ŠAMPIONI POKRETNIH SLIKA

Među pet najunosnijih filmova dva su Marvelova, ali je potvrđeno i tko je najkomercijalniji redatelj u povijesti

11.11.2022 u 08:38

Bionic
Reading

Filmovi generiraju prihod iz nekoliko izvora, od prikazivanja u kinima, preko kućnog videa i televizijskih prava do prodaje robe vezane uz film. No, kad se procjenjuje uspjeh nekog filma zarada na blagajnama kinematografa najčešći je kriterij, ponajprije zbog dostupnosti podataka, ali i zbog povijesne prakse.

Bez obzira na promjenu vrijednosti novca, različite oblike distribucije i marketing koji se mijenjao kroz povijest filma, dosad je samo pet filmova prešlo fantastičnu granicu od dvije milijarde dolara prihoda na blagajnama.

Donosimo obrnutim redoslijedom pet veličanstvenih, najkomercijalnijih filmova svih vremena. Jesu li time i najbolji sasvim je drugo pitanje, no njihove producente to sasvim sigurno ne brine previše

Pet najkomercijalnih filmova Izvor: Profimedia / Autor: face to face / Face to Face / Profimedia

5. Osvetnici: Rat beskonačnosti (2018.)

Thanosov šokantan trijumf nad Osvetnicima bio je uzbudljiv trenutak za sve obožavatelje serijala. Za neupućene, samo ćemo spomenuti da se radi o filmu utemeljenom na stripu Marvel Comicsa. Film u produkciji Marvel Studios u svijetu je zaradio ravno 2.048.359.754 dolara, prešavši time čarobnu granicu. Traumatični događaj na koncu 'Rata beskonačnosti' bio je sjajno, ali neugodno iznenađenje za obožavatelje. Naime, nitko nije očekivao da će film završiti tako turobno, i to zbog Thanosa (Josh Brolin), no nećemo kvariti doživljaj onima koji još nisu gledali film, a htjeli bi. Kad je počelo prikazivanje ovog spektakla, postavljen je novi rekord za najunosniji premijerni vikend sa 640,9 milijuna dolara, a milijardu dolara uknjižio je u samo 11 dana. Već 48. dana film je prešao 2 milijarde dolara zarade diljem svijeta.

4. Ratovi zvijezda: Sila se budi (2015.)

Carrie Fisher, Harrison Ford i Mark Hamill vratili su se pred kamere za nastavak popularnog serijala u sedmoj epizodi pod naslovom 'Sila se budi', prvim filmom sage pod okriljem Walt Disney Studios nakon njihove kupnje Lucasfilma. Film je u svijetu zaradio dvadesetak milijuna više od 'Osvetnika' i ukupnom zaradom od 2.069.521.700 dolara uvrstio se na 4. mjesto svih vremena. Disneyjev povratak u daleku, daleku galaksiju zaintrigirao je i stare i nove obožavatelje jer je vratio izvorne članove glumačke ekipe i udružio ih s novom galerijom likova. U to vrijeme, i 'Sila se budi' postavio je rekord za najuspješniji premijerni vikend (247,9 milijuna dolara), a prethodno je oborio i rekord za brzinu zarade od milijardu dolara. Za to mu je trebalo samo 12 dana (poslije će ga za jedan dan preteći 'Osvetnici').

3. Titanic (1997.)

Tragična ljubavna priča o potonuću najslavnijeg putničkog broda svih vremena s Kate Winslet i Leonardom DiCaprijem (Paramount Pictures i 20th Century Fox) zaradila je u svijetu 2.201.647.264 dolara. Film 'Titanic' koji je režirao James Cameron bio je prvi u povijesti koji je zaradio više od milijardu dolara diljem svijeta, a u to vrijeme bio je i najskuplji film u povijesti. Granicu od dvije milijarde dolara prešao je tijekom ponovnog prikazivanja u 3D formatu 2012.

2. Osvetnici: Završnica (2019.)

'Osvetnici: Završnica' s Robertom Downeyjem Jr.-om kao Iron Manom (Marvel Studios) zaradio je 2.797.501.328 dolara te suvereno drži drugo mjesto. Obožavatelji su morali saznati mogu li se preostali Osvetnici vratiti, poraziti Thanosa i poništiti učinke s konca 'Rata beskonačnosti'. U kinematografe u cijelom svijetu obožavatelji serijala stigli su u velikom broju, dok je film rušio rekorde box officea, zaradivši više od 1,2 milijarde dolara tijekom svjetskog premijernog vikenda, gotovo dvostruko više od uvodnog vikenda za 'Rat beskonačnosti'. 'Završnici' je trebalo samo 11 dana da prijeđe dvije milijarde dolara zarade. Toliko je vremena, podsjetimo, bilo potrebno 'Ratu beskonačnosti' da prijeđe svoju prvu milijardu.

1. Avatar (2009.)

Redatelj James Cameron počeo je raditi na 'Avataru' (20th Century Fox) još 1994. Film je u svijetu zaradio 2.879.059.572 dolara i jedini se ozbiljno primakao granici od tri milijarde. U to vrijeme, 'Avatar', koji prati tri metra visokog Na'vija na putu kući u Pandoru, postao je najbrži film koji je prešao zaradu od milijardu dolara, i to u 19 dana. Na koncu je prešao granicu od 2 milijarde dolara u 47 dana. I premda su oba nastavka 'Osvetnika' kasnije bila brža od njega, niti jedan nije dosegao njegovu konačnu rekordnu zaradu. Koliki će konačni iznos biti kad uoči premijere nastavka 'Avatar: Put vode' najavljene za prosinac prvi film 'odradi' još jedan krug po kinima može se samo nagađati. A tko zna, možda i nastavak ovog ekološkog spektakla uđe u ovo birano društvo.