Wienerberger

Započela gradnja prve e4 kuće u Hrvatskoj

03.12.2018 u 14:23

Bionic
Reading

Inovativni pilot projekt koji će zainteresirati i osnažiti građevinski sektor u Hrvatskoj

Nakon Njemačke, Austrije, Francuske, Belgije, Poljske, Slovenije, u zagrebačkim Remetama počinje gradnja prve e4 kuće u Hrvatskoj. Riječ je, naime, o kući koja štedi energiju i koja je svojevrsni pilot projekt koji pokazuje kakve kuće će se morati graditi nakon 2020. godine kada stupa na snagu Europska direktiva 20-20-20. Projekt je pokrenula tvrtka Wienerbeger zajedno sa svojim poznatim brendovima Porotherm i Tondach te tvrtkama VELUX, Knauf Insulation, Bosch, Baumit, Semmelrock i Pipelife, PANA Windows te Građevinskim fakultetom iz Zagreba. Svi oni vodeći su stručnjaci u svojim područjima, a imaju i jednu zajedničku misiju - napraviti kuću s 4 'e' - ekologija, ekonomija, energetika i, ne manje važno - emocije.

U projektu će sudjelovati i pravi ljudi koji upravo započinju gradnju svoje kuće iz snova. Riječ je o šesteročlanoj obitelji Boroša koja je u zagrebačkim Remetama počela graditi kuću od 170 kvadrata.

O projektu gradnje e4 kuće, troškovima i uštedama te očekivanjima i izazovima koje projekt donosi, razgovarali smo s Tomislavom Frankom, regionalnim product i marketing managerom tvrtke Wienerberger.

Kako ste došli na ideju o gradnji e4 kuće?

Sama ideja o gradnji kuće došla je kao izazov kako već danas odgovoriti na ono što nas očekuje 2020. godine. Osmislili smo koncept koji upravo odgovara tim izazovima, a nazvali smo ga e4. Ono što nam je olakšalo posao jest činjenica da je Hrvatska pripremila propise koje smo mogli primijeniti kod projektiranja kako bismo danas zaista govorili o zgradi gotovo nulte energije. Uz pomoć partnera te kolege dr.sc. Bojana Milovanovića sa Građevinskog fakulteta u Zagrebu nastao je projekt koji se upravo realizira u Zagrebu. Istu takvu kuću Wienerberger je već izgradio u Sloveniji tako da već imamo iskustva u ovom području.

Je li bilo teško pronaći investitora za projekt obiteljske kuće? Kako ste došli do obitelji Boroša?

Sam izbor i pronalazak investitora kod ovakvih projekata uvijek je težak. Na jednom od sajmova u Ljubljani raspisali smo natječaj kako bismo pronašli obitelji koje planiraju graditi kuću u Sloveniji. Izbor među 50-ak prijavljenih obitelji koje bi zaista gradile takvu kuću nije bio lagan. Arhitektonsko rješenje i ideja o gradnji kuće gotovo nulte energije koju smo realizirali u Sloveniji, naišli su i na interes u Hrvatskoj. Naime, kontaktirala nas je obitelj Boroša s upitom može li se jedan takav projekt realizirati i kod nas. Nakon nekoliko sastanaka s obitelji i partnerima odlučili smo se za gradnju kuće u Zagrebu.

Kolika je vrijednost investicije u ovakav projekt?

Teško je napraviti pravu procjenu vrijednosti investicije u ovaj projekt s obzirom na to da je u izradi projekta sudjelovalo zaista puno stručnjaka: Wienerberger, Građevinski fakultet u Zagrebu i svi naši partneri. U vrijednost investicije ulaze i sredstva koja ćemo uložiti u samu promociju projekta kada on bude završen tako da, zbog kompleksnosti samog projekta, za sada ne bismo iznosili završni iznos.

Koliki su troškovi gradnje u odnosu na cijenu prosječne gradnje u Hrvatskoj?

Prema analizi koju smo napravili sa izvođačem radova, troškovi gradnje ne bi smjeli biti skuplji više od 10% u odnosu na standardnu gradnju. Strojarstvo je to koje čini razliku, a ostali elementi kao što su zidarski radovi, krovopokrivački radovi i izolacija nisu i neće značajno utjecati na povećanje troškova gradnje. Točne analize bit ćemo u stanju dati krajem svibnja 2019. kada kuća bude spremna za primopredaju.

Kolike uštede stanovnici kuće mogu očekivati?

Prema analizama koje smo napravili sa kolegom dr.sc. Bojanom Milovanovićem, investitori mogu očekivati tri puta niže troškove u odnosu na one koje bi imali da su gradili jednu standardnu kuću. Nakon završetka kuće, vršit će se minimalni dvogodišnji monitoring tako da ćemo tu biti zaista jako precizni. To nam je bio još jedan motiv za gradnju.

Da danas pokrećete projekt ispočetka, biste li nešto mijenjali? Uključili neke nove partnere, proizvode?

Kako je projekt tek u početnoj fazi, teško je odgovoriti na ovo pitanje. Po završetku projekta željeli bismo dobiti informacije od investitora, izvođača i ostalih partnera vezano za stvari koje možemo poboljšati. Vjerujem da ćemo svi nakon detaljnog praćenja dobiti neke dodatne ideje za razvoj proizvoda jer nam je to svima jedan od važnijih ciljeva.

Što očekujete od ovog projekta?

Kratkoročno, od ovog projekta očekujemo da ćemo uspješno izgraditi e4 kuću prema standardima 20-20-20 te da ćemo sva naša iskustva moći prenijeti dalje kao stručnoj tako i široj javnosti. 2020. godina je već na vratima i mi moramo danas biti spremni na izazove koji će se pred nas staviti. Dugoročno, očekujem da možemo ponuditi više takvih projekata i da će e4 koncept postati uspješan temelj svima koji će graditi kuće prema standardu 20-20-20.

Smatrate li da će gradnja po propisima 20-20-20 biti veliki izazov?

Bit će izazov kako projektantima tako i izvođačima. S obzirom na to da smo na projektu okupili vrhunski tim stručnjaka (partneri, arhitekti), a isti realiziramo u suradnji s Građevinskim fakultetom iz Zagreba, usudio bih se reći da imamo eksperte koji su svojim znanjem i iskustvom u startu uspjeli prevenirati potencijalne probleme. Možda ih možemo očekivati kod same realizacije projekata u izvođenju. Tu moramo više iskoristiti platformu BuildUp Skills CroSkills u čijem su razvoju aktivno sudjelovali svi partneri projekta. Nadam se da će ovaj inovativni pilot projekt zainteresirati i osnažiti građevinski sektor, da će se iz njega puno toga moći naučiti i da svakako može poslužiti kao dobar primjer za edukaciju kvalitetne radne snage.