NOVIH 9,5 MLD KUNA

Zbog visokih kamata raste štednja građana

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.06.2009 09:16
  • Objavljeno 15.06.2009 u 09:12
štednja

štednja

Izvor: Shutter stock / Autor: -

Usred krize, kad gospodarstvu kronično nedostaje novca, isto tako i državi, gradovima, općinama, prema podacima HNB-a jedino građani imaju sve veći i veći višak novca. Štednja građana kontinuirano raste te je dosegnula više od 123 milijarde kuna, objavio je HRT u nedjeljnom Dnevniku

Podaci središnje banke pokazuju da su građani u proteklih godinu dana u banke položili novih 9 i pol milijarda kuna. Banke privlače depozite građana atraktivnim kamatnim stopama. One službeno dosežu 7 posto, a neslužbeno i 10 posto ako je riječ o većim iznosima, iznad 50.000 eura.

I država može biti zadovoljna jer i ona svoje proračunske rupe financira štednjom građana. U HRT-ovom Dnevniku naveli su kako trenutni dug države samo prema kratkoročnim trezorskim zapisima iznosio oko 18 milijardi kuna, a najveći dio toga duga na naplatu dolazi u roku jedne godine i na njega država plaća kamatu od 7,6 do 7,8 posto.

Što se tiče ukupnog duga, domaćeg i inozemnog, država, poduzeća i banaka, zajedno sa izdanim jamstvima, dosegnuo je 385 milijarda kuna, što je 131,4 posto BDP-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!