ublažavaju gubitak

Adidas od prodaje 'neželjenih' Yeezy tenisica zaradio 170 milijuna dolara, a Kanye West opet trlja ruke

04.06.2023 u 10:23

Bionic
Reading

Nakon što je raskinuo ugovor s Kanye Westom zbog njegovih antisemitskih izjava krajem prošle godine, Adidas je mjesecima muku mučio s morem neprodanih Yeezy tenisica. Mjesecima su milijuni neprodanih tenisica Yeezy, u maloprodajnoj vrijednosti od oko milijardu eura, stajali u skladištu nakon što je obustavljena njihova prodaja, a prije nekoliko dana napokon su se počeli rješavati 'neželjenog' inventara

Adidas se našao u ogromnim problemima otkako je prekinuo veze s kontroverznim glazbenikom i dizajnerom Kanyeom West zbog njegovih antisemitskih komentara. Neprodane Yeezy tenisice zadavale su glavobolje čelnicima sportskog diva, a nakon puno premišljanja odlučili su u svibnju u prodaju staviti prvi kontingent, od ukupno tri, ukupne vrijednosti od oko pola milijarde eura.

West će imati pravo na prethodno dogovorene provizije - 15 posto od prodaje.

'Ono što sada pokušavamo učiniti je prodati nešto od ove robe jer spaljivanje ne bi bilo rješenje', rekao je izvršni direktor Adidasa Björn Gulden, dodajući da će prihod biti doniran međunarodnim organizacijama kojima je West naštetio svojim komentarima. Tvrtka je odlučila ne donirati tenisice kako bi izbjegla da dođu na tržište zaobilaznim putem.

Prvi dio inventara u prodaju je pušten 31. svibnja i očekivano – popularne Yeezyice odmah su rasprodane, preciznije model Yeezy Boost 350 'Pirate Black'. Prema izvješćima, pušteno je u prodaju 682.300 pari Yeezy tenisica, a na Adidasov račun slilo se oko 170 milijuna eura, izvijestio je Hypebeast.

Unatoč tome što je Westov ugovor s Adidasom raskinut prošle godine, on još uvijek ima 15% tantijema od prodaje pa će na njegov račun sjesti 25 milijuna dolara, a to je tek prva uplata od ukupno tri koliko će ih biti.

  • +4
Kanye West i Bianca Censori Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia