PROVJERITE PODATKE

Putujete na dan europskih izbora? Požurite, srijeda je zadnji dan za promjenu biračkog mjesta

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 14.05.2019 10:58
  • Objavljeno 14.05.2019 u 10:39
Bionic
Reading

Već sutra Ministarstvo uprave zatvorit će registar birača, nakon čega se očekuje da se objavi i točan broj ljudi na popisu birača. To znači da je srijeda posljednji dan u kojem možete napraviti izmjene i registrirati se za glasanje na nekom drugom mjestu

Koliko će točno birača moći glasati na europskim izborima 26. svibnja, bit će poznato već ovih dana, a kao što je Ministarstvo uprave ranije izvijestilo, do deset dana prije izbora mogu se mijenjati i podaci u registru birača.

Jesu li vaši podaci u registru birača točni, možete provjeriti na stranicama Ministarstva uprave uz pomoć OIB-a ili matičnog broja građana. Podaci će vam pokazati u kojoj ste mjesnoj upravi registrirani za glasanje te u kojoj će mjesnoj samoupravi biti određeno vaše biračko mjesto. Samo biračko mjesto ne navodi se u registru birača jer će ono biti određeno tek nakon što se zaključi i objavi popis birača te odrede biračka mjesta, što bi se trebalo dogoditi za nekoliko dana.

Ako znate da na dan izbora nećete biti u svojoj mjesnoj samoupravi u kojoj ste registrirani za glasanje, taj ćete dan boraviti u inozemstvu ili jednostavno želite glasati na nekom drugom mjestu, danas je posljednji dan u kojem te podatke možete ispraviti.

Svoje podatke iz registra birača, osim na stranicama Ministarstva uprave, možete provjeriti u službi za opću upravu ureda državne uprave u županiji i Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba, prema mjestu svog prebivališta, svakim radnim danom u radno vrijeme ureda. U tim uredima možete napraviti i ispravak ili dopunu podataka iz registra birača.

Ako pak na dan izbora nećete biti u mjestu svog prebivališta, zahtjevi za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta mogu se podnijeti zaključno do srijede 15. svibnja 2019. Zahtjevi se mogu predati neposredno u pisanom obliku, poslati poštom ili na e-mail adresu ureda. Nadležni uredi u Republici Hrvatskoj će na dan 15. svibnja 2019. zaprimati zahtjeve do 16 sati. Zahtjeve možete poslati i preko sustava e-Građani.

Birači koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, ali na dan izbora zateći će se negdje drugdje u Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za privremeni upis. Zahtjev za privremeni upis izvan mjesta prebivališta birač može podnijeti bilo kojem nadležnom uredu državne uprave u županiji u Republici Hrvatskoj, bez obzira na mjesto prebivališta ili mjesto na kojem će se zateći na dan izbora.

  • +6
Važeći glasački listić za europske izbore Izvor: Profimedia / tportal.hr / Autor: Neven Bučević

Birači koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, ali na dan izbora naći će se u inozemstvu, zatražit će pak prethodnu registraciju. Zahtjev za prethodnu registraciju birač može podnijeti bilo kojem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu ili nadležnom uredu prema mjestu prebivališta u Republici Hrvatskoj.

Iznimno se može zatražiti i potvrda za glasovanje izvan mjesta prebivališta bez navođenja mjesta u Hrvatskoj ili diplomatsko-konzularnog predstavništva u kojem će se birač zateći na dan izbora. Temeljem te potvrde birač će moći glasati na bilo kojem biračkom mjestu u RH ili u inozemstvu. Zahtjev za tu potvrdu podnosi se nadležnom uredu prema mjestu prebivališta birača.

Na europskim izborima glasanje se omogućuje i onima koji nemaju prebivalište u RH. Tako se oni birači koji imaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske ili su podnijeli zahtjev za izdavanjem iste ne moraju aktivno registrirati, već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici. Ako žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva, odnosno u Republici Hrvatskoj, gdje će boraviti na dan održavanja izbora, podnijet će zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Birači koji nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske, a kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju.

Te zahtjeve birači podnose ili u nadležnom diplomatsko-konzularnom uredu ili u nadležnom uredu u RH, i to u mjestu u kojem će se zateći na dan izbora.