GLAZBENA POVIJEST

Country hram Ryman Auditorium slavi 130. rođendan

03.09.2022 u 19:12

Bionic
Reading

Iako se Grand Ole Opry - najvažnije glazbeno događanje u svijetu countryja - već 35 godina emitira s pozornice u Oprylandu, njegova će povijest uvijek ostati vezana uz kultni Ryman Auditorium koji upravo slavi svoj 130. rođendan.

Dvoranu s točno 2362 mjesta u samom centru Nashvillea izgradio je 1892. Thomas Ryman, riječni brodski kapetan, magnat riječnog robnog prijevoza i poduzetnik koji je u gradu tada posjedovao nekoliko saloona. Dvoranu, koju je namijenio za mise tadašnjeg utjecajnog propovjednika Sama Jonesa, nazvao je Union Gospel Tabernacle.

Nakon njegove smrti 1904., dvorana je nazvana njegovim imenom i neko vrijeme služila kao sveučilišna predavaonica, ali i kao glazbena i kazališna pozornica na kojoj su nastupili svjetski velikani poput Enrica Carusa, Charlija Chaplina, Judy Garland, Katherine Hepburn, Boba Hopea, Ane Pavlove i drugih svjetskih zvijezda onoga vremena.

  • +6
Ryman Auditorium Izvor: Jet Set / Autor: Velimir Cindrić/Jet Set

Ryman Auditorium proslavio se kao mjesto s kojeg je od 1943. do 1974. radijskim valovima svakoga vikenda diljem Sjedinjenih Država prenošena široko obljubljena glazbena emisija uživo, country svetinja Grand Ole Opry. Nakon odlaska Opryja na novu lokaciju (danas se emisija vraća na staru pozornicu tijekom zime), Ryman je polako propadao, sve dok 1992. Emmylou Harris, jedna od najvećih country-folk pjevačica svih vremena, nije tamo održala seriju koncerata, od kojih je nastao njezin poznati album 'Live at Ryman'.

Nakon toga, zanimanje za dvoranu opet je naglo povećano, pa je 1994. došlo na red i njezino temeljito preuređenje. Ipak, sačuvane su nekadašnje drvene klupe u gledalištu, kao podsjetnik na originalnu namjenu dvorane (otud i nadimak 'The Mother Church of Country Music').

Obnovljena kultna dvorana brzo je postala prestižno mjesto na kojoj su poželjele nastupati i glazbene zvijezde koje se ne bave countryjem, pa u Rymanu danas često nastupaju i izvođači kao što su Bruce Springsteen, The Black Crows, Neil Young, Bob Dylan, Elvis Costello, Oasis, R.E.M., Norah Jones, ZZ Top, Van Morrison, Robert Plant, The Strokes, Kings of Leon, Eddie Vedder, Coldplay i mnogi drugi. Uz koncertnu djelatnost, Ryman je danas i muzej s izlošcima iz zlatne ere country glazbe koji obiđe gotovo svaki posjetitelj Nashvillea.

Ryman je bio zanimljiv i filmskoj industriji, pa je tako Robert Altman tu snimio više scena za njegov kultni film 'Nashville' (1975), a dvorana se pojavila i u filmovima 'Rudareva kći' Michaela Apteda (1980), Clint Eastwoodovu 'Honkytonk Manu' (1982), 'Hodu po rubu' Jamesa Mangolda (2005), Neil Youngovu 'Heart of Gold' (2006) i mnogim drugim.

Iako je Johnny Cash naljutio gazde u Rymanu tijekom svog nastupa u kojem je nogom razbijao žarulje na rubu pozornice (vidi film 'Hod po rubu'), danas jedna od garderoba za umjetnike nosi baš njegovo ime (najveće zvijezde smještaju se u glavnu garderobu koja je posvećena velikoj country pjevačici i zabavljačici Minnie Pearl).

U garderobama se, kažu, često može čuti sablasno pjevanje, a mnogi tvrde da su vidjeli i duhove, najčešće onaj Hanka Williamsa. Trezvenjaci, pak, sve pripisuju učinku lokalnog tekućeg favorita - starog dobrog Jacka Daniel'sa. Baš kao što i priliči fami 130-godišnjaka.