ZDRAVA PREHRANA

Deset razloga zbog kojih bi se avokado morao naći na vašem tanjuru

12.01.2023 u 18:19

Bionic
Reading

Vjerojatno i sami znate da je gotovo nemoguće skrolati instagramom a da ne naletite na avokado u mnogo najrazličitijih oblika - avokado tost, guacamole, zeleni smoothie…

Ispostavilo se da je ovo zeleno voće popularno s razlogom. Avokado ne samo da je ukusan, već je i vrlo hranjiv, ali i pun hranjivih tvari koje su dobre za vas. Da ne spominjemo da su mogućnosti recepata beskrajne – od malih zalogaja, preko glavnih jela do deserata. U slučaju da vam ipak treba još jedan razlog da avokado u nekom obliku završi u vašem tanjuru, evo njegovih deset nevjerojatnih zdravstvenih dobrobiti.

1. Avokado potiče zdravlje očiju

Mnogima od nas vid se pogoršava s godinama, a avokado sadržava lutein, antioksidans koji se nalazi u očima. Stručnjaci kažu da konzumiranje više voća i povrća s luteinom može pomoći u smanjenju rizika od bolesti oka koja se naziva makularna degeneracija, jedan od vodećih uzroka sljepoće kod starijih osoba. Dodatno, masnoća koja se također nalazi u avokadu pomaže vašem tijelu da apsorbira te antioksidanse.

2. Može poboljšati pamćenje

Uz poboljšanje zdravlja očiju, lutein u avokadu može poboljšati i zdravlje vašeg mozga. Naime, lutein je povezan s kognitivnom sposobnošću i poboljšava trajnu pažnju. Jedan avokado dnevno odgovarajuća je količina za ove dobrobiti. Ne morate ga pojesti odjednom kao da je jabuka, već uživajte u njemu tijekom dana, poput tosta s avokadom ujutro, narezanog avokada u sendviču za ručak i nešto guacamolea uz večeru.

3. Podržava vaš imunološki sustav

Održavanje jakog imunološkog sustava ključno je za zaštitu tijela od infekcije. Avokado sadržava važne hranjive tvari poput vitamina B6, bakra i magnezija, koji održavaju naš imunološki sustav jakim protiv virusa i bakterija. Također ima zdrave masnoće koje povećavaju apsorpciju vitamina A, D i E, topivih u masnoćama, koji jačaju imunitet.

4. Podržava zdravlje kostiju

Avokado je bogat vitaminom K, koji se obično nalazi u tamnozelenom lisnatom povrću.Vitamin K pomaže apsorpciju kalcija koji podržava zdravlje kostiju.

5. Podržava zdravlje srca

Avokado sadržava dvije različite vrste nezasićenih masnoća (jednostruko nezasićene i polinezasićene) koje se drže zdravim za srce. Prema prehrambenim smjernicama, zamjena zasićenih masnoća ovim nezasićenim može pomoći u snižavanju razine kolesterola i krvnog tlaka.

6. Odličan je izvor vlakana

Dijeta bogata vlaknima povezana je s poboljšanom ravnotežom mikroba u crijevima i smanjenom konstipacijom, a unos više vlakana može smanjiti glad i unos kalorija. U avokadu ima mnogo kalija (975 miligrama u 200 gr), koji podržava zdrav krvni tlak, ali i funkcije živaca i mišića. Pojedete li jedan avokado, opskrbljuje vas s 20 posto dnevnih potreba za kalijem, što pomaže u regulaciji srčanog ritma jer je kalij važan elektrolit.

7. Bogat je kalijem

Kalij je vrlo važan nutrijent za zdravlje srca, uključujući kontrolu krvnog tlaka. Čak više od 90 posto ljudi u zapadnjačkoj kulturi ne dobiva dovoljno kalija u svojoj prehrani. Pokazalo se da prehrana s visokim udjelom kalija i niskim udjelom natrija pomaže u kontroli krvnog tlaka.

8. Povezan je sa smanjenim rizikom od metaboličkog sindroma

Metabolički sindrom je skupina čimbenika rizika koji mogu povećati rizik od razvoja kroničnih zdravstvenih stanja kao što su bolesti srca, moždani udar i dijabetes tipa 2. Istraživanje iz 2013, s podacima dobivenim od više od 17.000 osoba, zaključila je da je konzumacija avokada povezana sa smanjenim rizikom od metaboličkog sindroma. Razlog zašto avokado pomaže u smanjenju rizika od metaboličkog sindroma je kombinacija hranjivih tvari u njemu, kao što su mononezasićene masnoće, vlakna, kalij i vitamin E.

9. Povećava osjetljivost na inzulin

Ako ste ljubitelj slatkog, avokado vam može pomoći u suzbijanju te želje. Visoki udio masnoće također je zasitan, što može pomoći u smanjenju žudnje za šećerom i povećati osjetljivost na inzulin. Većina ljudi koji žive suvremenim načinom života ima višu razinu šećera u prehrani nego što misli, što je vodeći uzrok epidemije pretilosti. Avokado može biti zadovoljavajuća zamjena za drugu hranu s visokim udjelom ugljikohidrata ili šećera.

10. Izvrstan je izvor zdravih masnoća

Avokado sadržava vrstu masnoća koje su dobre za vaše cjelokupno zdravlje. Ne samo da nam pomažu da se dulje osjećamo siti i zadovoljni, već ih naše tijelo zapravo treba za apsorpciju određenih vitamina.