inicijativa 67 je previše

Sindikati tvrde da su prikupili dovoljno potpisa, što slijedi dalje i može li se dogoditi da referenduma ipak ne bude?

12.05.2019 u 09:14

Bionic
Reading

Predstavnici Inicijative 67 je previše izvijestili su u noći sa subote na nedjelju da su prikupili više od 600.000 potpisa za raspisivanje referenduma, pa se postavlja pitanje koja je daljnja procedura. Tportal donosi odgovor na pitanje što slijedi dalje

Ministarstvo uprave utvrdilo je kako je u registru birača na dan 27. travnja 2019. bilo upisano 3.735.680 birača s prebivalištem u Hrvatskoj, što znači da je za raspisivanje referenduma bilo potrebno skupiti najmanje 373.568 potpisa, odnosno deset posto birača. S obzirom na objavljeni broj od više od 600.000, izvjesno je da su sindikati skupili dovoljno potpisa, čak i kad se s lista maknu svi nevažeći ili dupli potpisi.

Daljnja procedura ima određeni put. Tako će, nakon što točno prebroje sve prikupljene potpise i izbace eventualne duple i sve druge nevažeće potpise, sindikati liste predati Hrvatskom saboru zato što to tijelo raspisuje referendum. Sabor, ako to želi, može putem svog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav potpisne liste uputiti Vladi, odnosno Ministarstvu uprave kako bi se napravila provjera broja potpisa.

Utvrdi li Ministarstvo da pravovaljanih potpisa ipak nema dovoljno, kao što je to bilo kod zahtjeva za referendumima za ukidanje Istanbulske konvencije i promjenama izbornog zakona prošle godine koje su tražile inicijative Istina o istanbulskoj i Narod odlučuje, referenduma neće biti.

  • +5
Inicijativa "67 je previše" prikupila više od 600.000 potpisa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Nakon što se utvrdi točan broj potpisa i potvrdi se da ih ima dovoljno, Sabor može od Ustavnog suda zatražiti da utvrdi jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma te je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom.

Ako se utvrdi da je prikupljeno dovoljno potpisa, da su ispunjene sve ustavne pretpostavke za održavanje referenduma te da je referendumsko pitanje u skladu s Ustavom, Sabor će morati raspisati referendum, za što nije određen točan zakonski rok.

Nakon dana objave odluke o raspisivanju referenduma, on se mora održati u roku od 20 do 40 dana.

Na referendumu se odlučuje većinom birača koji su pristupili referendumu, a donesena odluka je obvezatna, piše u Ustavu RH.

  • +25
Potpisivanje za referendum '67 je previše' Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX