PRVO POLUGODIŠTE

Zahvaljujući snažnim brendovima Saponia ostvarila osjetan rast prihoda i dobiti

22.07.2021 u 11:01

Bionic
Reading

Saponia je u prvom polugodištu 2021. zahvaljujući diverzificiranom portfelju snažnih brandova Saponije, Kandita i Koestlina, ostvarila ukupne prihode 314,4 milijuna, poslovne prihode 311,9 milijuna kuna i prihode od prodaje 308,0 milijuna kuna. Tržište Hrvatske bilježi rast prihoda od 42 posto

Kao potpora za uspješno ekonomsko djelovanje, ostvareno je 290,8 milijuna kuna poslovnih rashoda, što je rast od 16% u odnosu na ostvarene rashode prvog polugodišta 2020. godine. Financijsko poslovanje u prvom polugodištu 2021. godine kreiralo je EBITDA od 29,6 milijuna kuna s EBITDA maržom 10% što je za 49% više u odnosu na prethodnu godinu.

Dinamično i kompleksno tržišne nabave karakteriziraju izazovi dobavljivosti sirovina uz značajna povećanja cijena. Negativni trend, najavljen krajem 2020.godine prevladan je početkom godine s kvalitetnom politikom nabave, međutim, dvoznamenkasti indeks rasta cijena ključnih sirovina i ambalaže utjecao je na povećanje materijalnih troškova u drugom tromjesečju. U cilju zadržavanja tržišne konkurentnosti, trošak povećanja cijene inputa za proizvodnju nije se prenio na cijene gotovih proizvoda iz programa Saponije. Prema najavama dobavljača, do kraja godine se očekuje daljnji rast cijena repromaterijala što može nepovoljno utjecati na dosadašnju cjenovnu poziciju proizvoda na tržištu .

Pravovremenom naplatom potraživanja, adekvatnim plaćanjem dobavljačima i ciljanim obrtajem zaliha derivirana je poželjna visina obrtnog kapitala. Neto radni kapital iznosi 159,2 milijuna kuna, dok neto dug iznosi 32,9 milijuna kuna te je omjer neto duga i EBITDA 0,3. U prvom polugodištu iz ostvarenih operativnih aktivnosti otplaćeno je 31,3 milijuna kuna kreditnih obveza.

Kontinunitet u investiranju se nastavlja kroz investicije u proizvodnu opremu, skladište – logistički centar i digitalizaciju poslovanja. Ostvareni CAPEX iznosi 16,5 milijuna kuna.

Racionalnim upravljanjem energijom i prirodnim resursima te svojim odgovornim poslovanjem Saponia kontinuirano utječe na smanjenje negativnog utjecaja na okoliš što potvrđuju do sada realizirani projekti. Za daljnje, još kvalitetnije djelovanje u provođenju postavljenih kratkoročnih i dugoročnih ciljeva, potreban je integrirani pristup svih poslovnih funkcija te je Uprava Saponije imenovala poseban tim za Zaštitu okoliša i održivi razvoj. U tom smjeru idu aktivnosti pokrenute u drugom tromjesečju.

Kao članica UN Global Compacta Saponia se odlučila pridružiti programima Climate Ambition Accelerator i SDG Ambition UN-a. Putem UN Global Compact mreže steći ćemo pristup najboljim praksama, izgradnji kapaciteta, i on-line treninzima. Saponia se pridružila i UNGC program Target Gender Equality.

Najavljena investicija od 50,5 milijuna kuna kreće u realizaciju. Planiranim ulaganjem u potpunosti će se promijeniti vizura osječkog Donjeg grada, smanjiti utjecaj na okoliš i poboljšati kvaliteta života građana u okruženju. Energetska obnova šest proizvodnih pogona građenih prije 1968. bruto površine od 21.000 m 2 dovest će do smanjenja buke i utroška energenata, a ulaganja u rasvjetu, sustav grijanja i hlađenja donose ne samo uštede, nego i značajno poboljšanje radnih uvjeta za radnike Saponije.

Postavljanjem novih sustava za proizvodnju električne energije iz energije sunca povećat će se količina energije dobivene iz OIE za šestotinjak MWH godišnje te značajno smanjiti emisija CO2. Realizacija svih navedenih mjera dovest će do uštede energije veće od 4400 MWh.

Više od 20 godina poslovne procese u Saponiji provodimo u skladu s normama ISO 9000. Našu opredijeljenost prema kvaliteti proizvoda i usluga potvrdili smo uspješnom recertifikacijom sustava upravljanja kvalitetom. Audit je proveo stručni tim certifikacijskog ureda Bureau Veritasa te utvrdio da Saponia kroz cijeli proces poslovanja ispunjava zahtjeve norme i poštuje procedure ISO 9001:2015. Kao tvrtka koja neprekidno poboljšava vlastiti sustav upravljanja energetskom učinkovitošću, Saponia je pristupila i certificiranju prema normi ISO 50001:2018. Provedba ovog projekta ima za cilj operativno uspostaviti i provoditi suvremeni sustav upravljanja energetskom učinkovitošću prema zahtjevima međunarodne norme ISO 50001:2018 te ispuniti sve preduvjete za certificiranje uspostavljenog sustava prema navedenoj normi od strane nezavisne certifikacijske kuće. Ovakvim pristupom SAPONIA nastoji biti trajno svjestan i odgovoran član okruženja u kojem djeluje te sustavno unaprjeđivati kakvoću života u neposrednom okruženju te na globalnoj razini.

Novi Kolektivni ugovor odraz je kvalitetnog dijaloga i međusobnog poštovanja socijalnih partnera, a prigodom postizanja sporazuma o odredbama Kolektivnog ugovora strane su uvažile gospodarske prilike u okruženju, poslovne rezultate Saponije i potrebu za osiguravanjem socijalne sigurnosti radnika te motiviranje radnika da ostanu raditi u Saponiji. Za 750 zaposlenika Saponije prosječna neto plaća po radniku rast će za cca 12 posto, odnosno projicirana masa bruto 2 plaće po novom kolektivnom ugovoru u odnosu na ostvarenje 2020. g. rast će 17 posto. Za dogovoren paket mjera, kojim se unaprijeđuje položaj radnika Saponije dodatno se ulaže više od 11 milijuna kuna.

Preduvjet napretka Saponije je i kontinuirano unaprjeđenje kadrovske strukture te je raspisan natječaj “20 radnih mjesta” kojim je plan zaposliti kvalitetne ljude tehničkih struke . U tijeku je i odrađivanje obveznih i dobrovoljnih praksi kako bi se učenicima I studentima omogućilo upoznavanje s realnim sektorom, a ujedno i otvorila mogućnost zapošljavanja po završetku školovanja.

Nastavljena je uspješna suradnja s jednom od najprestižnijih marketinških agencija u Hrvatskoj i regiji - Bruketa&Žinić&Grey. Za drugi dio godine planirana je realizacija cjelovite kampanje za vodeće brendove Saponije Faks helizim i Ornel na hrvatskom i izvoznim tržištima kao dodatna podrška planiranim prodajnim aktivnostima.

Saponia je dobila priznanje za iznimna postignuća na području gospodarstva povodom dana Osječko-baranjske županije. U obrazloženju za dodjelu javnog priznanja navodi se da je Saponia, kao jedan od najvećih gospodarskih subjekata u Županiji, ostvarila iznimna postignuća u području gospodarskih djelatnosti, uspješnim organiziranjem rada i poslovanja i primjenom znanosti i suvremenih dostignuća u praksi, čija je posljedica povećanje kvalitete proizvodnje u složenom poslovnom okruženju.