500 najboljih

Zagrebačka banka vodeća hrvatska kompanija, HT se popeo na četvrto mjesto

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 26.09.2019 12:01
  • Objavljeno 26.09.2019 u 12:01
Zagrebačka banka

Zagrebačka banka

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

U lanjskoj rekordnoj godini najuspješnije hrvatske kompanije povećale su novostvorenu vrijednost za 12,9 posto na 11,75 milijardi eura, pokazuje Liderovo izdanje '500 najboljih'. Vodeće mjesto u stvaranju nove vrijednosti s 413,7 milijuna eura osvojila je Zagrebačka banka

Dosadašnja rekorderka bila je Ina koja je predvodila prošlogodišnju listu petsto najboljih s 361 milijun eura novostvorene vrijednosti ostvarene 2017. Zagrebačka banka postavila je na aktualnoj rang listi novi hrvatski rekord – s gotovo 414 milijuna eura.

Liderova lista rangira profitabilne kompanije prema stvaranju nove vrijednost (value added) koja označava, pojednostavljeno, zbroj dobiti, amortizacije i bruto plaća.

Prošla godina za dobrostojeće hrvatske kompanije bila je u mnogo čemu rekordna. Tvrtke iz top tisuću ostvarile su lani 11,75 milijardi eura novostvorene vrijednosti  što je 12,9 posto više nego prethodne godine.

I ostali ključni pokazatelji u velikom su plusu: prihodi su rasli za 12,3 posto, dobit za 16,2 posto, izvoz za 9,7 posto i produktivnost za 8,4 posto.

Osim terceta najboljih (i najvećih) banaka – Zabe, PBZ-a i Erstea – među deset najboljih stalno mjesto imaju Ina i Hrvatski telekom. Najjači telekom uspio je preskočiti HEP ODS i popeti se na četvrto mjesto dok je Ina pala s vodeće na drugu poziciju. Top 10 zaključuje još jedna HEP-ova tvrtka, HEP proizvodnja, koja se popela za jedno mjesto.

Drugi su pridošlice među deset najboljih Hrvatske autoceste, ali njihovi veliki skok s 35. na osmo mjesto ne znači briljantno poslovanje. Naprotiv, prema produktivnosti pale su sa 139. na 271. mjesto, ali prihvaćanje više od 2700 zaposlenika tvrtke HAC – održavanje i naplate cestarine poguralo je novostvorenu vrijednost zahvaljujući većim prihodima i većim izdacima za plaće.

Iz prvih deset ispala je Pliva, prije svega zbog smanjenog prihoda od izvoza, posebno na američko tržište. Iz top 10 ispao je i Zagrebački holding, iz kojeg su izdvojeni ZET i Zagrebački velesajam.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!