TAKO UŽASNA, TAKO NAŠA

Želite snimiti horor? Dođite u Haludovo

22.06.2010 u 09:03

Bionic
Reading

Ništa nam drugo ne pada na pamet nego da se u krčkom hotelskom gradu Haludovu mogu snimati horor filmovi s odličnom zastrašujućom scenografijom danju i noću. Povrh toga besplatno i potpuno neometano, jer situacija da se na ruševinama ukaže vlasnik Ara Abramyan, ugledni bogati Rus armenskog podrijetla, gotovo je nemoguća

Ima on već svoj superluksuzni hotel u Moskvi, trguje dijamantima, investira milijune u rodnu mu Armeniju, pa zašto bi baš sada došao ovamo nešto ulagati, kad već godinama nije?

'Od davne 2007. godine, kada smo vodili kvalitetniju suradnju oko donošenja urbanističkih planova koji su bili temelj za pokretanje investicijskog ciklusa, ne možemo se pohvaliti da smo čuli ikakve informacije od strane vlasnika, a hoteli i park Haludovo propadaju', kaže zamjenica načelnika Općine Malinska Lidija Kovačić

Što je vrijedilo odavno je odneseno

Lokacija se lako pronalazi jer na ulazu u Malinsku i dalje ponosno stoje tablice na kojima piše 'Hoteli Haludovo', umjesto 'Privatni posjed', i vode vas desno prema stravi i užasu. Skrenete li s te ceste odmah lijevo pred vašim će se očima pojaviti zdanje od kojeg vam zastaje dah.

Oronula fasada, na pročelju kroz bodljikavo grmlje vrišti narančasti natpis 'Marina', a sa svih prozorskih okna hotelskih soba vise nekakve stare daske.

Izlazite iz vozila, krenete prema ulazu i u nedoumici kroz razbijena stakla ipak zakoračite unutra. Tišinu ometaju samo zvuci krckanja stakala pod vama i kapljice vode koje sa stropa padaju u lokvu nasred recepcije. Što je vrijedilo odavde je odavno odneseno, a što je ostalo izgleda kao da je uništila bomba. Pogled vas vuče prema moru koje se vidi kroz razbijena stakla.

Znatiželja vas odvede u mračni hodnik s kojega pogledavate lijevo i desno u opustošene spavaće sobe bez vratiju, kreveta, ičega. Tek zeleni tepisoni po podovima, ukrašeni dijelovima razbijenih umivaonika i smećem. Začujete neko šuškanje s kraja hodnika i pretrnete na tren pa bržim korakom po trulim ostacima i staklu jurnete prema izlazu, a u mislima vam svakolike životinje.

Sjedate u užareni auto, spustite se nekoliko metara niže i opet doživite šok i nevjericu. Pred vama je nekoliko teniskih terena na kojima ponovo nema žive duše niti loptica, već samo visoka trava. Bio je ovdje i bife s natkrivenom terasom na kojoj su se davno osvježavali tenisači i kuglači, a sada porazbijana kuhinjica i poderana tenda poput onih strašila za ptice u vinogradima. Kroz zaraslu šumu i šikaru nazire se u daljini toranj, koji je zapravo ostatak srušenog hotela Tamaris, a podsjeća na Vukovar poslije rata.

Sadam Husein i 60 zečica

Ako pomislite da ste sve strašno već vidjeli, varate se. Odvezete se natrag gore na cestu i krenete dalje. S lijeve strane vidjet ćete rampu, tu parkirajte i krenite pješke. U daljini opet onaj isti polusrušeni Tamaris, a s desne strane još jedno ogromno ruglo hrvatskog turizma - hotel Palace.

Nakon što je 1971. završila njegova izgradnja, bio je meta svjetskim bogatašima koji su ovamo masovno stizali brodovima, ali i avionima, na tek otvoreni riječki aerodrom, udaljen samo 12 kilometara od Haludova. Godinu dana kasnije stigao je američki biznismen i vlasnik magazina Penthouse Bob Guccione sa svojih 60 zečica kako bi zabavljale elitu u kockarnici, nalik onima u Las Vegasu, a koju je on formalno i otvorio.

'Gdje su sada?', prolazi nam glavom dok stojimo pred ovim devastiranim hotelom. Nevjerojatno, ali ovuda je prošao i Sadam Husein s pratnjom od stotinjak ljudi, švedski premijer Olof Palme, točio se ovdje Don Perignon, jeli su se jastozi i kavijari, ali ne dugo.

Ipak, Haludovo je dobro poslovalo narednih 20 godina sa 270 zaposlenih, sve do privatizacije 1990. godine. Vlasnici su se otada više puta izmijenili, no po posljednjim podacima iz 2007. godine, najveći dio kolača ima britanska tvrtka Bismass Limited International House, koja je 54,59 posto dionica otkupila od tvrtke Sauron, registrirane u Londonu, čiji je vlasnik već spemenuti Rus Ara Abramyan. Slijedi nizozemska tvrka Sadika B.V. sa 23,79 posto pa Hrvatski fond za privatizaciju sa 16,75 posto dionica.

Polančec dogovarao obnovu

Abramyan se 2007. sastao s tadašnjim potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom i s njim dogovorio brojne pojedinosti oko obnove ovog hotelskog kompleksa, arhitekt Boris Magaš čak je tri puta prema njegovim željama mijenjao idejno arhitektonsko rješenje i kada je dobio sva zelena svjetla za gradnju, Armenac je, vjerojatno u strahu da mu hrvatska Vlada ne oduzme nekretninu, prodao dionice tvrtki čije su vlasnice dvije Britanke.

Međutim, iako su posljednje tri godine na papiru one vlasnice, i dalje se priča da iza svega opet stoji Rus Abramyan, što i ne čudi budući da je on već 17 godina predsjednik velikog dioničkog društva Soglasiye u Rusiji. Polančec je u međuvremenu završio u istražnom zatvoru zbog nekih drugih stvari, a Haludovo i dalje zjapi.

Mučna i žalosna priča, nećemo vam ni opisivati kako danas izgleda hotel Palace iznutra. Jednom riječju - horor.