HRANA I MLADOST

Kojih će vas 10 prehrambenih navika učiniti starijim?

  • Autor: I.P.
  • Zadnja izmjena 15.04.2022 08:29
  • Objavljeno 15.04.2022 u 08:29
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Wavebreak / Profimedia

Vječna mladost, naravno, ne postoji, ali postoje brojni načini kako ipak možete ponešto odgoditi starost. Ili bar osjećaj starosti. Pritom ne mislimo na uobičajene 'recepte' sredovječnih (posebno muškaraca) poput mlađih ljubavnica, prekomjernog partijanja, redovitog mijenjanja sportskih kabrioleta ili bavljenja sportovima kod kojih dob igra prilično važnu ulogu.

Jedan od načina je, naravno, pridržavanje pravilnijih prehrambenih navika. I opet, nije riječ o drastičnim i dramatičnim dijetama, niti o potpunom odricanju od ove ili one vrste hrane. Ključna riječ, kako ćete vidjeti, jest 'dovoljno'.

No, za neke navike pouzdano se zna mogu postarati tijelo, pa je promjene bolje uvesti što prije. Preciznije, odmah. I u što mlađoj dobi.

Konzumiranje nedovoljno Omega-3

Koncentrirajte se na uzimanje više omega-3. Tridesete godine su i inače najbolje vrijeme za preuzimanje navika kojima ćemo bolje stariti, pa to vrijedi i za omega-3. Te kiseline su povezane s kratkoročnim zdravstvenim koristima poput boljeg raspoloženja, boljeg razmišljanja, smanjenja mogućnosti upala, ali i dugoročnim kao što su manji rizik od kardiovaskularnih bolesti ili zdravijeg mozga u starijoj dobi, pa i (kod žena) za bolji razvoj mozga beba u trudnoći. Najbolji izvor, kao što se zna, su masnije ribe poput lososa ili srdela, ali dolazi i od orašastih plodova, te sjemenki chia i konoplje.

Pretjerivanje s procesiranom hranom

Za procesiranu hranu smatra se da umanjuje staničnu funkciju i povezana je sa simptomima starenja poput umora, depresije, visokog tlaka, bolova u zglobovima... Utječu i na glavne tjelesne sustave, no kako je teško utvrditi razmjere toga utjecaja, tako znanstvenici obično ne povezuju tu prehrambenu grupu sa starenjem. Zato samo polako i budite strpljivi, ponekad trebaju mjeseci za izgradnju novih rutina. Iznenađujuće, najvei problem je odrediti granice prema ljudima koji vas potiču na konzumaciju ove hrane. Kako odbiti ako to ponekad nije pristojno ili prikladno? Zato je najbolje eliminirati bar većinu procesirane hrane iz svog domaćinstva, kako biste smanjili izazov.

Pretjerivanje sa slatkom hranom

Uz sve druge probleme, previše slatkog može utjecati i na starenje tijela. Naime, šećer oštećuje kožu koja gubi svoj mladenački izgled, na sličan način kao pretjerano izlaganje suncu. Zato pažljivo određujte konzumaciju šećera. Ako ste navikli na to da povremeno gricnete nešto slatko (kvalitetna čokolada ima svojih blagodati, ali to je druga priča), probajte naći alternativu, recimo voće.

Prejedanje i izgladnjivanje

Ključ je u nalaženju ravnoteže, konzumiranju prave količine jela koja je tijelu potrebna kao gorivo. Zato su i prežderavanje i izgladnjivanje podjednako štetni. Ponekad životne okolnosti donesu takve plus-minus fluktuacije, ali nemojte da ni jedno bude vaš izbor, jer ćete poremetiti metabolizam. Česta je pojava da dijete slijedi potpuno opuštanje, pa je onda bolje ravnomjernost preuzeti kao naviku, a ne kao projekt.

Previše alkohola

Tko je ikad vidio nekog teškog alkoholičara može shvatiti što alkohol čini za starenje tijela. Jednostavno: alkohol je pun 'praznih' kalorija, onih koje ne nude nikakve nutritivne koristi, a ni proteine za povećanje razine energije. Osim toga, tijelo od alkohola dehidrira, pa koža gubi elastičnost i lakše se nabora. Dehidracija je opasna i za ostatak tijela, jer teže toksine izbacuje iz organizma. Umjereno pijenje je sasvim u redu, ali budite oprezni kod određivanja granice. U nekom trenutku partijanje prestane biti korisno.

Pržena hrana

Pržena hrana jedna je od malih životnih radosti, ali zbog zdravlja je ipak dobro značajno smanjiti konzumaciju. Tako pripremljena hrana ima malo nutritivnih vrijednosti, jer i ono vrijedno što postoji u namirnicama ubija u sastojcima poput ulja i soli. Tako masna hrana utječe na cirkulaciju prema koži, nego i oslobađa slobodne radikale koji su povezani s elastičnošću kože.

Manjak tekućine

Ključ uživanja u brojnim zdravstvenim koristima hrane je voda. Ona doista donosi razliku u svačijem životu. Ako je pijete dosta, ona će isprati toksine iz tijela, pomoći funkcioniranju probavnog sustava, spriječiti zatvor, povećati razinu energije, zaštititi glavne organe i tkiva, spriječiti dehidraciju, činiti kožu elastičnijom i sjajnijom i još puno toga. Dodatni bonus su koristi za tijelo koje će vas također činiti mlađim.

Nedovoljno vlakana

Vlakna su zdravi ugljikohidrati koji produžavaju osjećaj sitosti. Popravljaju i probavu, smanjuju razinu šećera... S obzirom da su biljnog podrijetla, donosit će korist i u kombinaciji s mesom. Preporuča se dnevna konzumacija 25 do 31 grama vlakana dnevno za odrasle, čega se dobro pridržavat ako želite da vam tijelo izgleda i osjeća se sukladno dobi.

Jelo prije spavanja

Nije ništa neobično osjetiti potrebu za noćnim zalogajem. No, ako naviknete tijelo na noćne obroke, uskoro će to biti više zbog navike nego zbog istinske gladi. Jesti pred spavanje općenito je loša ideja, jer donosi probleme s probavom kad bi se tijelo trebalo odmarati. Zbog toga često nemamo dovoljna sna, potrebnog za zadržavanje energije i mladenačkog izgleda, a lakše se na koži stvaraju bore. Zato između zadnjeg obroka i sna ostavite dovoljno vremena, čak i uz eventualni dodatak obroku.

Nedovoljno proteina

Proteini su ključni ako se želite dobro osjećati i dbro izgledati. Oni ne samo da osiguravaju energiju, nego i pomažu kod skidanja kilaže, čuvaju elastičnost kože i smanjuju mogućnost boranja kože. Osim toga, dižu mišićnu masu koja vas čini snažnijim i otpornijim na ozljede.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!