online prevara

Trvtku iz Splita prevarili lažnim web stranicama banke, ostali su bez 38.000 eura

17.03.2023 u 14:02

Bionic
Reading

Krivotvorenjem mrežnih stranica banke s kojom posluje, tvrtka u Splitu je tzv. Phishing prijevarom pokradena za 38.000 eura, koliko je isplaćeno računalnom prevarantu ili više njih, izvijestila je splitsko-dalmatinska policija

Iz policije u petak navode kako su dan ranije zaprimili prijavu o računalnoj prijevari koja se dogodila kada je odgovorna osoba tvrtke na službeni e-mail dobila i otvorila poruku kojom joj se pošiljatelj lažno predstavio kao djelatnik banke s kojom ta tvrtka posluje.

Poruka je sadržavala internetsku poveznicu, odnosno link na stranicu koja je izgledom bila gotovo identična onoj Internet bankarstva poslovne banke, a sadržavala je polja za unos podataka potrebnih za pristup računu tvrtke.

Nakon što je ta osoba unijela tražene podatke, prevaranti su sa računa tvrtke povukli 38.000 eura, o čemu su u tom poduzeću naknadno dobili upozorenje od svoje banke.

U policiji napominju kako se u ovakvoj tzv. Phishing prijevari koriste krivotvorene mrežne stranice banaka, a riječ je o lažnim e-mail porukama koje naizgled šalju baš banke.

Obično sadrže poveznice koje vode na lažnu internetsku stranicu banke, gdje se od žrtava traži da otkriju svoje financijske i osobne podatke, često se i pojavi prozor sa zahtjevom da se u njega unesu bankovne vjerodajnice.

Banke, inače, ne koriste takve prozore, pa iz policije pozivaju građane da nikad ne slijede poveznice i poruke u kojima se tvrdi da ih vode do stranice njihove banke, kao i da ne koriste preglednik koji omogućuje blokiranje skočnih prozora.

Uvijek upišite vezu ručno ili koristite postojeću vezu s popisa "favorita", poručuju iz policije i ističu kako će građane, ako im treba skrenuti pozornost na nešto važno, banka na to upozoriti kada pristupe svom online računu.