poveći iznosi

Zbog poplave 'A plusa' stižu nove oznake za energetsku učinkovitost i velike uštede za kućne budžete

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 24.02.2021 09:00
  • Objavljeno 24.02.2021 u 08:49
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Richard Levine / Alamy / Alamy / Profimedia

Energetska učinkovitost kućanskih uređaja rangirana je prema abecedi. Oni s najviše energetske uštede dosegnuli su ocjene A s tri i više plusova. Upravo stoga ljestvica ocjena po slovima malo se mijenja, i to od 1. ožujka. Ona učinkovitost koja je ranije bila A plus, sada će biti E.

Dok se pere rublje, od proizvođača se očekuje da proizvode uređaje koji troše manje struje, vode i deterdženta. Potrošnja se prikazuje na markama, no po EU standardima očekuje se sve više uštede energije, pa je većina uređaja dosegla ne samo A razred nego i visoki A s više plusova.

Kad kupac krene u trgovinu, želi najbolje za svoj novac, najkvalitetnije. Gledaju stoga i energetske oznake, no one nemaju nikakve veze s kvalitetom, samo s energetskom učinkovitošću. Iako nekima baš nije važno ni bitno što piše na tim energetskim tablicama.

U sve je upućena i europarlamentarka Biljana Borzan koja za Dnevnik.hr kaže: "S obzirom na to da se radi o uređajima koji će bolje štedjeti energiju, dolazit će i do uštede u kućnim budžetima. Građani će godišnje uštedjeti otprilike 500 eura, što nikako nije zanemarivo. Postoji opravdana sumnja da se u uređaje ugrađuju dijelovi zbog kojih se uređaji brže kvare kako bi natjerali kupca da kupi novi uređaj".

Kupce ipak najviše zanima da im uređaji rade učinkovito i da se ne pokvare odmah iza garancije, što je postao čest slučaj. No u nekim servisima perilice i slični uređaji još se popravljaju. "Prije su uređaji bili skuplji, no bili su kvalitetnije izrađeni. S druge strane, danas su dostupni svima i poprilično su jeftiniji, stoga su i kvarovi neizbježni", govori Marko Gudić, voditelj servisa bijele tehnike.

No neke perilice s visokom energetskom učinkovitošću koje troše manje vode nisu po volji mnogim domaćicama. Rublje peru gotovo na suho i treba im ručno nalijevati vode. "U perilicama je sigurno manje vode. Ne opere se dobro veš, bez obzira na to što oni kažu da je energetski učinkovito", rekla je vlasnica jedne takve perilice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!