1000 NAJVEĆIH

Pogledajte koje su kompanije lani okrenule najviše novca, ima iznenađenja

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 13.06.2019 20:45
  • Objavljeno 13.06.2019 u 20:45
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: monataža: Neven Bučević/tportal

Ina je i dalje neprikosnovena na vrhu liste 1000 najvećih hrvatskih kompanija koju tradicionalno objavljuje tjednik Lider. Na drugo mjesto vratio se Konzum, unatoč stagnaciji poslovanja, a treću poziciju još uvijek drži HEP. Zagrebačka banka je vodeća po ostvarenoj dobiti, a slijede Ina i PBZ

Unatoč usporavanju gospodarskog rasta u prošloj godini, poslovni rezultati najvećih hrvatskih kompanija bili su znatno bolji nego 2017. Lani je tisuću najvećih poduzetnika ostvarilo 460,4 milijarde kuna prihoda, što je porast od gotovo devet posto u odnosu na 2017. U godini u kojoj je prevladana kriza Agrokora dobit je uzletjela 21,3 posto, dosegavši razinu od 28,9 milijardi kuna.

U top 10 najviše energetičara i trgovaca

Na listi najvećih dominiraju energetske kompanije i maloprodajni lanci. Ina je ostala na vrhu liste s više nego dvostruko većim prihodima od drugoplasirane kompanije. Vodeća energetska kompanija ostvarila je neuobičajeno visok rast prihoda za tvrtke te veličine, čak 19,3 posto. To je najvećim dijelom rezultat rasta cijene nafte na svjetskom tržištu.

Iz istog razloga do vrha se probila i kompanija generala Čermaka Crodux derivati dva, skočivši s 12. na sedmo mjesto. U elitnom društvu još su tri energetičara sa stabilnim pozicijama – na trećem mjestu HEP, na četvrtom Prvo plinarsko društvo i na šestom Petrol.

Trendovi su išli na ruku i maloprodajnim lancima koji su ostvarili snažan rast prihoda zahvaljujući rastu osobne potrošnje i odličnoj turističkoj sezoni. Nakon dvije godine izbivanja zbog kraha Agrokora, Konzum se vratio na listu. Iako su Konzumovi prihodi još uvijek dvostruko veći od prvog idućeg trgovca na listi, Lidla, razlika među njima se smanjila. S obzirom na višegodišnju stagnaciju prihoda, Konzumovo drugo mjesto već ugrožava HEP, a maloprodajni konkurenti otimaju mu tržišne udjele u sektoru.

Top 10 kompanija po prihodima

Top 10 kompanija po prihodima

Izvor: Lider, Fina / Autor: Neven Bučević/tportal.hr

Zahvaljujući rastu prihoda od 20 posto, Spar se probio na desetu poziciju, a Lidlu je rast prihoda od 11,5 posto osigurao deveto mjesto na listi. Ostali veliki trgovački lanci (Plodine, Kaufland, Tommy) zabilježili su slabije rezultate te nisu napredovali na listi.

Uz energetičare i trgovce, na listi 10 najvećih nalazi se vodeći telekom operater (Hrvatski Telekom) te najveća banka (Zagrebačka banka). HT je, unatoč blagom padu prihoda, zadržao petu poziciju dok je ZABA zbog ekspanzije energetičara pala s četvrtog na osmo mjesto. S liste su ispali Pliva i HEP ODS.

S obzirom na to da lista 1000 najvećih obuhvaća nekonsolidirane podatke, među najvećima nisu se našle neke od velikih grupacija, koje značajan dio prihoda ostvaruju putem povezanih društava, poput Atlantica, Adrisa, Orbica i Podravke.

Banke prednjače u zaradi

Dok bankari zbog stagnacije prihoda gube pozicije na listi najvećih, na top listi dobitaša imaju sve značajniju ulogu. Nakon krizne 2017., u kojoj su pretrpjeli otpise zbog Agrokora, 2018. bila im je jedna od najboljih godina. Zagrebačka banka izbila je na vodeće mjesto s dobiti od 2,1 milijardu kuna potisnuvši Inu na drugu poziciju, a u samom vrhu još su PBZ (3. mjesto) i Erste banka (4. mjesto).

Top 10 kompanija po dobiti

Top 10 kompanija po dobiti

Izvor: Lider, Fina / Autor: Neven Bučević/tportal.hr

Unatoč dvoznamenkastom rastu dobiti, Hrvatski Telekom pao je s trećeg na četvrto mjesto. Zanimljivo je da su se na listu 10 najvećih dobitaša prvi put probili HAC i Autocesta Rijeka – Zagreb, zahvaljujući snažnom rastu profitabilnosti.

Stabilne pozicije zadržali su HEP – ODS, HEP Proizvodnja i kladionica Super Sport dok su s liste ispali Pliva i Raiffeisen banka.

Agrokorovi konzultanti među vodećim gazelama

Kada pogledamo najveće uspone i padove, prošlogodišnji dobitnik je Nexe grupa. Posrnula našička kompanija nekadašnjeg tajkuna Ivana Ergovića nakon provedene predstečajne nagodbe podigla se iz pepela skočivši s 940. na 134. mjesto u top 1000.

  • +14
  • +11

Veliki uzlet doživjela je i tvrtka AlixPartners, glavni savjetnik izvanredne uprave Agrokora

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Među 'gazelama' ističe se i građevinar Strabag, koji je s 988. doskočio na 201. mjesto.

Veliki uzlet doživjela je i tvrtka AlixPartners, glavni savjetnik izvanredne uprave Agrokora, čiji je angažman počeo u travnju 2017. Lani je prihod Agrokorovih savjetnika povećan za 70 posto, na 160,5 milijuna kuna, a dobit je dosegnula 63 milijuna kuna.

Među trgovcima, najveći skok (s 934. na 325. mjesto) zabilježio je poljski lanac Pepco, koji je u Hrvatsku ušao 2017. Lani je povećao prihode za gotovo 200 posto (na 300 milijuna kuna), a dobit za čak 500 posto (na 42 milijuna kuna).

Najveći pad (s 425. na 1000. mjesto) pretrpjela je osječka građevinska kompanija Gradnja, nad kojom se vodi stečajni postupak, a poslovni krah s liste je udaljio brodogradilišta Uljanik, 3. maj i Brodotrogir.

  • +8
  • +5

Nakon poslovnog kraha s liste je nestalo Brodogradilište Uljanik

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!