SLASTICE

Majoneza u čokoladnoj torti? O, da!

08.04.2022 u 08:40

Bionic
Reading

Mnogi nikada nisu čuli za tortu s majonezom, a i većina gastro profesionalaca upoznala ju je tek u kakvoj kuhinji s Michelinovim zvjezdicama. Naime, slastičarske ekipe vrhunskih restorana majonezu često rabe za čokoladne torte.

Istini za volju, kolači s majonezom zapravo su stvar duge povijesti. Mnogi izvori uspon takvih kolača pripisuju razdoblju Velike depresije, kada se oskudijevalo jajima i mliječnim proizvodima. No, povijest tih kolača ipak je mnogo složenija.

Američki izvori tvrde da se prvi recept za tortu s majonezom pojavio 1927. u Oakland Tribuneu ali nije postao popularan sve do 40-ih, kada su sastojci poput mliječnih proizvoda i šećera bili racionirani tijekom Drugog svjetskog rata. Novinarka Oakland Tribunea Martha Lee prva je otkrila recept za tu tortu, i to s datuljama, orasima, cimetom, muškatnim oraščićem i kakaom u prahu. Recept je objavila u svojoj novinskoj kolumni pod imenom 'Odjel za kućnu ekonomiju'. Zanimljivo je da Marthin recept nije zahtijevao gotovu majonezu, već je upućivao čitateljice da ju naprave same ('umutiti jaje s pola šalice ulja prije nego što se doda u tijesto za tortu'). Kako su jaja i ulje tipični sastojci za kolače, ideja o uporabi majoneze u kolaču zapravo i nije tako revolucionarna kakva bi se na prvi pogled mogla činiti.

Deset godina poslije, tortu s majonezom popularizirala je supruga Franka Pricea, prodavača proizvoda marke Hellmann's i Best Foods (obje poznate po majonezi). Gospođa Price ponudila je spomenutim tvrtkama svoj recept, koji je zahtijevao gotovu majonezu, kao način za povećanje prodaje. Tako je Best Foods 1937. njezin recept uvrstio u svoju knjižicu nazvanu 'Torte i kolačići s osobnošću: uzbudljivi novi recepti za kolače, kolačiće i glazure'. Nakon izdavanja knjižice, recepti za kolače koji su uključivali majonezu počeli su se sve češće pojavljivati u novinama.

Tvrtke specijalizirane za taj proizvod brzo su primile novost na znanje. Tako je 1939. marka Redwood Empire Mayonnaise objavila svoj recept za tortu u The Sebastopol Timesu, a 1940-ih Kraft (također veliko ime u svijetu majoneze) pridružio se novotariji vlastitim receptom za čudesni Miracle Whip Cake.

Torta je postala još popularnija kada su je urednici i kuhari počeli oglašavati kao 'tortu od čokoladne majoneze od 100 dolara' (danas bi se zvao 'od milijun dolara'). Zatim je 1951. Winnifred Jardine, kolumnistica Desert Newsa u Salt Lake Cityju u Utahu, objavila recept za ovu tortu, za koji je saznala na konferenciji u Chicagu.

Pričalo se da recept za 'tortu od 100 dolara', koji je objavljen u nekoliko novina iz tog doba, zapravo potječe iz glamuroznog hotela Waldorf Astoria u New Yorku. Međutim, članak u The Huntsville Timesu iz 1949. otkriva da izvorna 'torta od 100 dolara' iz tog hotela uopće nije sadržavala majonezu, za razliku od recepta koji je Jardine objavila dvije godine poslije. Umjesto toga, ta se torta za sočnost oslanjala na maslac, jaja i mlijeko. Zahvaljujući brojnim verzijama, čokoladna torta iz hotela nekako se spojila s tortom od majoneze, što je povećalo popularnost torte neobičnog imena.

Nije teško pogoditi da je torta s majonezom brzo postala hit među domaćicama. Tvrtke su je oglašavale kao 'brži, lakši i pristupačniji način priprave'. Tvrtka Hellmann's je 1961. recept za tortu stavila na stražnju etiketu svojih staklenki s majonezom, a ubrzo je i različitim novinama i časopisima objavila reklame za tortu s majonezom, tvrdeći da je njihov proizvod 'tajna sočnije, bogatije torte'.

Je li torta s majonezom zapravo bolja od klasičnih? U članku iz 2001. za Los Angeles Times, gastro spisateljica Marion Cunningham napomenula je: 'Uporaba majoneze, koja se doima zagonetnom, čini dvije stvari - daje torti raskošno bogatstvo i sočnost te osigurava svjež okus mnogo dulje od standardne torte'.

Isto ponavlja i Rose Levy Beranbaum u svojoj knjizi 'The Cake Bible', a eksperiment koji je proveo America's Test Kitchen otkriva da su kolači napravljeni s majonezom bili znatno sočniji od onih bez nje. Naime, otkrilo se da emulzija, koja nastaje zahvaljujući lecitinu u žumanjku, pomaže ravnomjernije i učinkovitije oblaganje čestica brašna masnoćom, čineći kolač mekšim i sočnijim.

Ako se, kao i mnogi drugi Europljani, niste susreli s tortama koje se rade s majonezom, vrijedi isprobati. Vaša će torta (najbolje čokoladna) biti jednostavna za pripremiti, brzo gotova i ono najvažnije – nevjerojatno bogata i sočna! Nitko od vaših gostiju, koji će joj se diviti, neće otkriti tajni sastojak. Sačuvajte ga za sebe.