DIP PODSJEĆA

Na izborima za Europski parlament mogu birati i biti birani i državljani drugih članica EU

  • An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 28.03.2019 13:41
  • Objavljeno 28.03.2019 u 13:41
Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo (DIP) podsjeća da na skorim izborima za Europski parlament birati i biti birani, odnosno kandidirati se, mogu i državljani drugih članica Europske unije koji imaju prebivalište ili privremeni boravak u Hrvatskoj

Ako pravo glasovanja i kandidiranja ostvare u Hrvatskoj, ne mogu ga ostvariti u matičnoj, niti u bilo kojoj drugoj članici Unije. Pravo glasovanja državljani druge članice Unije mogu ostvariti ako nadležnom uredu državne uprave podnesu zahtjev za upis u registar birača najkasnije 30 dana prije dana izbora, dakle najkasnije 25. travnja.

Uz zahtjev za upis, moraju predočiti izjavu u kojoj je navedeno njihovo državljanstvo, adresa prebivališta u Hrvatskoj, a gdje je to primjenljivo i mjesto ili izborna jedinica u matičnoj državi na kojem biračkom popisu je njihovo ime posljednje stavljeno, izjavu da će glasovati samo u Hrvatskoj te izjavu da nisu lišeni prava glasovanja u državi čiji su državljani.

 Navedeni zahtjev podnose uredu državne uprave u županiji ili Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba koji vode registar birača prema mjestu njihova prebivališta ili privremenog boravka.

Podaci o nadležnim uredima mogu se pronaći na mrežnoj stranici Ministarstva uprave na linku: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/.  

Državljani drugih članica Unije mogu se kandidirati na skorim izborima  pod uvjetom da u Hrvatskoj i državi čiji su državljani, presudom suda ili administrativnom odlukom protiv koje je dopušten pravni lijek, nisu lišeni prava na kandidiranje i upisani su u registar birača Republike Hrvatske.