NAKON 22 GODINE ZATVORA

Ivan Bulj traži obnovu postupka za svirepo ubojstvo Anđele Bešlić. Kakve su mu šanse?

10.04.2024 u 18:47

Bionic
Reading

Sinjanin Ivan Bulj je pušten iz zatvora u Turopolju nakon što je odležao 22 godine zbog ubojstva Anđele Bešlić, tada šesnaestogodišnjakinje. Bulj inzistira da je nevin, te je najavio da će tražiti obnovu postupka. Što o tome kažu odvjetnici?

Kako podsjeća 24 sata, Anđela je nestala 3. ožujka 2002., a tijelo joj je pronađeno u neprepoznatljivom stanju 7. travnja. Bulj je večer prije nego što se predao policiji, svjestan kako mu je Anđelin otac Ivan Bešlić koji je sam provodio svoju istragu za petama, sve priznao supruzi.

Bulj je osuđen zbog teškog ubojstva, premda je tvrdio kako je u vrijeme ubojstva bio sa suprugom kod prijatelja. Supruga ga je na sudu demantirala izjavivši kako je ona tu noć bila s njihovih troje djece u kući, a on negdje vani.

Na Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno su ga za teško ubojstvo maloljetne osobe osudili na 27 godina zatvora. Vrhovni sud je kaznu smanjio s 27 na 22 godine uz obrazloženje kako kazna ne smije biti odmazda društva i zbog olakotne okolnosti da je optuženik Ivan Bulj roditelj.

Ivan Bulj Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Bulj je nakon izlaska iz zatvora ustvrdio kako je zatražio obnovu postupka, te inzistira da zločin nije počinio. Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković kaže kako postoji samo jedan način da bi obnova postupka bila moguća.

'Mogao bi je zatražiti jedino ako bi se pojavio novi dokaz koji bi doveo do drugačije odluke u tom kaznenom predmetu pod kondicijom da se taj dokaz pojavio sada, a ne prije pet ili 10 godina', kaže Pavasović Visković.

S njim se slaže i odvjetnik te bivši sudac Branko Šerić. 'Ako se pronađu novi dokazi koji bi upućivali na potpuno drugačije činjenično stanje od onog utvrđenog u presudu, u pravilu oslobađajući, onda bi mogao imati obnovu postupka', smatra Šerić, a prenosi 24 sata.