PUTOVANJA

Želite li putovati u deset najskupljih destinacija, moglo bi vas iznenaditi gdje su

  • Autor: Velimir Cindrić
  • Zadnja izmjena 24.01.2023 07:43
  • Objavljeno 24.01.2023 u 07:43
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Lost Horizon Images / ImageSource / Profimedia

Mnogi od nas stalno su u potrazi za jeftinim putovanjima, jer je određivanje proračuna za godišnji odmor postalo vrlo izazovna stvar, pogotovo sada kada inflacija cijene tjera u neslućene visine. No, pogledamo li u suprotnome smjeru, lako ćemo pronaći najskuplja putovanja na svijetu za koja vjerojatno treba izdvojiti pola godišnje plaće prosječnog zapadnjaka.

Ako mislite da su ta najskuplja odredišta mjesta poput New Yorka, Londona, Ženeve ili Züricha, grdno se varate. Naime, prema Squaremouthu, internetskoj stranici za usporedbu putnih osiguranja, ti gradovi čak ne spadaju niti u top deset.

Prema Squaremouthu, najskuplja odredišta u 2022. su Afrika, Antarktika i otoci Oceanije. Njihovi podaci pokazuju da su putnici u te krajeve, u usporedbi s ostalim zemljama, na putovanja u 25 najskupljih odredišta potrošili čak 44 posto više. Ukupno je 21.000 putnika na tim destinacijama potrošilo 133 milijuna eura.

Premda Kongo nije turistički uređena zemlja, s infrastrukturom koja je nedovoljno primjerena da bi turistima omogućila nesmetano kretanje, upravo se ta zemlja našla na vrhu liste najskupljih destinacija svijeta. Od automobila koji trebaju stalne popravke do visokih cijena goriva, visokih poreza i skupog smještaja, karata za avionski i brodski prijevoz, ljepote Konga može si priuštiti tek nekolicina odabranih sa 'zdravim' budžetom.

  • +4
  • +1

Najskuplje destinacije

Izvor: Profimedia / Autor: Friedrich von Hörsten / Alamy / Profimedia

Drugo mjesto zauzima Bocvana, zemlja koja se drži rajem za safarije i jednom od najpopularnijih i najsigurnijih destinacija o kojima ljudi razmišljaju kada planiraju otići na safari. Iz popisa odredišta na popisu deset najskupljih možete vidjeti da više od polovice (njih šest) otpada na afričke zemlje, koje su popularne baš zbog svojih jedinstvenih safarija. No, smještaj u vrhunskim kampovima u Bocvani mogu vas u prosjeku koštati oko 2000 eura po noćenju.

Top 3 zatvara Antarktika, jer zbog prosječne cijene krstarenja od oko 8000 eura po osobi luksuzna putovanja u to područje prelaze cijenu od 15.000 eura. Lako je razumjeti zašto je ovo jedno od najskupljih odredišta za posjet. Zbog svoje udaljenosti, Antarktika je vjerojatno mjesto koje biste posjetili samo jednom u životu, tako da se treba pobrinuti da se odabere provjereni, pouzdani operater, s velikim iskustvom na tom području. K tome, u 2022. popularnost putovanja na Antarktiku porasla je za 134 posto. Dakle, ako je to putovanje na vašem popisu, planirajte potrošiti prilično više novca i budite spremni gurati se s nemalim brojem ljudi.

U top pet ušli su i afrički velikani Zimbabve i Tanzanija. Kao i većina destinacija u Africi koje su ušle u top 10, i te su zemlje stekle dobru reputaciju jer nude luksuz u neposrednoj blizini netaknute divljine. Zimbabve je još jedna od zemalja koje su razvile vrhunsku turističku scenu kako bi zadovoljile veliku potražnju. Najluksuznije kolibe u Zimbabveu nude ekskluzivnost, privatnost, velik prostor i besprijekornu uslugu kako bi opravdale visoku cijenu.

Safariji u Tanzaniji, pak, drže se prilično skupim zbog ulaznica za parkove koje su znatno skuplje od onih za ostale afričke parkove prirode. I cijene smještaja su visoke, s dvokrevetnim sobama unutar parkova čija se cijena kreće od 600 do 800 eura po noćenju. To je samo vrh sante, jer u toj zemlji postoji još mnogo drugih atrakcija za istraživanje.

Donji dio top 10 otvaraju Južna Georgija i otočje Južni Sandwich, udaljeni otoci smješteni u južnom Atlantskom oceanu (dio britanskog prekomorskog teritorija) koji su jedno od najposjećenijih mjesta oko Antarktike. Budući je područje prilično izolirano, posjetitelji moraju doći morskim putem i imati posebnu dozvolu za posjet. Najpopularniji način za razgledavanje te destinacije je krstarenje brodom ili jahtom, što može imati paprenu cijenu.

Sedmo mjesto zauzimaju Maršalovi otoci, smješteni u zapadnom Tihom oceanu. Letovi do tamo nisu baš  jeftini, ali popularnost počiva na paket aranžmanima za odmor koji uključuju all-inclusive odmarališta ili hotele s uključenom cijenom letova, što pak zahtijeva veći predujam. Inače, smještaj i kretanje relativno su jeftini (taksi košta manje od 10 kn po kilometru).

Osmi je još jedan afrički adut – Kenija, koju krasi razvijenija turistička industrija od svih afričkih susjeda, tako da se potrošnja lako penje, posebno kada birate safarije koji zadovoljavaju i najluksuzniju publiku. Tamošnje prekrasne kolibe obično privlače bogatu i stariju turističku klijentelu, nudeći smještaj koji im sigurno i atraktivno omogućuje osobni doživljaj afričke divljine izbliza.

Srednjoafrička Republika drži se jednom od najsiromašnijih zemalja u Africi, s vrlo niskom razinom razvijenosti turizma, posebno zbog svoje burne povijesti. Američko savjetodavno tijelo za putovanja svrstava to područje u skupinu onih s najvišom razinom upozorenja za putovanja ('Ne putujte, zbog građanskih nemira i nasilja povezanog s izborima'). Budući da zemlja nije prilagođena turistima, putovanje može biti logistički teško, a organizirani, unaprijed plaćeni paketi najbolji su (dakako i najskuplji) način da ju vidite.

Top 10 najskupljih destinacija zatvara jedan 'uljez' – Monako, jedini iz skupine zemalja za koje biste se okladili da su skupe za posjet. To igralište za bogate i slavne steklo je reputaciju ekstravagantnosti i nije destinacija koju želite posjetiti s ograničenim budžetom. Smještaj se kreće od srednjeg do skupog, s prosječnom cijenom noćenja u luksuznom hotelu od oko 800 eura.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!