KAKO PREŽIVJETI ARMAGEDON

Ne ubije li vas nuklearni udar, šanse za opstanak rastu

19.03.2022 u 08:58

Bionic
Reading

Do prije nekog vremena razmišljanje o nuklearnom napadu činilo se kao besmislen gubitak vremena, no ruska invazija na Ukrajinu sve je iz korijena promijenila. Pošto su ruski čelnici uputili slabo prikrivene prijetnje o stavljanju nuklearnih snaga u stanje pripravnosti, nuklearni rat danas izgleda puno vjerojatniji nego što je to bio prije samo nekoliko tjedana.

U slučaju općeg globalnog rata čitav je planet osuđen na propast pa ionako ne možemo ništa učiniti. No u slučaju ispaljivanja nekolicine nuklearnih projektila postoje stvari koje možemo napraviti kako bismo bar povećali svoje šanse za preživljavanje.

Postoji više načina na koji možete umrijeti u nuklearnom napadu. Silina same eksplozije u trenutku vas može pretvoriti u dim, vrelina vas može spaliti, udarni val vam može srušiti kuću i zatrpati vas pod ruševinama, a radijacija nakon eksplozije može vas ubiti uništavanjem stanica svih tjelesnih organa. Stoga, ako primjerice hidrogenska bomba eksplodira nedaleko od mjesta na kojemu se trenutno nalazite, nema vam spasa. Usmrtit će vas nešto od gore navedenog.

Međutim, šanse za preživljavanje rastu ako se nuklearna eksplozija dogodila na nekoj razumnoj udaljenosti, koja ovisi o snazi bombe i drugim okolnostima. Shvatite li da ste nakon prvog udara još uvijek živi, postoje izgledi za preživljavanje, a oni će se povećati ako imate na umu nekoliko važnih činjenica.

Vaš osnovni problem postaje zaštita od radijacije, odnosno od kiše radioaktivnih tvari i krhotina koja će zagaditi čitavo područje u blizini detonacije. Procjenjuje se da imate desetak minuta za djelovanje prije nego postane prekasno. Tijekom tog kratkog razdoblja potrebno je pronaći zaklon iza što je moguće više zidova, betonskih ili ciglenih, i to napraviti što je brže moguće. U praksi to znači da trebate odmah pohitati u unutrašnjost neke građevine, najbolje negdje u podrum ili u središnji dio zgrade kako biste između sebe i epicentra eksplozije postavili što je moguće više čvrste betonske ili ciglene strukture. Svakako izbjegavajte blizinu vanjskih zidova i krovova.

Zatim je potrebno skinuti odjeću koja je možda već kontaminirana. Nadalje, vrlo je važno da na tome mjestu ostanete najmanje 24 sata jer je djelovanje radijacije najsnažnije u prvih nekoliko sati nakon eksplozije, a potom postupno slabi. Ako ste odvojeni od svojih najmilijih, nemojte pokušavati doći do njih, izdržite barem jedan dan. U svakom slučaju, izbjegavajte što je duže moguće izlazak na otvoreno, a u međuvremenu pokušajte ostati informirani, slušajte vijesti ako je to moguće i slijedite upute vlasti. Vrlo je vjerojatno da će moderna telekomunikacijska infrastruktura biti uništena i da vam mobiteli neće raditi, pa ćete se možda morati oslanjati na dobri stari radio. Nadajmo se da nikada nitko od nas neće morati doista i iskoristiti ove upute. Ipak, jedan savjet za kraj: bilo bi dobro kad bismo imali unaprijed pripremljene zalihe vode i konzerviranih namirnica, te džepni radio i baterijsku svjetiljku. Zlu ne trebalo.