TURIZAM I TEHNOLOGIJA

Deset načina za planiranje putovanja uz Google Maps

11.02.2022 u 09:04

Bionic
Reading

Sasvim sigurno najlakši i najkomotniji način putovanja jest angažman neke agencije koja će vam prirediti sve, od avionskih karata, preko smještaja do manje-više svake dnevne aktivnosti. No, gdje je tu faktor iznenađenja kao jedan od temeljnih razloga otkrivanja novih krajeva?

Zato vrijedi pokušati sam organizirati svoje putovanje, pogotovo u pandemijsko vrijeme koje je na zao glas stavilo bilo kakvo grupiranje. Putne karte, smještaj, transferi, izleti..., sve su to dijelovi putovanja koji su pokriveni različitim platformama, koje naprosto serviraju najbolje opcije. No, kad jednom dođete na odredište, ili odredišta, odličan alat nam je nadohvat ruke, a ima ga praktički svaki vlasnik pametnog telefona. Naravno, Google Maps.

Ova aplikacija obično nam služi za nalaženje najbolje rute od točke A do točke B, bilo da vozimo, hodamo ili koristimo javni prijevoz. No, ona može puno, puno više, i stoga se doista nameće kao važno i korisno pomagalo. Evo čemu nam sve i kako može poslužiti, s tim što bi 'nulti' razlog za korištenje bio onaj koji je mnogima najvažniji: riječ je o besplatnoj usluzi.

Otkrivanje novih mjesta

Ako ne znate točno što biste mogli raditi ili gdje biste mogli ići dok ste na odmoru, možete koristiti Google Maps za nalaženje sadržaja koje su prikupili i objavili drugi korisnici. Kad ih spremite, bit će vam dostupni pod opcijom 'Your Places', a sama aplikacija će ih sugerirati dok se krećete gradom ili nekim drugim odredištem. Pritom, lako je uskladiti svoje interese - gastronomske, pustolovne, kulturne... - s ponuđenim sadržajima.

Nađite najbolje aktivnosti i lokacije

Većina onih oznaka na Google Maps koje su vrijedne pažnje nudi i recenzije dosadašnjih korisnika, što može biti odličan pokazatelj gdje ići, što vidjeti, gdje i što jesti, piti i slično. Naravno, uvijek uz zrno soli, jer nikad ne znate jesu li im one silne petice dodijelili vlasnici i članovi njihove obitelji, ili su ih jedinicama počastili vlasnici susjednog restorana. Da bi budućim korisnicima bilo lakše, ostavite svoje recenzije, što iskrenije, možete čak i dodati atrakcije koje su vam se svidjele drugima na znanje i ravnanje.

Napravite popise želja

Google Maps pruža odličnu mogućnost slaganja želja i njihovog 'spremanja' na jednom mjestu. Tako ćete sve ono što biste nekad zapisivali po papirićima i notesima imati stalno pri ruci. Uz pomoć takvih popisa - recimo hodačkih pravaca koji vas zanimaju, ili restorana, ili muzeja - možete napraviti i karte koje će biti prilagođene vašim interesima. Jedna od najvažnijih osobina Google Maps je sposobnost prilagodbe željama i potrebama korisnika, malo je aplikacija koje to tako efikasno mogu postići.

U svakom trenutku znajte gdje se nalazite

Dolazak u nepoznati grad vuče za sobom brojne probleme, a bar u prvo vrijeme može donijeti i teškoće u snalaženju. Nema lakšeg načina da se locirate od Google Maps, čak i ako ste offline, i onda otkriti kuda morate ići do najbliže stanice javnog prijevoza ili atrakcije koju želite posjetiti. O praćenju rute kod beskrajnog pješačenja po nekoj svjetskoj metropoli da ne govorimo. Dodatni argument u korist aplikacije jest to što će vam karta s ubilježenim mjestima koja želite posjetiti, ali i opcijom Street View, pomoći u vizualnom snalaženju, jer ćete u svakom trenutku imati predodžbu o lokaciji i pravcu, čak i prije putovanja. Kad dođete na lice mjesta, imat ćete neku predodžbu o tome gdje ste došli.

Izbjegnite gužvu

Već je stara i dobro poznata opcija Google Maps koja vozače obavještava o zagušenim pravcima. No, otkako je COVID-19 nametnuo potrebu za distancom važno je znati i gdje vlada veća gužva. Tome pomaže relativno nova opcija zvana Area Busyness. Jednostavno, kad odlučite posjetiti neko mjesto, aplikacija će vam sama ukazati je li tamo gužva. Osim toga, može se vidjeti kada je 'najezda' posjetitelja obično veća, pa po tome planirati i posjet. Naravno, minus u cijeloj priči je što će i ostali korisnici na isti način planirati.

Rezervirajte u hodu

Znate ono kad dođete u neki grad, i umirete od želje da isprobate neki restoran? Umjesto traženja njihove stranice ili nekog drugog kontakta, stol ili bilo koju drugu aktivnost možete rezervirati izravno s karte na kojoj nađete traženu lokaciju. Dovoljno je kliknuti na oznaku na ekranu, i otvorit će se razne opcije. Dapače, neke usluge - ako koristite Android - možete i platiti preko Google Pay, ili izravno zabilježiti vrijeme rezervacije na svom Google kalendaru, a obično navode i radno vrijeme, cijene ulaznica i druge važne informacije.

Planirajte kod kuće, koristite na 'terenu'

Kod Google Maps je odlično što se može koristiti gdje god ste prijavljeni na vaš Google račun. Dapače, svoje karte najbolje ćete kreirati kod kuće na laptopu ili stolnom računalu, ali će - što god napravili, ucrtali, importirali ili obilježili - sve to biti vidljivo na vašem pametnom telefonu. Osim toga, možete dijeliti sve što napravite i s ljudima koji vam prave društvo na putovanju, i tako zajednički planirati i realizirati putovanje.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Google

Vozite po cesti koja vam više odgovara

Jedna od osnovnih namjena Google Maps je navigacija, odnosno vođenje od početne do završne točke puta. Želite doći brzo i bez zaustavljanja? Više volite cestu s lijepim vidicima i mogućnošću zaustavljanja zbog kakve atrakcije ili ručka? Preskupa vam je cestarina? Nema problema, samo odredite kakvu rutu želite, i aplikacija će vas njome provesti. Isto vrijedi i ako slučajno krivo skrenete, jer će vas voditi natrag na pravi put. Pritom, velika prednost u odnosu na uobičajene uređaje za navigaciju je stalno ažuriranje. Nema tog GPS uređaja koji će znati da je neka ulica prije nekoliko dana postala jednosmjerna.

A što kad nema interneta?

Kod putovanja po Europskoj uniji problema s roamingom više nemamo, i podatkovnu mrežu ne treba isključivati čim se približimo granici. No, još je sasvim dovoljno zemalja koje vrijedi posjetiti - neke su nam i u najbližem okruženju - a u kojima bi korištenje mobilnog interneta bio skup 'sport'. Nije to neki veliki problem, jer se svaka uputa, svaki popis želja ili ruta mogu spremiti za offline korištenje. Dapače, ako zatražite neku lokaciju dok ste na mreži, i potom krenete do nje, aplikacija će vas i dalje voditi. Naravno, neke opcije neće više raditi, recimo procjena gužve, ili kontaktiranje mjesta koje želite posjetiti. Ako vam baš treba nešto poput toga, danas i u manje naprednim zemljama nije neki naročiti problem naći wifi.

Planinarite bez lutanja

Premda najviše ljudi koristi Google Maps za kretanje po gradovima ili za vožnju, ova je aplikacija vrlo prikladna i za one kojima je miliji odmor u prirodi, pa i u planinama. Brojne su platforme koje osiguravaju zapise za kretanje po planinama, pa ako baš niste pustolov koji voli ići kontra uzusa i markiranih puteva, lako ćete bilo koji takav zapis uvesti u aplikaciju i olakšati kretanje. Dapače, čuvanjem takvih zapisa u kolekciji My Maps, i njihovim dijeljenjem istomišljenicima sigurno ćete dobiti na popularnosti.