motiv za kandidaturu

Tomašić: Želim nastaviti rad u Europskom parlamentu do zaključenja trijaloga o ribarstvu

17.03.2019 u 17:30

Bionic
Reading

Hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić rekla je u razgovoru za Hinu da se kandidira na izborima za Europski parlament u svibnju kako bi zaključila pregovore s Vijećem i Komisijom o upravljanju malom plavom ribom u Jadranu.

Hrvatski suverenisti, svojevrsna koalicija koju čine Hrvatska konzervativna stranka (HKS), HRAST te inicijative Istina o istanbulskoj i Hrvatski bedem, u petak su javnom tribinom u Vukovaru krenuli u predkampanju za europske izbore. Uvjereni su da će imati bar jednog eurozastupnika i da će to biti Ruža Tomašić.

A njoj su pregovori o upravljanju ribom u Jadranu glavni motiv za kandidaturu.

"Trijalog još nije niti započeo. Radila sam teško na izvješću o Višegodišnjem planu upravljanja malom plavom ribom na Jadranu i doista želim završiti taj trijalog", tumači Tomašić i dodaje da mandat, ukoliko ga osvoji, namjerava odraditi do završetka trijaloga.

U trijalogu sudjeluju Europska komisija, Europsko vijeće i Tomašić kao predstavnica Europskog parlamenta. Europski parlament usvojio je u studenom izvješće Ruže Tomašić o Višegodišnjem planu upravljanja malom plavom ribom u Jadranu koje predviđa uvođenje mjera za oporavak jadranskih stokova, umjesto kvota za izlov koje je predlagala Europska komisija. Ovo potonje pogodilo bi, naime, domaću ribarsku industriju.

Tomašić je pojasnila kako bi uvođenje kvota prema zahtjevu Europske komisije ograničilo izlov na cijelom jadranskom području na 50.000 tona ribe, dok trenutno samo Hrvatska lovi oko 60.000 tona, a ukupno se u regiji ulovi oko 100.000 tona ribe.

Tomašić očekuje da će, ne osvoji li ona drugi mandat, taj posao preuzeti talijanski zastupnici, što će, smatra, imati štetne posljedice po Hrvatsku.

"Ako ja odem, posao će opet dobiti Europski konzervativci i reformisti (ECR), no ako tu ne bude Hrvata, dobit će ga Talijani. Onda će propasti sav moj trud", rekla je Tomašić i dodala kako je sada odgovornost na biračima da to prepoznaju.