SVIREPA UBOJSTVA

Ivan Bulj je na slobodi, uskoro izlazi i Srđan Mlađan. Je li sustav spreman? 'Nezgodno pitanje...'

10.04.2024 u 20:56

Bionic
Reading

Zvonimir Penić, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju, otkrio je kako se zatvorski sustav odnosi nakon što iz zatvora izađe dugogodišnji zatvorenik poput Ivana Bulja, koji je danas izašao iz zatvora gdje je proveo 22 godine za ubojstvo Anđele Bešlić

'Kada zatvorenik iziđe po punom isteku kazne, ako sud nije izrekao mjeru, nema mogućnosti nadzora. Ono što se čine da s osobe koje su dobile uvjetni otpust nadziru kroz sustav probacije', kaže Penić za RTL.

Na pitanje jesu li osobe nakon dugogodišnje zatvorske kazne spremne za povratak u okolinu, kaže kako sve osobe osuđene na dulje od 6 mjeseci moraju proći dijagnostički postupak.

'Danas imamo 121 osobu koja je osuđena na kaznu dugotrajnog zatvora, a 4 ženske. Sve su individualni slučajevi, ne može se generalizirati. Kazna dugotrajnog zatvora uvijek započinje u zatvorenim kaznama i te osobe 2/3 izrečenog vremena moraju provesti u zatvorenim uvjetima bez mogućnosti bilo kakve značajnije komunikacije s vanjskim svijetom i izlasku na slobodne vikende', rekao je Penić i dodao kako dvadesetak od navedene 121 osobe boravi u poluotvorenim uvjetima.

Upitan za činjenicu da će iz zatvora uskoro izaći višestruki ubojica Srđan Mlađan. Penić odgovara: 'Jako nezahvalno pitanje. Mogu reći da o izlascima rizičnih osoba sve institucije budu obaviještene da se takva osoba vraća. Intenzivno surađujmo sa službom za zaštitu žrtava i svjedoka, uvijek tražimo njihovo mišljenje', rekao je.

Podsjetimo, Ivan Bulj je ranije danas prilikom izlaska iz zatvora izjavio da nije kriv i da će tražiti obnovu postupka. Kako prenosi RTL, rekao je i da će se vratiti u Sinj. Također navodi i da je po Bulja došao muškarac zamaskiran kapuljačom i maramom preko usta, a da su na kombiju kojim je došao bile skinute registarske tablice.

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić