akcija uskoka

Znaju se imena glavnih osumnjičenih za utaju više od 15 milijuna kuna poreza, među uhićenima i jedna žena

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 05.03.2021 10:52
  • Objavljeno 05.03.2021 u 08:16
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nakon što je Samostalni sektor za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija, poznatiji kao porezni Uskok, uočio nesrazmjer priljeva novčanih sredstava, (ne)plaćenog poreza i ostalih davanja, u slučaj se umiješao PNUSKOK pa je sve rezultiralo provođenjem hitnih dokaznih radnji i kriminalističkim istraživanjem

Rezime istraživanja je uhićenje 12 osoba, mahom poduzetnika diljem Zagreba, a pod lupom istražitelja našlo se još sedam trgovačkih društava, piše Jutarnji list.

Sve njih sumnjiči se za utaju 15,1 milijun kuna poreza u sustavu zločinačkog udruženja. Kako se doznaje, kao glavni organizatori utaje su naznačeni Siniša Bošnjak (39) i Sebastijan Berišić (42), osumnjičeni da su koristili niz tvrtki za utaju PDV-a.

Osim organizatora, privedeni su još Hrvoje Ljubičić, Ivan Bošnjak, Kamenko Vučić, Danijel Palić, Haris Halidović, Josip Ancić, Faisal i Alan Al Zoubi te Krešimir Gečević, a među njima lisice na ruke stavljene su i jednoj dami, Maji Marković.

Prve makinacije, prema onome što su uspjeli rekonstruirati istražitelji, počele su 1. siječnja 2019. i trajale su sve do 4. ožujka 2021. U dvije godine tako su kroz PDV i carinska davanja, koristeći model tzv. nestajućih trgovaca, oštetili državni proračun za gotovo 15,1 milijun kuna.

Tvrtke koje, prema trenutnim sumnjama PNUSKOK-a, nisu časno poslovale su Geni kameni, Tana Consulting, E-Shop prodaja, Svemrežje, Super ponuda, Handy management i Mega Impex.

Sumnja se da su Siniša Bošnjak i Sebastijan Berišić kao voditelji poslovanja tvrtke Dragon sistem 75 i još sedam tvrtki formalno angažirali u tvrtkama kao odgovorne osobe druge ljude koji nisu imali nikakvih ovlasti u poslovanju. Dvojcu je cilj bio, smatra PNUSKOK, stjecanje nepripadne materijalne dobiti uskratom PDV-a, a u to su upleli i Maju Marković te je ona po naređenju S. Bošnjaka za tvrtke izrađivala nevjerodostojne izlazne fakture i obavljala plaćanja. S. Bošnjak je s Hrvojem Ljubičićem dogovarao isporuku robe iz inozemstva, a Ivan Bošnjak vodio je poslove zaprimanja, skladištenja i isporuke robe kupcima diljem RH.

Za dio robe davali su račune s iskazanim PDV-om, a dio je išao na crno, bez računa. U gotovini se, sumnja se, dio robe i plaćao. Tvrtke Geni kameni i Tana Consulting transferirale su naplaćena sredstva tvrtkama kojima su stvarno upravljali S. Bošnjak i Berišić.

Tvrtke koje su obuhvaćene istraživanjem uglavnom se, ako je suditi prema sudskom registru, bave različitim vidovima trgovine. Neke od njih osnovane su za 10 kuna kao jednostavna društva s ograničenom odgovornošću, da bi potom procvjetale postavši društva s ograničenom odgovornošću, a neke su, poput Mega Impexa, osnovane lanjskog listopada.

Fran Olujić, odvjetnik prvoosumnjičenog Siniše Bošnjaka, rekao je da se njegov klijent na ispitivanju branio šutnjom te da zbog tajnosti istrage ne može ništa drugo govoriti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!