SVJETSKA BAŠTINA

Gobekli Tepe - tajanstveni kompleks hramova 6000 godina stariji od Stonehengea

03.02.2023 u 16:38

Bionic
Reading

Prije gotovo tri desetljeća na jugoistoku Turske otkriven je arheološki lokalitet koji još uvijek krije nebrojene tajne. Gobekli Tepe ne samo da je vjerojatno najstariji kompleks hramova, već je doveo u pitanje i općeprihvaćenu tezu da su tek sjedilačke zajednice počele podizati monumentalne građevine.

Neolitičko arheološko nalazište poznato kao Gobekli Tepe - što na turskom znači ‘trbušasto brdo’ - nalazi se na vrhu vapnenačkog planinskog grebena u jugoistočnoj Turskoj nedaleko od grada Urfe i sirijske granice. Ta lokacija prvi je put označena kao zanimljiva tijekom jednog terenskog istraživanja 1963. godine, ali tek je njemački arheolog Klaus Schmidt 1994. godine shvatio važnost tog nalazišta i iste godine počeo arheološka iskapanja.

Lokalitet se sastoji od niza velikih kružnih struktura poduprtih masivnim kamenim stupovima – najstarijim poznatim megalitima na svijetu. Kompleks su izgradili pretpovijesni ljudi o kojima ne znamo gotovo ništa, osim da tada još nisu bili razvili metalne alate, pa čak ni tehnike izrade glinenog posuđa. Mnogi od stupova bogato su ukrašeni figurativnim antropomorfnim detaljima i reljefima divljih životinja, a na širem području Gobekli Tepea nalaze se i mnoge manje pravokutne građevine iz doba neolitika, kamenolomi i cisterne uklesane u kamenu.

Čitav kompleks omogućio je arheolozima jedinstven uvid u pretpovijesnu religiju i posebnu ikonografiju tog razdoblja, te otvorio brojna još uvijek neriješena pitanja. Gobekli Tepe datiran je u takozvani predgrnčarski neolitik, u razdoblje između 9500. i 8000. godine prije nove ere, što znači da je zapanjujućih 6000 godina stariji od Stonehengea i velikih egipatskih piramida.

  • +5
Gobekli Tepe Izvor: Profimedia / Autor: Design Pics Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

Prve građevine na tom lokalitetu - koji se nalazi na rubovima takozvanog Plodnog polumjeseca - izgrađene su otprilike u isto vrijeme kad se u tom dijelu svijeta pojavljuju i prva stalna ljudska naselja u povijesti čovječanstva. Ta ključna prekretnica u povijesti homo sapiensa, poznata kao neolitska revolucija, obuhvaća izum poljoprivrede i početak sjedilačkog načina života.

Antropolozi se još uvijek ne slažu je li poljoprivreda potaknula nastanak stalnih naselja ili je bilo obrnuto, a čini se da ni lokalitet otkriven u jugoistočnoj Turskoj neće zasad omogućiti konačnu presudu u toj raspravi. Otkrivač Gobekli Tepea Klaus Schmidt opisao je taj kompleks megalitskih prstenova kao 'prvi hram na svijetu', a kako u blizini nisu pronađeni dokazi o stalnim ljudskim naseljima iz tog doba iznio je revolucionarnu tezu da su čitav kompleks hramova izgradile i koristile skupine nomadskih lovaca-sakupljača sa šireg područja. Ako je Schmidt u pravu, općeprihvaćena teorija prema kojoj su tek sjedilačke zajednice počele graditi velike građevine - i prema kojoj se organizirana religija pojavila tek nakon usvajanja poljoprivrede - pala bi u vodu.

Schmidtove teze međutim mnogi znanstvenici odbacuju, tvrdeći da su dokazi nepotpuni, a budući da su arheološka istraživanja dovršena samo na oko pet posto Gobekli Tepea, očekuje se da će se taj spor u budućnosti ipak na ovaj ili onaj način riješiti.

U međuvremenu su iskapanja otkrila zapanjujuću geometrijsku složenost Gobekli Tepea. Lokalitet se sastoji od niza golemih kružnih megalitskih struktura. Svaka od njih sastoji se od dva velika središnja stupa u obliku slova T okružena manjim stupovima na kojima su isklesani mistični crteži životinja, apstraktnih simbola i ljudskih ruku. Zasad je istražen samo manji dio lokaliteta, no probna mapiranja sugeriraju da se u čitavom kompleksu nalazi još najmanje 15 kružnih struktura.

Među tajnama Gobekli Tepea su i pitanja kako su ove različite kružne strukture međusobno povezane, jesu li korištene sve odjednom ili je jedna izgrađena pa napuštena i zatrpana prije nego što je izgrađena sljedeća? Analizirajući računalnim algoritmima tri otkopane strukture, tim znanstvenika s izraelskog Sveučilišta Tel Aviv utvrdio je da one čine savršen jednakostraničan trokut, što sugerira da su ove tri strukture planirane zajedno unaprijed i izgrađene prema 'složenom geometrijskom dizajnu'.

To znači da su naši drevni preci znali konceptualizirati složeni tlocrt i reproducirati ga u bilo kojoj veličini, te da je moralo postojati nešto poput vodeće skupine koja je inicirala, planirala i vodila te dugoročne projekte, napisali su autori u studiji objavljenoj u Cambridge Archeological Journalu.

Godine 2018. UNESCO je Gobekli Tepe stavio na popis svjetske baštine čovječanstva, čime je potvrdio njegovu univerzalnu vrijednost kao jednog od prvih iskaza monumentalne arhitekture.