SANACIJA ZDRAVSTVA

Značajan dio bolničkih dugova će se otpisati

12.04.2013 u 11:17

Bionic
Reading

Ukupan dug devet bolnica koje bi trebale u sanaciju je 1,87 milijardi kuna, a za sanaciju je predviđeno 1,1 milijardu kuna, upozorili su u Opatiji iz Udruge poslodavaca u zdravstvu

Devet hrvatskih bolnica koje bi kroz nekoliko mjeseci trebale započeti proces sanacije sveukupno duguju 1,87 milijardi kuna.

Budući da je za njihovu sanaciju predviđeno je 1,1 milijardi kuna, očito je da bi trebalo otpisati značajan dio bolničkih obveza, istaknuto je na jučer započetom dvodnevnom savjetovanju Udruge poslodavaca u zdravstvu koje je ovaj put posvećeno ekonomsko-financijskoj problematici u zdravstvu, piše Novi list.

'Teoretski, to znači da bi trebalo otpisati više od 42 posto obveza bolnica', kazao je Ivan Lukovnjak iz Udruge poslodavaca u zdravstvu.

Manjak sredstava kojima bi se trebale pokriti obveze bolničkih ustanova, kako se moglo jučer čuti, dijelom će ići na teret vjerovnika od kojih će se tražiti da se odreknu dijela obaveza. Pregovore s vjerovnicima vodit će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Smanjenje broja zaposlenih u zdravstvenim ustanovama nije izričito spominjano kao jedan od vidova sanacije dugova u bolničkim sustavima, ali je ipak istaknuto da bi omjer između zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja trebao biti u okviru omjera 70:30.

Ministarstvu zdravlja danas je zadnji dan za donošenje metodologije izrade i provođenja sanacijskog programa, dok bi do 2. svibnja sve bolnice trebale svoje programe dostaviti resornom ministarstvu.