamen nazvan kyber kristal, i doista se može reći da su mačevi te vrste koji bi mogli biti korišteni u borbi jako, jako daleko od dostignuća suvremene znanosti. Međutim, pojedini kreativni izumitelji - možete ih pratiti na popularnom YouTube kanalu Hacksmith - uspjeli su stvoriti dobar, pa čak i smrtonosan, laserski mač koji se približio omiljenom oružju svakog Jedi viteza. Prije nekoliko godina ta je ekipa napravila prvi energetski mač temeljen na plazmi koji se mogao uvlačiti, i razvijati temperaturu od čak 2200 stupnjeva kojim su mogli prolaziti kroz titan. Istina, za mač je trebao vanjski tank punjen komprimiranim propanom i kisikom, pa ipak nije baš praktičan kao oni u filmu. No, kako su se 'crno' našalili u Hacksmithu, i dalje može progoriti ljudsku ruku, ako baš želite rekonstruirati finalnu scenu iz 'Carstvo uzvraća udarac'.

Bioničke ruke

Prostetička pomagala, ponekad vrlo sofisticirana, odavno ne spadaju u znanstvenu fantastiku, makar i ne bila onako funkcionalna poput ruke koju su Lukeu Skywalkeru prišili nakon kobnog dvoboja s Darthom Waderom. No, i na tom polju napredak je svakodnevan i vrlo primjetan. Dapače, neki od takvih proizvoda izravno su inspirirani Zvjezdanim ratovima i sličnim filmovima. Primjerice, tvrtka Open Bionics proizvela je protezu za odrasle i djecu stariju od osam godina koju su prigodno nazvali Herojska ruka, i nude je u dizajnima koji prizivaju poznate filmove, uključujući i Star Wars i Marvelove spektakle.

Univerzalni prevoditelji

Kao što svaki obožavatelj zna, C3PO tečno govori više od šest milijuna jezika i drugih oblika komunikacije iz različitih galaktika. Naravno da je to značajno više od stotinjak jezika kojima kako-tako barata Google Translate, ili neke druge slične aplikacije, a kako znamo iz česte upotrebe Googlov prevodilački alat ni izbliza ne prevodi precizno kao uglađeni Lucasov robot. No, i Translate je bitno napredovao od svojih početaka, pa se sad možete njime koristiti i glasom, recimo kad naručujete neko jelo, i možete biti prilično sigurni da vam se veganska narudžba neće pretvoriti u sočni, prilično krvavi steak.

Lebdeći automobili i motocikli

Kako znamo iz filmova, najbolji način za putovanje preko pustinja na Tatooineu je Landspeeder, hibrid između hovercrafta i automobila. Tehnologija lebdenja na zračnom jastuku postoji još od kasnih pedesetih, ali tek odnedavno su se te lebdjelice brzinom i dizajnom približile uzorima iz Zvjezdanih ratova. Više proizvođača stalno unapređuje svoja vozila, neka od njih nalik su i motociklima (pa zapravo mogu i služiti za cestovnu jurnjavu), pa možda i nismo tako daleko od filmskih modela.

Komercijalni svemirski brodovi

Luke i Obi-Wan su s pješčanog Tatooinea bježali unajmivši za 17.000 kredita privatni svemirski brod. U našem svijetu, prošli bi znatno skuplje, a pritom ne bi niti napustili Sunčev sustav. Sjetimo se da je u lipnju 2021. na licitaciji Blue Origina, kompanije u vlasništvu megabogatog Jeffa Bezosa, postignuta je cijena od 28 milijuna dolara za ukrcaj na premijerni komercijalni let u svemir. Pobjednik licitacije je let poklonio svom sinu koji se priključio Bezosu i njegovom bratu na desetominutnom letu do visine od 100 kilometara nad Zemljom. Time su tehnički prešli granicu atmosfere i ušli u prostor na kojem počinje svemir. U međuvremenu je takvih letova bilo još. Ako baš nemate 28 milijuna dolara da biste ih proćerdali na svemirsko druženje s Bezosom, optimisti tvrde da bi u sljedećih desetak godina cijena pravog svemirskog izleta mogla pasti na oko 100 tisuća dolara po osobi.

WARP brzina

Brod Han Sola Millenium Falcon povremeno, posebno kad želi pobjeći progoniteljima kojih uvijek ima, skoči u 'hipersvemir', uspijevajući tako prelaziti nevjerojatne udaljenosti u sekundi. Ako je hipersvemir isto što i WARP - koncept kojega američka vlada istražuje, kako pokazuju nedavno objavljeni dokumenti - onda je riječ zapravo o iskrivljenju oblika prostor-vremena kojim se može prelaziti iz jednog dijela svemira u drugi. Još 1994. fizičar Miguel Alcubierre objavio je rad u kojem je argumentirao da je WARP pogon fizički moguć korištenjem jednake količine pozitivne i negativne energije koja zbija prostor pred svemirskim brodom, a istodobno širi prostor iza njega. Negativna energija dosad je ostala samo teorija, kao i tehnologija za WARP pogon, no to nije zaustavilo fizikalna istraživanja.