mirela bojić za tportal:

Žena koja je objavila trijumf sindikalnog referenduma: 'Radili smo od jutra do mraka, ali stigla sam odraditi i pričest sina. Presretna sam'

13.05.2019 u 16:04

Bionic
Reading

Sindikalni su čelnici jednoglasni u stavu da je za uspjeh inicijative '67 je previše' najzaslužnija Mirela Bojić, glavna koordinatorica čitave akcije. Ona je na kraju dobila tu čast da u ponoć 12. svibnja slavodobitno objavi kako je skupljeno više od 600.000 potpisa

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, u kojoj je Bojić zaposlena kao glavna tajnica, ističe kako je vrijedno divljenja to što je sve ona morala psihički i fizički izdržati dok je trajalo prikupljanje potpisa.

'Referenduma ne bi bilo da nije bilo Mirele! Ona je majka dvoje djece i uz sve to je odradila fantastičan posao koji je od nje tražio gotovo 24-satni angažman. Jedva da je stigla spavati. Posao glavnog koordinatora traži organizacijske i komunikacijske sposobnosti. Morate unaprijed znati gdje bi mogli biti problemi. Ona je sve to odlično odradila. Zbog toga je zaslužila tu čast i priznanje da objavi rezultate', rekao je za tportal Ribić.

Bojić je rodom iz Slavonskog Broda. Pravni fakultet završila je u Splitu, a 2004., godinu dana nakon diplome, zaposlila se u Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja. U Maticu hrvatskih sindikata prešla je 2011.

'Odmah sam se našla u sindikalnom poslu. Često čujem komentare građana kako se u sindikatima ne radi ništa. Ali to je totalno pogrešno. Radi se puno i to je poziv koji od vas traži stopostotni angažman', izjavila je Bojić za tportal.

U glasu joj se osjetio veliki umor, ali i silno zadovoljstvo zbog uspješno odrađenog posla.

  • +5
Inicijativa '67 je previše' prikupila više od 600.000 potpisa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

'Ovo je posao koji ne možete odraditi rutinski, samo na osnovi profesionalizma. Morate imati emociju i strast. Premorena jesam, ali sam sretna. Silan trud se isplatio', istaknula je Bojić, dodajući kako su s njom najveći teret akcije podijelili Marija Hanževački iz Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Darko Šeperić iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Priznaje kako se nećkala prihvatiti posao glavne koordinatorice inicijative '67 je previše'. Znala je što je čeka jer je bila u timovima koji su radili na prikupljanju potpisa za referendume o Zakonu o radu, autocestama i outsourcingu.

'Prihvatila sam se toga jer mislim da imam najviše iskustva. Dvoumila sam se zbog obitelji. Ali prelomila sam jer sam znala da to moram uzeti u svoje ruke. Intenzivno smo radili mjesec i pol od jutra do navečer. Često do kasno u noć. Puno mi je u obiteljskim obavezama pomogao suprug. Uspješno smo odradili i pričest sina', uz smijeh je ispričala Bojić.

Za odmor, kaže, još nema vremena jer je čeka provjera više od 600.000 prikupljenih potpisa te posao s Državnim izbornim povjerenstvom (DIP), koje će provjeriti sve vezano za financiranje referendumske inicijative '67 je previše'.

  • +25
Potpisivanje za referendum '67 je previše' Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Podsjetimo, prikupljanje potpisa organizirale su tri sindikalne središnjice – NHS, SSSH i Matica hrvatskih sindikata. Njihov glavni cilj je vraćanje granice za odlazak u punu mirovinu na 65 godina starosti.

Da bi se raspisao referendum, treba prikupiti oko 385.000 potpisa. Sindikati su ih skupili više od 600.000, ali ih još čeka dug put do raspisivanja samog referenduma. Više o tome pročitajte ovdje.