ljestvica PwC

Tržišna kapitalizacija tvrtki na ljestvici Global Top 100 je na rekordnih 21 bilijun dolara

22.08.2019 u 13:03

Bionic
Reading

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svjetskih javnih tvrtki porasla je za 1.040 milijardi USD (5%) u 12 mjeseci, prema PwC-ovoj ljestvici Global Top 100, objavljenoj u četvrtak

Rast je slabiji u odnosu na povećanje od 15 % zabilježeno 2018. godine, što odražava teže tržišne uvjete.

Rastu tržišne kapitalizacije prošle godine prvenstveno su doprinosile američke tvrtke, zahvaljujući snažnom gospodarskom okruženju. Šire područje Kine (-4 %) i Europa (-5 %) zabilježili su smanjenje tržišne kapitalizacije, preokrenuvši prošlogodišnji dobitak.

Tehnološki sektor i dalje dominira, iako su sektori zdravstva, potrošačkih usluga i telekomunikacija ostvarili najsnažniji rezultat u protekloj godini.

Već petu godinu zaredom, tvrtke iz SAD-a čine više od polovice (54) tvrtki na popisu Global Top 100 po broju tvrtki s rastom od 9 %, nadmašujući ukupan rast. Američke tvrtke predstavljaju 63 % ukupne tržišne kapitalizacije, što čini porast u odnosu na 61 % od prošle godine.

Šire područje Kine čini drugu najveću komponentu Global Top 100 ljestvice po tržišnoj kapitalizaciji, unatoč padu od 4 % u posljednjih 12 mjeseci nakon trgovinskih nesigurnosti i njihovih utjecaja na raspoloženje na lokalnim tržištima. To je u suprotnosti s porastom od 57 % u 2018. godini, kada su tri nove tvrtke ušle u Global Top 100, a dvije su ušle među prvih deset.

Geopolitički izazovi, uključujući nesigurnost u vezi s Brexitom, vjerojatno su prošle godine utjecali na tvrtke sa sjedištima u Europi. Tri europske tvrtke napustile su Global Top 100, a sveukupno gledajući europske tvrtke na ljestvici izgubile su 5 % tržišne kapitalizacije. Nedavni trendovi vezani uz tvrtke iz ostatka svijeta su pozitivniji, s tržišnom kapitalizacijom od 22 %.

Sveukupno, zemlja s najboljom ocjenom na ljestvici u relativnom smislu je Indija. Unatoč samo dvije tvrtke među Global Top 100, snažni rezultati na domaćem tržištu dionica i značajna zarada povećali su njihovu tržišnu kapitalizaciju za 63 milijarde USD, ili 37%.

Ross Hunter, partner i voditelj Centra za inicijalne javne ponude (IPO) u PwC-u UK, komentirao je:      

„Iako je SAD i dalje vodeća sila na ljestvici Global Top 100, očekujemo da ćemo vidjeti sve veći doprinos tvrtki iz Kine, Indije i ostalih tržišta u razvoju. Novi ovogodišnji pristupnici iz Indije i Saudijske Arabije, kao i snažan rast vrijednosti tvrtki iz ostatka svijeta, dokaz su ovom stajalištu. "

Tehnološki sektor i dalje čini najveći dio tržišne kapitalizacije na ljestvici Global Top 100, ispred financijskog sektora, sa zdravstvom na trećem mjestu. Rast u zdravstvu, potrošačkim uslugama i telekomunikacijskim sektorima od 15 % nadmašio je rast tehnologije (6 %), koja je iskusila nestabilnost krajem 2018. godine. Sektor financija bio je najslabiji sektor s padom tržišne kapitalizacije od 3 %.

U prvih deset tvrtki na ljestvici i dalje dominiraju tehnološke tvrtke i tvrtke za e-trgovinu - Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet, a slijede ih Facebook na šestoj poziciji, te Alibaba i Tencent kao sedmi i osmi.

Microsoft je bio najjači u postizanju apsolutnog povećanja tržišne kapitalizacije, stekavši 202 milijarde USD ili 29 % vrijednosti u odnosu na 2018. godinu, što ga je svrstalo na prvo mjesto. Nakon njega slijede Apple, Amazon i Alphabet. Ova odvojena skupina je 40 % ispred tvrtke Berkshire Hathaway koja je na petom mjestu, s tržišnom kapitalizacijom od 494 milijarde USD.

U području privatnih tvrtki, vrijednost 100 najboljih „jednoroga“ na dan 31. ožujka 2019. porasla je za 6 %, na 815 milijardi USD, što je na razini dioničkih društava. Gotovo polovica (48%) od prvih 100 „ jednoroga“ bila je iz SAD-a, što je također u skladu s onim što vidimo na ljestvici Global Top 100.

Značajno je da kompanije na širem području Kine doprinose s otprilike 30 % „jednoroga“ u pogledu broja i vrijednosti, što je mnogo veći udio nego na ljestvici Global Top 100. Kao važan izvor budućih inicijalnih javnih ponuda ili akvizicija od drugih tvrtki, to sugerira da u skorijem vremenu sa šireg područja Kine možemo očekivati više ulazaka na ljestvicu Global Top 100 tvrtki.

Ross Hunter, partner i voditelj Centra za inicijalne javne ponude u PwC-u UK:      

„Iako tehnološki sektor nije imao tako snažne rezultate kao prethodnih godina, on i dalje dominira na ljestvici Global Top 100, a četiri najbolja američka velikana su na razini koja je svojstvena samo njima. Dugoročno gledano, očekujemo smanjenje neravnoteže kako tehnološke tvrtke iz šireg područja Kine budu napadale njihovu trenutačnu poziciju. Nadmoćnost tvrtki iz šireg područja Kine među „jednorozima“ može biti dokaz ovoj tvrdnji.“