NE IZDAJU SE MARKICE

Zbog novih trošarina prijeti nestašica cigareta

Bionic
Reading

Duhanska industrija već više od tri tjedna čeka da Vlada donese uredbu o povećanju trošarina na cigarete koje bi navodno trebale poskupiti 1. lipnja. Iako podizanje trošarina nije neočekivano (riječ je o usklađivanju s EU), uoči najnovijeg vala viših trošarina, proizvođači cigareta bi već idući tjedan mogli biti suočeni s nemogućnošću isporuke proizvoda, piše Poslovni dnevnik

Carinska uprava, naime, od početka svibnja ne izdaje trošarinske markice zbog čega bi već u roku nekoliko idućih dana na tržištu mogla zavladati nestašica određenih cigareta. Ako je točna informacija da će cigarete biti skuplje za kunu od 1. lipnja, moguće je da bi ministar financija Slavko Linić mogao veće trošarine na cigarete uvrstiti već na ovotjednoj sjednici Vlade.

Ni iz ministarstva ni iz Carine ne može se dobiti odgovor o tome što se događa s markicama te kad će ih ponovno početi izdavati. Razlog konspirativnom ponašanju ministra Linića (navodno oko uredbe vlada totalni embargo) leži u tome što je uoči lanjskog povećanja trošarina krajem studenog u vrlo kratkom roku od objave prvog internog dokumenta, Tvornica duhana Rovinj (TDR) unaprijed povukla markice i to za količinu potrebnu za dva mjeseca.

Linić očito želi da se do poskupljenja na tržištu potroše jeftinije cigarete, piše Poslovni dnevnik.

Cijeli članak pročitajte OVDJE