FINANCIRANJE POSLOVANJA

Zagrebačka burza i EBRD-a otvaraju tržište kapitala poduzetnicima

13.10.2016 u 13:09

Bionic
Reading

Zagrebačka burza i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), uz podršku fonda za tehničku suradnju TaiwanBusiness, pokrenuli su 'SME Growth Market Project' - inicijativu otvaranja tržišta kapitala sektoru malog i srednjeg poduzetništva, koja je predstavljena u četvrtak na Zagrebačkoj burzi

Cilj tog projekta je povećati dostupnost financiranja putem tržišta kapitala malim i srednjim poduzetnicima u regiji, a u skladu s akcijskim planom za tržišta kapitala Europske unije (EU's Capital Market action plan), kazala je predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić.

Istaknula je i da je riječ o samo jednoj u nizu inicijativa kojima Burza želi poduzetnicima otvoriti tržište kapitala kao alternativu bankama za financiranje poslovanja, posebno samog početka poslovanja.

Tako je nedavno već predstavljen projekt Funderbeam SEE, odnosno crowdfunding platforma za startup kompanije, na kojoj ulagatelji odmah nakon inicijalne faze ulaganja mogu trgovati svojim udjelima kao da je riječ o tvrtkama izlistanima na burzi, a u kojoj Zagrebačka burza ima 20-postotni vlasnički udio.

Također, tu je i zajednički projekt bugarske, makedonske i zagrebačke burze SEE Link, koji predstavalja infrastrukturu za trgovanje vrijednosnicama uvrštenima na ta tri tržišta, a koji se isto provodi uz potporu EBRD-a, kazala je Gažić.

Kao primjer onoga što tržište kapitala kao izvor financiranja može napraviti za rast i razvoj poslovanja kompanije istaknula je Atlantic Grupu, koja je počela kao lokalni distributer, a danas je jedna od vodećih regionalnih kompanija, što su joj, uz ostalo, omogućila sredstva prikupljena putem burze.

Podršku najnovijem projektu pruža i tajvanski fond za tehničku suradnju TaiwanBusiness. Voditelj predstavništva grada Taipeija u Velikoj Britaniji David Yung-Lo Lin kazao je da taj fond podržava projekte EBRD-a već 25 godina. Podrškom tom projektu, istaknuo je, želi se dati podrška hrvatskom malom i srednjem poduzetništvu, koje je ključno za budući gospodarski rast i razvoj Hrvatske.

O značaju tog segmenta gospodarstva za Hrvatsku govorio je pomoćnik ministra gospodarstva Zdeslav Matić, koji je istaknuo da mali i srednji poduzetnici čine 99,7 posto svih hrvatskih poslovnih subjekata. Njihov je udio u ukupnoj zaposlenosti oko 68 posto, odnosno oko milijun stanovnika Hrvatske vezan je za sektor poduzetništva.

No, istaknuo je, oko 70 posto njih svoje poslovanje financira vlastitim sredstvima ili kroz reinvestiranu dobit, jer im je pristup sredstvima banaka ili preskup ili zahtjeva preveliku proceduru. "Ovaj projekt pokriva upravu tu 'rupu' u izvorima financiranja poduzetnika", ocijenio je Matić.