dolijala petorka

U Italiji pala banda: Hrvatskim kamionima odvozili su gorivo iz Hrvatske i Slovenije, policija im blokirala 147 milijuna eura

24.03.2023 u 09:54

Bionic
Reading

Talijanska financijska policija Parme (Guardia di Finanza) izvršila je 23. ožujka nalog za zamrzavanje imovine u iznosu od 149 milijuna eura trojici osumnjičenih da su u Italiju ilegalno dovozili gorivo iz Hrvatske i Slovenije

U istrazi složene prijevare s PDV-om na uvezena goriva, koju je vodio Ured europskog javnog tužitelja u Bologni, talijanska financijska policija (Guardia di Finanza) izvršila je nalog za zamrzavanje imovine optuženih u iznosu od 149 milijuna eura.

Nalog je izdao istražni sudac iz Parme, na zahtjev EPPO-a, protiv pet pojedinaca i dvije tvrtke uključene u trgovinu gorivom. Sudski dekret o zapljeni gotovine, bankovnih računa i nekretnina izvršen je u Parmi, Potenzi i Salernu.

Tijekom pretresa Guardia di Finanza otkrila je milijune eura u gotovini skrivene ispod poda u prostorijama jedne od istraženih tvrtki, koristeći cash dogs - pseće jedinice specijalizirane za traženje novčanica. Istražitelji sumnjaju na složenu kriminalnu shemu koja iskorištava pravila EU-a o prekograničnim transakcijama između država članica jer su one izuzete od poreza na dodanu vrijednost (PDV).

Istraga se odnosi na osumnjičenu kriminalnu skupinu koju čine tri osobe, svi Talijani, koji rade iz Dubaija, Miamija i Salerna. Osumnjičeni su da su naftne derivate dovozili na talijanski teritorij iz drugih država članica EU-a radi njihove kasnije preprodaje po niskoj cijeni, koristeći niz fiktivnih tvrtki.

Gorivo su prodavali tvrtki sa sjedištem u Parmi, za koju se vjeruje da je počinila prijevaru u vezi s PDV-om, što joj je omogućilo preprodaju petrokemijskih proizvoda ispod tržišnih cijena, čime je stekla nezakonitu prednost u odnosu na ostale gospodarske subjekte.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Guardia di Finanza

Prema istrazi, goriva su uvezena preko dviju tvrtki sa sjedištem u EU iz rafinerija u Sloveniji i Hrvatskoj, vozilima hrvatskog transportnog poduzeća kojim je de facto upravljao jedan od navodnih članova zločinačkog udruženja. U nekim je slučajevima između talijanskih trgovaca i skladišnog poduzeća sa sjedištem u Parmi korišteno međupoduzeće sa sjedištem u Potenzi, čija je jedina svrha bila uvođenje dodatnog fiktivnog koraka u trgovačkom lancu kako prijevara ne bi bila izravno povezana s tvrtkom sa sjedištem u Parmi. Tu tvrtku sumnjiči se i za poreznu prijevaru.

U tijeku ove istrage, koju su započele talijanske vlasti, a na koju se pozvao EPPO 2022., već je u lipnju 2019. izvršen nalog za pretragu sjedišta tvrtke sa sjedištem u Parmi, što je dovelo do zapljene 1,5 milijuna eura u gotovini, uključujući oko 190.000 eura u američkim dolarima. Procjenjuje se da je ta shema poreznoj upravi nanijela štetu od više od 92 milijuna eura, a odnosi se na neplaćeni porez od 2016.

Kaznena djela koja se istražuju uključuju prijevaru financijske uprave, izdavanje i korištenje lažnih računa te krivotvorenje i lažne ili izostavljene prijave PDV-a i poreza na dohodak.

Istragu je proveo Parma Comando Provinciale della Guardia di Finanza.