svijet u sedam dana

Zašto Melania Trump nestrpljivo čeka kraj predsjedničke karijere muža i čega se užasavaju Saudijci?

26.08.2018 u 12:58

Bionic
Reading

Jesu li Amerikanci suočeni s dvojbom: Ili vladavina zakona ili Donald Trump? Kojeg je dizajnera nosila Melania Trump u 82. tjednu boravka u Bijeloj kući? Zbog monsunskih kiša u indijskoj državi Kerali poginulo 400, a raseljeno milijun stanovnika. Sat predavanja dvojice ljutih desničara Stevea Bannona i Mila Yiannopoulosa mađarske porezne obveznike stajao je 60.000 dolara...

'Ovo nije najgori trenutak Trumpova predsjedništva. Ovo je najgori trenutak u njegovu životu', tvitao je Norman Eisen, bivši posebni savjetnik Baracka Obame za etiku i reformu vlade, reagirajući na vijest o tome da je prošlog utorka javni tužitelj Robert Mueller izvojevao dvostruku pobjedu nad bivšim Trumpovim suradnicima, neizravno tereteći i samog predsjednika.

Pa ponovimo: u dvostrukoj sudskoj drami prvo se bivši predsjednikov odvjetnik i njegov 'brisač prolivenog mlijeka' Michael Cohen nagodio s njujorškim sudom priznajući krivnju za vratolomije s novcem namijenjenim za kampanju, bankarsku prijevaru i eskiviranje plaćanja poreza, a usput i plaćanje za šutnju dvjema damama o njihovim bliskim susretima s budućim predsjednikom.

Samo nekoliko minuta kasnije bivši Trumpov pomoćnik Paul Manafort proglašen je krivim po osam točaka optužnice za porezne prijevare, bankovne malverzacije i skrivanje računa u stranim bankama, temeljene na istrazi o miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Sudski ishodi odmah su potaknuli pitanje o Trumpovu umijeću biranja suradnika. Jer otkako je ušao u Bijelu kuću, njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost, osobni odvjetnik, voditelj kampanje, zamjenik menadžera kampanje i pomoćnik za vanjsku politiku priznali su ili su osuđeni zbog kaznenih djela.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Opoziv? U ovom trenutku ne dolazi u obzir zbog složene procedure te omjera snaga republikanaca i demokrata, ali strani kolumnisti poput Martina Kettlea u The Guardianu tvrde da u borbi za drukčiju Ameriku - nakon financijskih potresa, galopirajućeg raskoraka između bogatih i siromašnih i preporoda militantnog bijelog nativizma – ono što treba nadići nije samo Trump, nego trampizam. Amerikanci se suočavaju s izborom: ili zemlja s vladavinom zakona ili sadašnji predsjednik, piše David Frum na portalu Atlantica.

'Propustili smo vidjeti kojeg je dizajnera nosila Melania Trump u 82. tjednu njezine uloge prve dame', primijetila je ironično društvena komentatorica Anna Swartz, dajući na znanje da se proteklih dana Melania skrivala od javnosti. Nagađalo se je li to zbog neugodnog iščekivanja sudskih odluka o Cohenu i Manafort ili zbog izlaska najnovije trač knjige Omarose Manigault Newman, u kojoj bivša savjetnica Bijele kuće nagađa kako Melania Trump 'broji svaku minutu do kraja muževa mandata da podnese zahtjev za razvod'.

  • +247
Melania Trump - svi stajlinzi prve dame Izvor: Profimedia / Autor: NN

Amerika se ipak nije morala brinuti zbog izostanka Melanijinih modnih novosti, zaključila je kolumnistica, jer se prošlog ponedjeljka pojavila u Rockwilleu na skupu o 'pozitivnom i negativnom utjecaju društvenih mreža na mladež'.

Dogodilo se to u svibnju, a skandalčić je izbio prošlog tjedna zaslugom američkog portala Mic. Portal se domogao ugovora prema kojemu su bivši glavni savjetnik Bijele kuće Steve Bannon te britanski polemičar i publicist Milo Yiannopoulos za jednosatno predavanje u Budimpešti dobili svaki po 20.000 dolara. U Budimpeštu su došli na poziv Zaklade za istraživanje povijesti i društva srednje i istočne Europe, javno financirane organizacije čija internetska stranica kaže da obavlja 'vladine poslove vezane uz zaštitu obrazovnih i kulturnih dobara', a vodi je Maria Schmidt, suradnica mađarskog premijera Viktora Orbana.

Honorarima se pribrajaju troškovi putovanja, smještaja predavača i njihove pratnje u hotelu Kempinski te svečane večere, pa se konačna svota zaokružila na 60.000 dolara.

  • +7
Mađarski premijer Viktor Orban Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Puno je to za mađarske porezne obveznike kojima prosječna plaća za nekvalificirani rad iznosi 421 dolar te je mađarska oporba izračunala da za jedan sat pogleda na svijet ovih pripadnika ljute desnice tzv. alt-right domaći radnici moraju rintati četiri godine. Yiannopoulosa i Bannona inače veže suradnja na portalu Breitbart Newsu (prvi je bio urednik, drugi suosnivač i izvršni predsjednik), koji sebe opisuje kao strogog kritičara islama, ateizma, feminizma, društvene pravde, političke korektnosti i drugih pokreta.

Slike užasa stižu iz Kerale. Indijska savezna država na jugu zemlje utapa se u monsunskim kišama biblijskih razmjera. Prošla dva tjedna u najgorim poplavama ovog stoljeća utopilo se 400 i raseljeno je više od milijun osoba, četvrtina Hrvatske. Otvoreno je 4000 prihvatnih centara, zbog teških kiša brane su morale otvoriti ustave, bujice su u brdovitim dijelovima potaknule masovna klizišta, a u obalnim dijelovima rušile su sve pred sobom.

Ipak, na ponudu financijske pomoći stranih zemalja savezna vlada je odgovorila 'ne, hvala'. 'Vlada se ponaša kao pas u plastu sijena', reagirao je ministar financija Kerale Thomas Isaac, referirajući se na Ezopovu basnu o psu koji čuva sijeno i, premda se njime sam ne hrani, gladnom volu ne dopušta da se njime posluži. Inače, pomoć su ponudili Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar i Maldivi.

Od prošlog tjedna Grčka je ušla u doba financijske neovisnosti. Spašavalo ju je 320 milijardi eura Europske unije, što je Uniju dovelo do ruba raspada. To ne znači kraj bolnim rezovima jer osam godina nakon prvog zajma više od trećine Grka živi u siromaštvu i imaju najvišu stopu nezaposlenosti u eurozoni.

'Kraj spašavanja za nas nema nikakvo značenje. Mi ne živimo. Samo preživljavamo', kaže jedan građanin Atene.

  • +6
Prosvjed u Solunu Izvor: Reuters / Autor: ALEXANDROS AVRAMIDIS

Bio je to tjedan hadža, godišnjeg hodočašća muslimana u sveti grad Meku u Saudijskoj Arabiji. U tom najvećem migracijskom događaju na svijetu očekivalo se više od dva milijuna hodočasnika, a kako je izgledalo to more hadžija oko gore Arafat, Velike džamije i 'utočišta islama' Kabe, među stotina tisuća bijelih šatora, parkiranih automobila, autobusa i molitvenih sagova na okolnim ledinama, moglo se vidjeti i obujmiti jedino iz zraka.

Za to vrijeme tužiteljstvo Saudijske Arabije traži smrtnu kaznu za 29-godišnju aktivisticu za ljudska prava Isru al Gomgam. Njezini smrtni grijesi su poticanje drugih na prosvjed, izvikivanje neprijateljskih slogana prema režimu, pokušaj utjecaja na javno mnijenje, snimanje protesta i objavljivanje snimki na društvenim mrežama. Zemlja je poznata po izvršenju najvećeg broja smrtnih kazni u svijetu, a najnoviji slučaj je 'opasan presedan za druge aktivistice koje se nalaze iza rešetaka', izjavljuje Human Rights Watch.

P.S. Saudijci se sigurno groze nad prošlotjednim izvješćem španjolskog ministarstva za zaštitu okoliša o tome da je prošle godine zaklano 50 milijuna svinja, 3,5 milijuna više nego što zemlja ima stanovnika. Glavni krivci za to su Kinezi, Japanci i gurmani u jugoistočnoj Aziji koji sve više uživaju u španjolskom pršutu, piše list Publico. Danska je trenutačno jedina zemlja u EU koja ima više prasaca od Danaca (na svakih 100 Danaca 215 prasaca), a i uzgoj gujdi u Nizozemskoj prijeti da brojem nadmaši dvonožne stanovnike. Sve to ima svoju cijenu u zagađenom okolišu, a Europska unija boji se da će zbog naglog povećanja uzgoja u njoj biti više prasaca nego Europljana.