BORBA ZA PREŽIVLJAVANJE

Zbog imovine 7 fondova na rubu opstanka

05.01.2009 u 09:04

Bionic
Reading

Unatoč brojnim financijskim problemima još ni jedno društvo za upravljanje nije zatražilo sredstva od novoutemeljnoga interventnog fonda

Nekolicina hrvatskih, krizom pogođenih, otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (OIF) u ovoj će godini imati samo jednu želju – preživjeti. Naime, prema Hanfinim podacima za jedanaest mjeseci 2008. imovina fondovske industrije pala je s rekordnih 30 milijardi kuna, koliko je iznosila krajem listopada 2007., na nešto manje od deset milijardi kuna, odnosno “nestalo” je imovine vrijedne 20,2 milijarde kuna, piše Poslovni dnevnik

Osim neumoljive matematike kao prepreka ostvarenju “želje za preživljavanjem” stoji Zakon o investicijskim fondovima, tj. njegov članak 93., prema kojem imovina fonda tri uzastopna mjeseca ne smije pasti ispod razine od pet milijuna kuna jer tada kreće likvidacija, a takvu sudbinu moglo bi doživjeti sedam fondova.

Ante Samodol, predsjednik Hanfine uprave, razriješio je dilemu odnosi li se taj Zakon na imovinu fonda zadnjeg dana u mjesecu, ili je dovoljno da vrijednost bilo koji dan u mjesecu padne ispod pet milijuna kuna, objasnivši kako fondove neće spasiti “trikovi”. Pritom je Samodol dodao kako je apsolutno svjestan da pojedina investicijska društva prelijevaju sredstva iz jednog fonda u drugi kako bi ih održali iznad zakonskog minimuma. Inače, prema Hanfinim podacima za studeni 2008. ispod zakonskog minimuma našla su se dva fonda pod upravljanjem Platinum Investa, a to su Platinum Blue Chip i Platinum jugoistočna Europa.

“U tom je razdoblju našim fondovima nedostajalo oko tri milijuna kuna da bi zadovoljili zakonski minimum, dok nam danas nedostaje oko 300.000 kuna koje namjeravamo prikupiti sljedećih dana, a nakon što to ostvarimo, planiramo držati imovine naših fondova iznad pet milijuna kuna”, kazao je Igor Gvozdanović, član Uprave Platinum Investa. Gvozdanović je rekao i to da su sredstva uspjeli dobiti većim dijelom od osnivača, dok će u budućnosti nastojati osigurati sredstva od novih ulagača. Nada se da će se u nastavku 2009. situacija popraviti pa da će im u tom smislu i tržište ići na ruku.

Te vijesti stigle su i od Daniela Nevidala, člana Uprave Interkapitala, koji upravlja interventnim fondom osnovanim radi pomoći posrnulim fondovima. “Od osnivanja nitko nam se nije obratio za pomoć”, kazao je Nevidal i rekao da ne vjeruje da će itko to učiniti jer su dani najveće krize prošli.

Prema Ivanu Ivinu, predsjedniku Uprave MP Investa, čija su tri fonda na Hanfinoj listi, ni njima neće trebati pomoć. “Dakako da ćemo zadovoljiti zakonski minimum jer smo dobili sredstva od novih udjelničara pa je naš fond MP.Mena.HR dosegnuo 5,1 milijun kuna, dok smo početkom prosinca dokapitalizirali MP GLOBAL.hr”, rekao je Ivin.

Oporaviti bi se mogao i HPB World Absolute Value – DJE, fond HPB Investa, čija imovina iznosi 3,8 milijuna kuna. Taj je fond u istom razdoblju 2007. zabilježio vrijednost neto imovine od 7,5 milijuna kuna. Kao sedmi fond koji bi mogao biti prisiljen na pripajanje nekom drugom fondu ili likvidaciji je Prospectus Worldwide koji je lani u svibnju nastao spajanjem fondova Prospectus Global Equity i Prospectus jugoistočna Europa. Hanfa je zabilježila kako je neto imovina tog fonda narasla na 2,7 milijuna kuna. Iako se ne nalazi na listi fondova koji ne zadovoljavaju zakonski limit, situaciju su unaprijed predvidjeli u Adriatica Capitalu te su AC Balkan pripojili AC Rusiji čija je imovina 6,3 milijuna kuna.