predstavljanje liste

Strenja: Više od 600.000 potpisa za referendum poruka je premijeru Plenkoviću

  • Autor: V. Mo. / Hina
  • Zadnja izmjena 12.05.2019 14:53
  • Objavljeno 12.05.2019 u 14:53

Ines Strenja kandidatkinja je Mosta za europske izbore

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Saborska zastupnica i kandidatkinja Mosta nezavisnih lista na izborima za Europski parlament Ines Strenja u nedjelju je rekla da će se zastupnici te stranke zalagati za interese hrvatskih građana, a ne raznih političkih grupacija i da Hrvatska bude ravnopravna članica Europske unije, koja će se boriti za svoja suverena prava

"Želimo pravednu Hrvatsku, koja će biti ravnopravna članica EU , koja će se boriti za neka svoja suverena prava, kao što je isključivi gospodarski pojas, i želimo poručiti da Hrvatska može puno više, posebice što se tiče EU fondova," kazala je Ines Strenja na predizbornom predstavljanju programa MOST-a u Rijeci.

"Riječani vole svoj grad i zemlju i spremni su boriti se za bolju Hrvatsku, a mi smo tu da budemo njihov glas u EU parlamentu i da pokažemo da je ova zemlja vrijedna borbe," kazala je

Navela je da će se MOST-ovi zastupnici u Europskom parlamentu zalagati za to da bolja i sigurnija zdravstvena skrb bude dostupna svima pod jednakim uvjetima. Na nacionalnoj razini usredotočit će se na povećanje dostupnosti zdravstvenih usluga, posebno u ruralnim i otočkim sredinama, kojima prijeti depopulacija, među ostalim i zbog niže kvalitete javnih zdravstvenih usluga.

Robert Podolnjak rekao je da Mostov program obuhvaća sve ključne točke koje su relevantne za odlučivanje u EU parlamentu, a 'nit koja se provlači kroz program je nastojanje da se Hrvatsku učini ravnopravnom'.

"Pokazalo se da u nizu područja Hrvatska ne ostvaruje ravnopravnost, od EU fondova, poljoprivrede, znanosti do korištenja drugih programa. Upravo kroz ta područja ćemo ukazivati da možemo bolje, da je potrebno mjenjati kriterije i uvažavati specifične položaje novih država članica," naglasio je.

Ivan Prskalo je istaknuo da se MOST zalaže za tržišno orjentiranu Hrvatsku.

"Naša država nije osigurala zdravu ekonomsku utakmicu, nije ju osigurala na europskoj, ni na nacionalnoj razini, pa se MOST zalaže za uključivanje u donošenje odluka poduzetnika, gospodarstvenika, poljoprivrednika. Nitko iz Hrvatske ne bi otišao da ima bolje životne uvjete," kazao je dodavši da mladi moraju imati bolje uvjete i da samo zdrava tržišna ekonomija može kreirati bolji standard i plaće.

Na novinarski upit o prikupljanju potpisa za refrendum sindikalne inicijative ''67 je previše'', Ines Strenja je kazala da joj je drago da je sakupljeno 600.000 potpisa. Smatra kako je to poruka premijeru Andreju Plenkoviću da narod želi da se o mirovinskoj reformi još jednom progovori. "MOST je podupro ovu referendumsku inicijativu, kao i sve druge referendumske inicijative jer narod mora imati pravo izjasniti se kako zemlja treba izgledati," naglasila je.

Strenja smatra da mirovinska reforma nije dobra. "Ima tu puno više od dobne granice do 67 godina, možemo mi raditi i do 67, ali sada Hrvati žive tri godine kraće od građana EU, pa možda da ta granica bude niža i od 65 godina. Želimo EU standarde, a tjeramo naše ljude da budu u još neravnopravnijem položaju u odnosu na građane EU," zaključila je.

Na upit o najavi prikupljanja potpisa za referendumsku inicijativu o financiranju političkih stranaka, Ines Strenja je kazala da je MOST o tome jasno rekao svoje mišljenje, kada je s 888 amandmana pokušao spriječiti donošenje zakona, ali da nisu dobili dovoljnu podršku u Hrvatskom saboru.

Saborski zastupnik MOST-a Nikola Grmoja je na pitanje o prikupljenim potpisima za referendumsku inicijativu ''67 je previše'' kazao da mu je drago da je inicijativa uspjela. Dodao je kako ćemo imati taj referendum, u kojem ćemo moći čuti stranu za i protiv ove mirovinske reforme.

"Drago mi je da je ova inicijativa uspjela, što god tko mislio o sindikatima, što god tko mislio o ovom pitanju, jer smatram da je direktno izjašnjavanje građana nešto čemu trebamo težiti u hrvatskom društvu. Jedino ako ministar Kuščević ponovno ne pokuša ukrasti referendum hrvatskim građanima, ali mislim da sada ima previše potpisa da bi se to dogodilo," ustvrdio je Grmoja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!