KULINARSKI FESTIVALI

'Gastromasa' je Istanbul i Tursku stavila na gastronomsku kartu svijeta

12.12.2022 u 09:22

Bionic
Reading

Madrid Fusión i San Sebastián Gastronomika u Španjolskoj, Chef Summit u Francuskoj, Identità Golose u Italiji, Chefs Days u Njemačkoj i Gastromasa u Turskoj — to je šest gastro kongresa koji se svake godine održavaju u Europi. Možete li među njima otkriti uljeza?

Neupućeni bi vjerojatno prstom uprli u Gastromasa – i zapravo bi bili u u pravu, ali ne zbog toga što Turskoj ne bi bilo mjesto među vodećim gastro nacijama Starog kontinenta. Gastromasa je postala jedna od najutjecajnijih među spomenutim priredbama, i kao najbrže rastuća robna marka u svijetu gastro kongresa postala je senzacija i svojevrsni uljez. Zasigurno iznenađenje za mnoge gurmane, pa čak i profesionalce koji površnije prate gastro scenu.

Ako je Gastromasa, koja se održava u studenome, u svojim počecima bila na šestome mjestu, u pretpandemijskoj 2019. opasno se ugurala negdje u sredinu te tablice, da bi u posljednje dvije godine daleko iza sebe ostavila talijanski Identità Golose, a potom i francuski Chef Summit te njemački Chef Days. Ove godine, Gastromasa je, produljenjem svoga trajanja na dva dana i popisom važnih chefova svijeta koji su na njoj sudjelovali, suvereno zasjela na treće mjesto, odmah iza lidera — španjolskih San Sebastián Gastronomike i Madrid Fusióna.

Da bi sve bilo još fascinantnije, iza velikog uspjeha Gastromase stoji samo jedan čovjek, Gökmen Sözen. Nakon što je 1992. radio u profesionalnom hotelskom sektoru i sudjelovao u različitim medijskim organizacijama, bio je odgovoran za fotografiju hrane u raznim turističkim i gastronomskim publikacijama. Nakon uspjeha u gastronomskom izdavaštvu, 2007. je osnovao Sözen Publishing Organisation i proslavio se izvrsnim stručnim magazinima Food in Life i Patisserie.

Sam Sözen kaže da je njegova misija predstavljanje gastronomske kulture Turske i spajanje globalnih gastronomskih trendova s ​​Turskom, što i ostvaruje međunarodnom priredbom Gastromasa. Svoju aktivnu ulogu u sektoru nastavlja i Međunarodnim festivalom GastroAntep i Međunarodnim festivalom Meze, kao i Međunarodnim natjecanjem lokalnih kuhara te mnogim drugim događanjima, u ulozi organizatora sadržaja. Osim toga, svojom robnom markom FSUMMIT u turističkoj Antaliji redovito okuplja glavne igrače svjetske turističke gastronomije.

  • +15
Gastromasa Istanbul Izvor: Gastromasa / Autor: Promo

Gastromasa je tijekom posljednjega desetljeća definitivno stavila Tursku na svjetsku gastronomsku kartu i postala vrlo utjecajna priredba, a svako izdanje posjeti više od 6000 ljudi. Nemalo doprinosa tu daje i čarobna scenografija Istanbula, grada koji ugošćuje Gastromasu. Tu se, naime, u kakofoniji prizora, ljudi, tradicionalnog i suvremenog gužvaju najrazličitiji svjetovi, kojima se nekome tko dolazi iz jedva milijunskoga Zagreba teško prilagoditi. Naime, Istanbul trenutačno broji oko 16 milijuna žitelja, pa je lako zamisliti prometnu gužvu koja traje '24/7'.

U cijeloj toj gunguli, Gastromasa na jednome mjestu iznosi čitav niz najnovijih ideja iz svijeta gastronomije, bilo onih vezanih uz avangardne kulinarske tehnike, filozofiju organskih lokalnih namirnica, održivost, alergije na različite vrste hrane ili one koje prikazuju borbu gastronomske industrije s pandemijom, kao i poslovne modele restorana, nove oblike ugostiteljstva i slično.

Gastromasa nije samo najveći međunarodni gastronomski događaj u Turskoj i priredba koja pridonosi promicanju Turske u svijetu, već i jedna od najvećih robnih maraka te zemlje (nemala stvar u 20. najvećoj ekonomiji svijeta), koja služi kao važan most između turske i svjetske gastronomije okupljanjem svjetski poznatih chefova u Istanbulu. Gastromasa daje i veliki doprinos i turizmu Turske, djelatnosti koja se u toj ogromnoj zemlji broji u milijardama eura.

Dosadašnjih sedam izdanja Gastromase već je okupilo čitav niz najvećih chefovskih imena svijeta, kulinarskih 'superteškaša' kao što su Joan Roca, Andreas Caminada, Albert Adirià, Quique Dacosta, Paco Morales, Johanna Maier, Andoni Luis Aduriz, Mauro Colagreco, Elena Arzak, Virgilio Martinez, Josean Alija, Pia Leon, Ivan i Sergej Berezutski, Alex Atala, Ángel León, Dani Garcia, Mitsuharu Tsumura, Oriol Castro, Dabiz Muñoz, Ricard Camarena, Thomas Bühner, Vladimir Mukhin, Paolo Casagrande, Diego Guerrero, Rodolfo Guzmán… S aktualnom temom 'Održivost za novi svijet', popisu imena dodano je mnogo novih, među kojima su najzvučnija bila Dan Barber (restoran Blue Hill at Stone Barns, New York), Rasmus Munk (Alchemist, Copenhagen), Ana Roš (Hiša Franko, Staro Selo kod Kobarida), Andrea Berton (Ristorante Berton, Milano) i Benoit Charvet (Paul Bocuse Restaurant, Lyon).

  • +13
Gastro Istanbul Izvor: Jet Set / Autor: Velimir Cindrić/Jet Set

Na koncu, Gastromasa je i ove godine opravdala svoje mjesto među najznačajnijim gastro kongresima u svijetu, kao i reputaciju priredbe koji privlači sve više pozornosti i zainteresiranih posjetitelja. Ako ste profesionalac ili tek zaljubljenik u gastronomiju, planirajte putovanje u Istanbul iduće godine u studenome. Isplatit će vam se.