smanjit će se urod kukuruza

Zbog visokih temperatura i suše pati i stoka, ovako se stočari snalaze

23.07.2022 u 17:30

Bionic
Reading

Poljoprivrednici upozoravaju da će urod mnogih kultura biti znatno manji od očekivanog, zbog iznimno visokih temperatura i dugotrajne suše koji im stvaraju probleme. Stočari nastoje zaštititi stoku od visokih temperatura, zbog kojih je smanjena proizvodnja mlijeka, ali i prirast

Reporter HRT-a Sani Lukić obišao je imanje Maciček čiji su vlasnici poduzeli sve kako bi za svojih 50 krava ovih vrućih dana osigurali osvježenje i zadržali izvrsnu mliječnost. Uz ventilaciju su postavili i ovlaživače zraka.

'Za vrijeme većih temperatura nema oscilacija u proizvodnji mlijeka. Proizvodnja je stabilna. Vidi se i sad da krave leže, da je nekih 20°C, dok je vani više od 30°C', kazao je Franjo Maciček iz Žabjaka. Posao im olakšava i robot za mužnju. Valentin Maciček kaže da im je tako bitno lakše, jer se ne moraju ustajati u pet sati ujutro.

I na farmi za tov junadi obitelji Pavičić u Staroj Rači golemi ventilatori osvježavaju zrak stoci. 'Pokazalo se to kao dobitna kombinacija. Stoka leži, miruje do večeri, dok ne zahadi i onda se uglavnom pokreće. Nešto su smanjili hranu, to je normalno. Prirast je manji na ovoj vrućini, ali uglavnom pozitivni učinci ovih ventilatora su nemjerljivi', rekao je za HRT Jakov Pavičić iz Stare Rače.

Suša će smanjiti urod glavne stočne hrane – kukuruza. 'Očekujemo da će cijene porasti enormno, a i kvaliteta kukuruza i silaže bit će znatno manja. Proizvodnja će biti manja i klipovi će biti znano manji', dodaje Pavičić. Ta farma ima vlastiti bunar pa nema problema s vodom za stoku za razliku od mnogih drugih stočara jer po govedu treba osigurati od 50 do 100 litara na dan.